Meest gestelde vragen

Op deze pagina beantwoord ik vragen die mij in de afgelopen 15 jaar het meest zijn gesteld. Logische vragen die ik telkens weer goed en uitvoerig probeer te beantwoorden, om eventuele onrust en onzekerheid weg te nemen bij een familie die mij deze vragen stelt.

Glas is een heerlijk materiaal en heeft absoluut mijn liefde. Het is een materiaal met een gebruiksaanwijzing, maar wanneer je die kent kun je er nagenoeg iedere vorm en kleur aan geven.

Ik praat graag over glas en al haar mogelijkheden, dus als u een vraagt heeft die hier niet wordt beantwoord mag u haar mij rustig stellen: brenda@glazeniers-glaskunst.nl.

ALGEMENE VRAGEN

Hoe breekbaar is glas?
Dit is werkelijk de meest gestelde vraag die ik tegenkom. Ook een begrijpelijke, want

wilt u meer lezen; klik dan hier
Kan het glas goed tegen vorst?
Het antwoord is heel eenvoudig: Ja. En ik zal het toelichten. Even als voorbeeld; glas dat bij u thuis in de ramen zit blijft toch ook heel als het vriest. En glas is glas. Het materiaal kan goed tegen alle weersinvloeden. Als  

Wilt u verder lezen - klik dan hier
Hoe dik moet het glas in een monument zijn?  
De dikte van het glas is afhankelijk van het object dat wordt gemaakt. Als het een letterplaat (een staande glasplaat) wordt ga ik meestal uit van 15 mm dik glas.

Wilt u verder lezen - klik dan hierBlijft het glas mooi in de komende jaren?

Het antwoord is hier ook weer heel eenvoudig. Ja, het blijft goed en mooi. Glas heeft wel enig onderhoud nodig net als de ramen in uw huis.

wilt u verder lezen; klik dan hier
Het zal wel veel duurder zijn dan een gewoon monument. Hoe duur is het?

Een letterplaat van glas hoeft niet duurder te zijn dan een granieten plaat in dezelfde vorm en afmeting. De prijs is afhankelijk van .......

Wilt u meer lezen, klik dan hier

Kan mijn dochter ook meehelpen met het monument. Ze is pas 5 jaar oud.

Ik vergeet de 1e keer dat deze vraag gesteld werd nooit meer. Het was in het begin van mijn carrière als “glasvrouwtje” en ik had eigenlijk geen idee waar ik mee bezig was.

wilt u verder lezen; klik dan hier
Blijven de kleuren goed?
Ja, de kleuren blijven goed. Wij werken met de beste kwaliteit glas en de kleuren zitten door en door in het glas, dat daardoor vol van kleur is. Dit vervaagt niet in de jaren.

Hoe houd ik het glas mooi schoon?
Door er water overheen te laten lopen. En water is er meestal voldoende op de begraafplaats. Vooral niet te veel poetsen met een doek, want er zit altijd zand op de glasplaat. Zand is er namelijk ook meestal voldoende op een begraafplaats en de wind waait dit tegen en op het glas. Als je dan teveel gaat poetsen met een doekje schuur je heel langzaam krassen in de glasplaat, en dat wil niemand.

Gewoon dus veel water er overheen laten lopen. Als er bijvoorbeeld vogelpoep op zit (niet te voorkomen in de buitenlucht), eerst even in laten weken en dan lost dit vaak vanzelf wel op.


Wat is de levertijd van een monument?


De uitvoering van een glasobject is gemiddeld 6 weken. Maar dit is gerekend vanaf het moment dat er een ontwerp ligt waar iedereen het over eens is. Hier gaan nog een aantal stappen aan vooraf.

wilt u verder lezen; klik dan hierHoe lang duurt het voordat het glas af is?

De lengte van iedere individuele opdracht is heel verschillend. Ik wil er zelf graag de tijd voor nemen en vraag dit ook altijd aan de familie.

wilt u verder lezen; klik dan hier

Hoe zit het met de stormen in Nederland. Blijft het glas dan ook goed?
Het glas overleeft de storm wel. Als het tenminste door de steenhouwer goed is geplaatst. En de wijze van het plaatsen gaat altijd in overleg met ons, dus liggen wij niet wakker als er weer eens een goede storm over Nederland waait.

VRAGEN OVER DE TECHNIEK

Wat is glas fusing? 

Glasfusing is de Engelse term voor glasversmelting. Het versmelten van 2 of meerdere lagen glas in de oven tot één geheel.

wilt u verder lezen; klik dan hier

Wat is glas casting?

