Meest gestelde vragen

Op deze pagina beantwoord ik vragen die mij in de afgelopen 15 jaar het meest zijn gesteld. Logische vragen die ik telkens weer goed en uitvoerig probeer te beantwoorden, om eventuele onrust en onzekerheid weg te nemen bij een familie die mij deze vragen stelt.

Glas is een heerlijk materiaal en heeft absoluut mijn liefde. Het is een materiaal met een gebruiksaanwijzing, maar wanneer je die kent kun je er nagenoeg iedere vorm en kleur aan geven.

Ik praat graag over glas en al haar mogelijkheden, dus als u een vraagt heeft die hier niet wordt beantwoord mag u haar mij rustig stellen: brenda@glazeniers-glaskunst.nl.


Ik wil een stuk kunst hebben en niemand mag weten dat het de urn van mijn man is. Kunt u mij daarmee helpen? 

Deze vraag wordt steeds vaker aan mij gesteld. En ik vind het telkens weer een hele interessante vraag.

Wilt u verder lezen - klik dan hier
Kan ik het gehele monument bij u bestellen? 

Dit kan eventueel wel maar het blijft toch zo dat de steenhouwer het geheel plaatst.

Wilt u verder lezen - klik dan hier


Blijft de tekst goed leesbaar. Ook als ik hem niet door jullie laat inkleuren?

Een hele begrijpelijke vraag want hoe vaak loop ik niet op een begraafplaats als het vochtig is en zie ik dat veel helder glas monumenten (floatglas) totaal niet zichtbaar zijn laat staan dat de tekst leesbaar is.
Wilt u verder lezen - klik dan hierOp uw website lees ik over koestersteentjes. Maar wat bedoelt u daarmee?

Ik werk veel met jonge ouders. Mensen die hun kindje verloren hebben, vaak nog voordat het kindje een 1e ademteug heeft genomen.

Wilt u verder lezen - klik dan hierMijn ouders hebben zo’n saaie stenen urn. Kan ik daar iets moois van u plakken?

Dit is een vraag die ik zeker 1 of 2 x per maand krijg. Vaak heeft de familie zelf al een idee wat ze aan de urn toegevoegd willen hebben. Soms een vlinder en de volgende keer een lieveheersbeestje of een hartje. Of juist iets abstract.

Wilt u verder lezen - klik dan hier
Ik wil een foto op het glas hebben. Kan dit?

Er zijn op dit moment meerdere technieken om een foto op of in het glasmonument te zetten. Laseren, graveren, het op glas drukken van de foto, het lamineren van een foto (dit is de foto tussen 2 glasplaten zetten met kunsthars) en het inbranden van een foto die op keramisch papier is gedrukt.

Wilt u verder lezen - klik dan hier

 

Kan het glas goed tegen vorst?

Het antwoord is heel eenvoudig: Ja. En ik zal het toelichten. Even als voorbeeld; glas dat bij u thuis in de ramen zit blijft toch ook heel als het vriest. En glas is glas. Het materiaal kan goed tegen alle weersinvloeden. Als  

Wilt u verder lezen - klik dan hier

Hoe breekbaar is glas?

Dit is werkelijk de meest gestelde vraag die ik tegenkom. Ook een begrijpelijke, want

wilt u meer lezen; klik dan hier3.    Hoe dik moet het glas zijn?
De benodigde dikte van het glas is afhankelijk van welke plek op het monument het wordt gebruikt. Voor liggende delen hanteren wij 9 mm dikte, omdat deze geheel worden verlijmd. Een letterplaat die staat krijgt bij ons een dikte van minimaal 15 mm. In principe is 9 mm voldoende maar 15 mm geeft net iets meer “gezicht”; dit heeft dus meer te maken met het gevoel dan met de stevigheid van het glas.Het zal wel veel duurder zijn dan een gewoon monument. Hoe duur is het?
Een letterplaat van glas hoeft niet duurder te zijn dan een granieten plaat in dezelfde vorm en afmeting. De prijs is afhankelijk van .......

Wilt u meer lezen, klik dan hier

5.    Mag glas op iedere begraafplaats?
Iedere begraafplaats heeft eigen voorwaarden en er zijn begraafplaatsen waar het niet mag, bijvoorbeeld op zeer oude begraafplaatsen en natuurbegraafplaatsen.

Wij, of de medewerkers van het steenhouwersbedrijf dat voor plaatsing zorgt, informeren dus altijd heel goed bij de begraafplaats naar hun voorwaarden.

