Ik wil een witte glasplaat

Ik wil een witte glasplaat. Kunt u dit ook maken?


Bij deze vraag grinnik ik altijd even in mijzelf. Want meestal bedoeld men niet “wit” maar blank transparant glas. Wit is immers wit, kleurloos en niet doorzichtig want wit is feitelijk geen kleur.

Dit probeer ik ook altijd heel rustig uit te leggen aan de meneer of mevrouw die de vraag stelt.
Binnen het glas spreken wij over 2 grote verschillende glastypen. Transparant (doorzichtig en lichtdoorlatend) glas en opaal glas (niet doorzichtig, lichtdoorlatend glas).

Wat wordt dus bedoeld met de vraag “witte glasplaat”. Ik zal de 4 verschillende mogelijkheden hier op een rijtje zetten.

A. Het kan floatglas zijn. Dit is zeer helder machinaal gemaakt glas waar je alles door heen ziet. En soms is dit de bedoeling van de familie maar meestal niet.


B. Het is blank fusing glas met kleine luchtbelletjes. Dit is glas dat ik zelf maak. Het aantal luchtbellen kan enigszins worden beïnvloed door de manier van versmelten. Het glas kan licht mat worden of redelijk helder. Dit bepaald de familie zelf.

C. Het is daadwerkelijk wit glas. Opaal dus waar het licht niet doorheen valt. En wit hoeft niet altijd echt wit te zijn. In het opaal zijn er meer dan 10 kleuren die ik kan maken.D. Het is helder float glas dat door middel van het zandstralen wordt gematteerd, “melkglas” wordt dit ook vaak genoemd.


Als de familie een letterplaat of gedenkobject in transparant kleurloos glas, float of fusing dat maakt niet uit, mooi vind kijk ik altijd goed naar de achtergrond op de begraafplaats. Wanneer er een haag achter het glas staat en er geen of te lichte kleuren in het glas zitten valt het gehele object namelijk weg tegen het groen.

Het zelfde gaat op als op de begraafplaats de monumenten met de rug tegen elkaar staan. De plaats op de begraafplaats bepaald dus mede de glaskeuze.

Het is dus absoluut belangrijk om bij de keuze van het transparante glas rekening te gaan houden met de achtergrond van het graf– of urn monument of gedenkobject.

Alleen opaal glas en ook “melkglas” blijven zichtbaar in iedere omgeving.

Tot slot
In deze blog beantwoord ik de meest gestelde vragen van de afgelopen 20 jaar. Iedere vraag mag u mij ook mondeling stellen. Kom gewoon een keer naar een Open Deur Dag die iedere laatste vrijdag en zaterdag van de maand is.

En als uw vraag hier niet bij staat, stel hem mij dan gewoon. Bel of mail mij op 06-19195562 of Brenda@glazeniers-glaskunst.nl
Ik zal uw vraag dan beantwoorden en hem direct ook op deze pagina plaatsen zodat ook andere mensen hier wat aan hebben.

En als laatste:
Ieder object dat ik maak is voor een bijzonder iemand. Hun verhaal in glas, kleur en vorm omgezet. Op al mijn ontwerpen rust BEELDRECHT en AUTEURSRECHT. Ik verzoek u dus mijn ontwerpen niet zelf te kopiëren of door andere na te laten maken.
Wilt u meer weten over mijn visie en werkwijze – klik dan hier…

Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
M: 06-19195562
E: brenda@glazeniers-glaskunst.nl
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.