Glascasting is letterlijk heet glas in een “cast”, een mal, gieten. Dit kan speciaal zand zijn, gips of een andere ovenvast materiaal. 


Wilt u verder lezen; klik dan hier...


Hoe werkt mozaïek uit glas? 

De mozaïek techniek in glas zoals ik die al 20 jaar toepast is een combinatie van de klassieke technieken glas in lood en mozaïek

wilt u verder lezen; klik dan hier

Ik wil een foto op het glas hebben. Kan dit?
Er zijn op dit moment meerdere technieken om een foto op of in het glasmonument te zetten. Laseren, graveren, het op glas drukken van de foto, het lamineren van een foto (dit is de foto tussen 2 glasplaten zetten met kunsthars) en het inbranden van een foto die op keramisch papier is gedrukt.

Wilt u verder lezen - klik dan hier


Ik wil een witte glasplaat. Kunt u dit ook maken?

Bij deze vraag grinnik ik altijd even in mijzelf. Want meestal bedoeld men niet “wit” maar blank transparant glas. Wit is immers wit, kleurloos en niet doorzichtig want wit is feitelijk geen kleur.

Wilt u verder lezen - klik dan hier


Mijn vrouw heeft een glasplaat maar je ziet er niets van. Kunt u daar iets aan veranderen?

Deze vraag wordt vaker tijdens of na een lezing of presentatie gesteld. Meestal heeft de vraagsteller wel een foto in de telefoon zitten zodat ik het antwoord snel kan geven.

wilt u verder lezen; klik dan hier
Ik wil graag een tekening van mijn kind in het glas hebben?

Een tekening in glas omzetten doe ik vaak en het blijft een heerlijke uitdaging. Soms is het kind al lang volwassen en

wilt u verder lezen; klik dan hier

Kan er as in het glas?

Een steeds vaker gestelde vraag is dit. Men ziet, surfend op het internet, of bij het crematorium in de showroom, objecten met een beetje as erin verwerkt. Het zijn altijd abstracten en geblazen of gegoten en dit vind men dan niet mooi.

wilt u verder lezen; klik dan hierVragen over de tekst 


Hoe wordt de tekst in het glas gemaakt?

Deze vraag wordt in mijn atelier vaak gesteld. En meestal laat ik dan een aantal voorbeelden zien want er zijn meerdere mogelijkheden in de tekst mooi in het glas te krijgen en de familie bepaald welke uitvoering het beste past bij hun gevoel.

wilt u verder lezen; klik dan hier

Blijft de tekst goed leesbaar. Ook als ik hem niet door jullie laat inkleuren?

Een hele begrijpelijke vraag want hoe vaak loop ik niet op een begraafplaats als het vochtig is en zie ik dat veel helder glas monumenten (floatglas) totaal niet zichtbaar zijn laat staan dat de tekst leesbaar is.

wilt u verder lezen; klik dan hier

Kan de tekst in iedere kleur worden gemaakt?

Ja, dit kan. Ik kleur de letters meestal in met  autolak omdat deze het beste geschikt is voor het Nederlandse klimaat. Een andere hoogglans lak kan echter ook worden gebruikt.

wilt u verder lezen; klik dan hier

Kan het handschrift van mijn overleden kind ook worden gebruikt?

Vanzelfsprekend kan het handschrift worden gebruikt. Van het kind of van de volwassene. Ik stimuleer dit altijd als ik een familie aan tafel heb zitten.

wilt u verder lezen; klik dan hierWelk lettertype kan ik het beste  gebruiken voor de tekst?

Ieder lettertype kan worden gebruikt is altijd mijn antwoord op deze vraag. Het gaat erom dat de familie dat kiest wat zij passend vinden.

wilt u verder lezen; klik dan hier
Kan er een naam in de vleugel van mijn vlinder komen?

In de vleugel van een kleine vlinder kan een naam worden gezandstraald of gegraveerd. De naam moet echter niet te groot zijn want dan lukt het niet.

wilt u verder lezen; klik dan hierHoe zit het met die glasletters van jullie?

Deze vraag wordt vaak in het atelier gesteld omdat daar de verschillende voorbeelden staan van een glasplaat met de naam in glazen letters.

wilt u verder lezen; klik dan hier

Vragen over een graf- of urn monument
Kan ik het gehele monument bij u bestellen? 

Dit kan eventueel wel maar het blijft toch zo dat de steenhouwer het geheel plaatst. Ik bestel de steen dus altijd bij die steenhouwer die het dichtste bij de begraafplaats zit.

wilt u verder lezen; klik dan hier


Plaatst u het glas zelf?

