urn monument met abstracte glaskunstEen urn monument uitkiezen is vaak een moeilijke stap. Het betekent het afsluiten van een fase, waar je soms nog niet aan toe bent.
Het gezamenlijk werken aan de ontwikkeling van de gedenksteen, de invulling en de uitvoering ervan, kan zeer waardevol zijn voor het rouw- en verwerkingsproces.
Je begint je gevoel een kleur en –nog belangrijker –een vorm te geven.
Het geeft het afsluiten van de fase een geheel nieuwe betekenis omdat je zelf tot in de kleinste details bij het ontstaan van het monument betrokken kunt zijn
Een eenvoudige cirkel als urnsteen

Geen vierkant of rechthoek moest het worden. Een andere vorm leek hen veel mooier. Het moest speels lijken en rustig.

Na een tijd te hebben gepuzzeld kwam er deze cirkel uit. Een gele cirkel met daarom een zuil van zwarte graniet voor de naam. Eenvoudig een rustig.
2 staande glasplaten als symbool


De volwassen dochter was een mens geweest met 2 duidelijke kanten. De ene kleurig en zelfstandig en haar andere kant was ondoorzichtig en wild geweest. En dat wilden de ouders in het monumentje tot uitdrukking brengen.

Er is uiteindelijk gekozen voor  de kleurigheid. Verdeeld in 2 staande glasplaten. En de ondoorzichtigheid is gesymboliseerd door juist de tegenstelling te benadrukken, er is gekozen voor doorzichtig gekleurd glas waardoor de achtergrond er soms wel en dan weer niet doorheen komt.

Lievelingskleuren in de urnsteen

De lievelingskleur was paars geweest. Dus vanzelfsprekend moest het glas paars worden. En er mocht ook het nodige in gebeuren. Het mocht wild en woest zijn. Want dat paste wel bij hun broer. 

Naar de wolken en de hemel


Meneer was piloot geweest. En zoals hij zijn beroep had uitgeoefend, zo was hij ook door het leven gevlogen. Zijn vrouw wilde dus de wolken en de hemel op zijn urnsteen vertaald zien.
Meneer was met een redelijke snelheid de wolken ingevlogen.

En de rest van de steen: ach dat was niet zo belangrijk. Dat mocht wel “normaal” zijn.Abstracte regenboog op de urntegel

Het mocht een kleine regenboog worden. Een beetje speels, niet van die strakke kleuren. De familie had een foto van mijn werk op het internet gezien en zoiets vond men wel mooi.

En omdat het een kleine urntegel zou worden, meer mocht er niet op hun ouderwetse begraafplaats, hadden we niet veel plek.

Met zorg kozen ze het ontwerp uiteindelijk uit. En zo werd het ook gemaakt.
De wereld in rood glas

Meneer wilde iets bijzonders voor zijn overleden vrouw. Want dit verdiende ze. Ze had het immers al die jaren met hem volgehouden en dat was niet altijd gemakkelijk voor haar geweest.
Maar te kleurig moest het ook niet worden want ze had altijd rekening met iedereen gehouden. Dus dat moest hij ook doen, in haar plaats.
En teveel ruimte was er ook niet dus kon het wel, was zijn vraag.
Al pratend met hem tekende ik 2 armen van graniet. 2 armen die de wereld omvatten. Vasthouden en ook loslatend.
En op het liggende deel het symbool van de open gordijnen, de wereld toelatend met een open gezicht.

Zonsondergang in glazen grafsteen


Ze hielden ervan om samen naar de zonsondergang te kijken. Met name na zijn pensionering. En dit zou ze blijven doen tot zij zich bij hem zou gaan voegen.

En tot die tijd wilde ze, als ze bij hem kwam op zijn laatste rustplek, die zonsondergang iedere keer weer zien.

Roze glas als grafkunstEr zou in ieder geval roze in moeten zitten. Want daar hield moeder en oma van. En hoe de rest zou worden vormgegeven waren ze nog niet uit. Daarom waren ze met z’n 9en immers bij mij op bezoek. Ik was toch de expert.

Rondkijkend in mijn atelier zagen ze een glasplaat met een bepaalde structuur erin. En dit sprak hen ook wel aan. Want oma en moeder was wel een persoon met oneffenheden.
Fusing glas als urnsteen

De ronde vorm van de letterplaat staat symbool voor de zachtheid van het leven dat nooit “af” is. De contrasten in het zwart, blauw en wit staan synoniem voor het leven.