6.    Blijft het glas goed in de komende jaren?
Ja, het blijft goed. Glas heeft wel enig onderhoud nodig, net als de ramen in uw huis. Als u die ramen 5 jaar niet schoonmaakt is het ook veel werk om de achterstand in te halen. Als u er echter met regelmaat de spons overheen haalt blijven de ramen “glashelder”. En zo is het dus ook met het glas op een begraafplaats; regelmatig water er overheen laten lopen  (zie ook vraag 16).

7.    Blijven de kleuren goed?
Ja, de kleuren blijven goed. Wij werken met de beste kwaliteit glas en de kleuren zitten door en door in het glas, dat daardoor vol van kleur is. Dit vervaagt niet in de jaren.

8.    Hoe zit het met de stormen in Nederland. Blijft het glas dan ook goed?
Het glas overleeft de storm wel. Als het tenminste door de steenhouwer goed is geplaatst. En de wijze van het plaatsen gaat altijd in overleg met ons, dus liggen wij niet wakker als er weer eens een goede storm over Nederland waait.

Vragen over techniek

9.    Kan er as in het glas?
Wij werken met verschillende glastechnieken. Bij de fusing techniek kan as worden mee versmolten. Het ziet er echter niet altijd even fraai uit in het glas. Of dat gewenst is gaat dus in samenspraak met de familie.

Bij de glascasting techniek doen we het vaker. Dit is een techniek waarin we meer driedimensionaal werken en waarin de as dus beter past.

11.    Kan mijn dochter ook meehelpen met het monument? Ze is pas 5 jaar oud.
Ja, dit kan. Ieder lid van een familie kan op zijn of haar manier meewerken aan de realisatie van het glazen monument.

12.    Ik wil de vlinder op de grote kei hebben die mijn vader zelf heeft uitgegraven. Kan dit?
Ja, leuk. Persoonlijk. Dat kan.

13.    Ik woon in Limburg en jullie zitten in Oldenzaal. Plaatsen jullie ook in Limburg?
Dit is geen probleem. Wij werken samen met ruim 60 steenhouwers door het hele land. En het is de steenhouwer die het monument uiteindelijk plaatst.

14.    Ik wil graag een tekening van mijn zoontje in het monument laten uitkomen?
Een tekening in glas omzetten doen wij vaak en het blijft een heerlijke uitdaging.

15.    De steen van mijn moeder staat al 11 jaar. Kan ik daar een vlinder aan toevoegen?
Een vlinder of een ander glasobject kan aan iedere steen worden toegevoegd. Soms moet de steen wel even goed worden schoongemaakt, maar dat is praktisch gegeven.

16.    Hoe houd ik het glas mooi schoon?
Door er water overheen te laten lopen. En water is er meestal voldoende op de begraafplaats. Vooral niet te veel poetsen met een doek, want er zit altijd zand op de glasplaat. Zand is er namelijk ook meestal voldoende op een begraafplaats en de wind waait dit tegen en op het glas. Als je dan teveel gaat poetsen met een doekje schuur je heel langzaam krassen in de glasplaat, en dat wil niemand.

Gewoon dus veel water er overheen laten lopen. Als er bijvoorbeeld vogelpoep op zit (niet te voorkomen in de buitenlucht), eerst even in laten weken en dan lost dit vaak vanzelf wel op.

17.    Wat is de levertijd?
De realisatie van een glasobject is gemiddeld 6 weken, maar dit is gerekend vanaf het moment dat het ontwerp accoord is bevonden. De ontwerpfase vraagt vaak veel meer tijd. En glas moet altijd ergens in worden geplaatst. Vaak is dit graniet en ook dit materiaal heeft een levertijd van circa 14 weken.

17a.  Hoe lang duurt het dan in totaal voordat het af is?
De lengte van een traject is vaak heel verschillend. Ik wil er zelf graag de tijd voor nemen en vraag dit ook altijd aan de familie. Niet omdat ik zoveel tijd nodig heb om tot een ontwerp te komen maar meer voor de familie zelf. Er moet heel rustig en goed over worden nagedacht, want men doet dit maar één keer. En vaak is het zo dat het verdriet een mens alle kanten op laat slingeren, van bloem naar abstract en van blauw naar geel. Het gebeurt ook heel vaak dat een familie binnenkomt met een bepaald idee en dat het uiteindelijke monument of gedenkobject er totaal anders uit komt te zien.