Het antwoord is heel snel een nee. Ik geloof in specialisatie en dat niemand overal evenveel verstand van heeft.

wilt u verder lezen; klik dan hier


Ik woon in Limburg en jullie zitten in Oldenzaal. Plaatsen jullie ook in Limburg?

Een terechte vraag waar ik altijd geruststellend op kan antwoorden. Dit is geen probleem want ik werk samen met ervaren steenhouwers door het hele land heen

wilt u verder lezen; klik dan hierVRAGEN OVER EEN URN EN MINI URN
Mijn ouders hebben zo’n saaie stenen urn. Kan ik daar iets moois van u plakken?
Dit is een vraag die ik zeker 1 of 2 x per maand krijg. Vaak heeft de familie zelf al een idee wat ze aan de urn toegevoegd willen hebben

wilt u verder lezen; klik dan hierIk heb een object in uw webshop gezien en wil hier  graag een tekst op hebben. Kan dit en hoe ziet het er dan uit?


Vanzelfsprekend kan er een tekst op een urn of een gedenkobject worden gezandstraald. Wel is belangrijk hoe groot de tekst is

wilt u verder lezen; klik dan hier
Ik wil een stuk kunst hebben en niemand mag weten dat het de urn van mijn man is. Kunt u mij daarmee helpen?

Deze vraag wordt steeds vaker aan mij gesteld. En ik vind het telkens weer een hele interessante vraag.

Wilt u verder lezen - klik dan hier

Op uw website lees ik over koestersteentjes. Maar wat bedoelt u daarmee?
Ik werk veel met jonge ouders. Mensen die hun kindje verloren hebben, vaak nog voordat het kindje een 1e ademteug heeft genomen. Mensen waarvan hun kindje een slopende ziekte had, of juist zomaar spontaan ophield met ademen.

wilt u verder lezen; klik dan hier


VRAGEN OVER EEN GLAZEN VLINDER


Hoe wordt een vlinder gemaakt


De vlinders zijn allemaal gemaakt in de techniek fusing (glasversmelting). Fusing betekend het versmelten van 2 of meerdere lagen glas tot één geheel.

wilt u verder lezen; klik dan hier
Hoe vul ik de steen van de vlinder?

Deze vraag wordt vaak via de webshop gesteld. Men heeft dan een mooie vlinder op steen gezien en wil graag een opening in de steen gemaakt hebben zodat er een beetje as in gelegd kan gaan worden.

Wilt u verder lezen; klik dan hier...
Ik wil graag de vlindertekening van mijn zoon gerealiseerd zien. Kan dit?

Ik krijg meermaals per jaar de vraag om een kindertekening van een vlinder in glas om te zetten en het blijft een heerlijke uitdaging.

wilt u verder lezen; klik dan hierHoe wordt een vlinder verlijmd?
Een vlinder, groot of klein, kan rechtstreeks op een steen, RVS, glas, en iedere andere ondergrond worden verlijmd. Zolang het maar met de juiste lijm wordt gedaan (ms polymeer) kan er niets gebeuren.
wilt u verder lezen; klik dan hierU heeft er zo veel. Hoe kies ik een vlinder uit?
Er is in de vlinderberg in het Glazen Nest altijd een ruime keuze aan kleine kleurige vlinders. Ik heb altijd veel vlinders in huis omdat

wilt u verder lezen; klik dan hier

Ik wil graag een kleinere versie van de vlinder die we voor het monument van mijn kindje  hebben gemaakt als gedenkobject thuis. Kan dit? 


Ja, vanzelfsprekend kan dit. Ik heb deze vraag in de afgelopen 20 jaar al zo vaak gekregen dat ik de laatste jaren deze mogelijkheid direct bespreekbaar maak naar een familie. 

wilt u verder lezen; klik dan hier
Ik wil de vlinder op de grote kei hebben die mijn vader zelf heeft uitgegraven. Kan dit?
Ja, leuk. Persoonlijk. Dat kan.Slotvraag

30.    Word je soms niet heel verdrietig van je werk?

Dit is een vraag die mij heel vaak wordt gesteld. Zowel door de families die bij mij aan tafel zitten als door belangstellenden. Het antwoord is het eenvoudig. Nee, ik word er niet verdrietig van, ik krijg er juist heel veel energie van.

De wens om samen met een familie iets moois te maken is heel groot, en het is fijn iets te kunnen bijdragen aan het rouwproces. Het verhaal een vorm geven, een tastbare vorm.

Het verdriet is er, het missen is er. Daar kan ik helaas niets aan veranderen. Het enige dat ik kan doen is een plek, een monument creëren, waar men graag wil zijn. Waar men zich ook een klein beetje thuis voelt.