Tenminste, zo was de mening van deze familie.


Zonnekleuren in de grafsteen

Isis was een zonnetje. Niet in één vakje te duwen. En daardoor paste het symbool zon wel en niet bij haar. Wel de kleuren maar niet de vorm.
Witte poolcirkel in glas op het urn graf


Men wilde de oneindigheid van de poolcirkel als symbool. En uiteindelijk is deze combinatie van wit opaal glas( niet transparant), blank transparant glas en mat gezandstraalde delen eruit gekomen.

Het glas beweegt. Ook letterlijk als de zon er een beetje op staat te schijnen.

Blauwe glazen urn steen Tijdens het 1e gesprek vertelde de familie over hun vader: “hij was rechtlijnig maar niet transparant. Hij kon ons iedere keer weer verrassen. Hij was altijd in het blauw gekleed en in de zomer ging hij naar de zon.”

Daarop heb ik onder andere dit ontwerp getekend. Strakke lijnen in blauwtinten met een vleugje geel. Het geel dat symbool is voor de zon.

Blauw glas in een blauwe steenBlauw was zijn favoriete kleur. De kist was blauw geweest, de kerk was blauw geweest, dus ook zijn urnmonument moest blauw worden.
Gelukkig voor de familie vond ik bij een steenhouwer nog een heel mooi stuk blauwe Azul Macouba.

Wat waren ze blij met het uiteindelijke resultaat.In mijn werk vertel ik graag een verhaal. Ik probeer een gevoel in kleur en vorm te vertalen.
Als u vragen heeft over een fusing object kunt u mij altijd bellen of mailen. De objecten in fusing glas die op dit moment in mijn atelier aanwezig zijn vind u in onze webshop www.glazennest.nl

Ook mag u vanzelf sprekend geheel vrijblijvend eens mijn atelier bezoeken. Bel of mail dan even naar brenda@glazeniers-glaskunst.nl of 06-19195562

Meer informatie over mijn gedenkwerk kunt u vinden in het vernieuwde "Grote Boek van Brenda Bleijenberg" dat op cd-rom is uitgebracht. In dit boek wordt verteld over het werken met glas en alle mogelijkheden die het glas u bieden kan. U kunt de cd-rom kosteloos aanvragen op brenda@glazeniers-glaskunst.nl


Visie


Ik wil een verhaal vertellen. Het verhaal van de overledene en zijn of haar familie. Het is iedere keer weer een nieuw verhaal, een uniek verhaal over een uniek mens, een unieke familie.

Het doel is die verhalen een vorm en een kleur te geven en daar zijn veel verschillende mogelijkheden voor. Zo ontstaat een tastbare plek waar herinneringen, hoop en dromen vorm hebben gekregen. Een plek, een object, waar je tegenaan kunt praten, dat je kunt verzorgen, waar je iets bij kunt achterlaten.

Een plek waar jij jezelf kunt zijn, omdat dit de plek is waar jij je dierbare herkent.

De leeftijd maakt eigenlijk niet het verschil voor het gevoel van je dierbare missen.

Ouders hadden dromen voor een te vroeg geboren baby. Hoop, verwachtingen.
En met het overlijden van het kindje is dat alles vervlogen.

Kinderen die ouders verliezen; wat maakt het uit hoe oud het kind is?
Of iemand nu 5 of 50 is, de overleden ouder is er niet meer en het kind kan zijn/haar verhaal niet meer rechtstreeks vertellen. Dromen voor de toekomst zijn vervlogen en de hoop is verdwenen.

De man of vrouw die de partner heeft verloren.
Niet meer samen ouder worden; de overlevende wordt nu ouders en de geliefde nooit meer.
Niet meer samen koesteren, niet meer samen liefhebben.

Iemand die een broer of zus verliest. Afscheid nemen van degene die je jeugd heeft  meegemaakt, die dingen van je weet die niemand anders weet. Het verlies van de persoon waar je als kind mee lachte en ruzie mee maakte. De persoon waar je je ouders mee deelt. Het overlijden van je broer of zus betekend ook afscheid nemen van een deel van je jeugd.