Een traject, van het 1e gesprek tot de uiteindelijke plaatsing, neemt meestal 5 tot 12 maanden. En vaker ook langer want het werken aan het graf- of urnmonument of gedenkobject is een heel belangrijk onderdeel van het gehele rouwproces. En dat proces is niet aan tijd gebonden.

18.    Wat is glass fusing?
Glasfusing is de Engelse term voor glasversmelting. We versmelten meerdere lagen glas in de oven tot één plaat.

(zie de koi karper bij vraag 7, en de papavers bij vraag 24)

19.    Wat is glass casting?
Glascasting is de Engelse term voor glas in een mal gieten. De mal kan van speciaal zand zijn, of van gips of een andere ovenvast materiaal. We maken dus eerst een mal, door de hoge temperatuur in de oven wordt het glas vloeibaar en loopt het vervolgens in die mal.


20.    Hoe werkt mozaïek uit glas?
De mozaïek techniek in glas zoals wij haar gebruiken komt het dichtst bij de oude glas-in-loodtechniek. Het ontwerp wordt uit glas gesneden en helemaal gepolijst, waarna het op of in de steen wordt verlijmd met een speciale lijm.

21.    Plaatst u het glas zelf?
Het antwoord is nee. Een glazen grafmonument is altijd een combinatie van glas en steen. Ik geloof in specialisaties, d.w.z. dat niemand overal evenveel verstand van heeft. Het Glazen Nest is gespecialiseerd in glas, en de steenhouwer in steen. Wij werken samen met ruim 60 steenhouwers in Nederland en België, en de steenhouwer plaatst uiteindelijk het geheel. De samenwerking tussen de steenhouwer en ons atelier is heel belangrijk voor een goede plaatsing van het glas.

23.    Ik wil graag een kleinere versie van het beeld dat we voor het monument voor mijn moeder hebben gemaakt als gedenkobject thuis. Kan dit?

Ja, vanzelfsprekend kan dit.

vragen over de tekst

25.    Kan de tekst in iedere kleur worden gemaakt?
Ja, dit kan. Wij kleuren de tekst meestal in met autolak omdat deze het best geschikt is voor het Nederlandse klimaat. Een andere hoogglanslak kan echter ook worden gebruikt.

26.    Welk lettertype moet ik gebruiken voor de tekst? Is geschreven tekst mogelijk?
Ieder lettertype kan worden gebruikt. Er zijn op het internet duizenden letters te vinden die gratis kunnen worden gedownload. En het is ook mogelijk om het handschrift van de overledene of van een familielid te gebruiken.

27.    Hoe wordt de tekst erin gemaakt?
Wij zandstralen de tekst meestal, en soms wordt er een tekst gelaserd. Het zandstralen werkt als volgt: de tekst wordt uit speciaal folie geplot. Dit folie wordt op het glas geplakt en daarna wordt er met hoge druk speciaal zand op het glas geblazen. Daar waar de tekst uit het folie is gesneden wordt het glas dan langzaam uitgehold tot de diepte is verkregen die wij wensen.

28.    Kan er ook RVS letters op het glas worden gemaakt?
Ja, natuurlijk kan dit. Er zijn een aantal lettertypes standaard in RVS verkrijgbaar, maar het gebeurt ook wel dat wij zelf een tekst uit RVS laten laseren. Zo’n plaatje kan heel eenvoudig op de glasplaat worden verlijmd.

29.    Hoe zit het met die glasletters van jullie?
Wij maken sinds een jaar of 10 letters uit glas in iedere gewenste kleur en afmeting. Deze letters worden op de glasplaat of op steen verlijmd met MS polymeer (de beste lijm die er is voor gebruik buitenshuis).

Slotvraag

30.    Word je soms niet heel verdrietig van je werk?

Dit is een vraag die mij heel vaak wordt gesteld. Zowel door de families die bij mij aan tafel zitten als door belangstellenden. Het antwoord is het eenvoudig. Nee, ik word er niet verdrietig van, ik krijg er juist heel veel energie van.

De wens om samen met een familie iets moois te maken is heel groot, en het is fijn iets te kunnen bijdragen aan het rouwproces. Het verhaal een vorm geven, een tastbare vorm.

Het verdriet is er, het missen is er. Daar kan ik helaas niets aan veranderen. Het enige dat ik kan doen is een plek, een monument creëren, waar men graag wil zijn. Waar men zich ook een klein beetje thuis voelt.