grafmonument met een glazen vlinder

De vlinder als symbool
Symbool voor het vasthouden en het loslaten,
Het liefhebben en het vertrouwen.
Kleurig, uniek, eenmalig. 
Een vlinder als gedenksteen.
Elke vlinder is eenmalig en uniek.
Elke kleurcompositie is persoonlijk en eigen.
Een vlinder als gedenksteen thuis of als persoonlijk accent op het grafmonument.
De vlinder staat voor transformatie. De grote veranderingen die plaats hebben in het leven van de mens.

Op deze pagina laten wij u een aantal voorbeelden zien van een vlinder in het graf– of urn monument.Een glazen vlinder op een oud hart van graniet

De meneer aan de telefoon klonk al wat ouder en hij vroeg zakelijk wanneer hij en zijn vrouw een afspraak konden krijgen. Hij begreep dat ik een druk bezet mens wat en ze hoefden niet zoveel tijd in beslag te nemen. Toen ik hem vertelde dat mijn agenda voor die middag leeg was zei hij – opnieuw heel zakelijk – dat hij en zijn vrouw dan om 14 uur in mijn atelier zouden zijn. 

Wilt u verder lezen – klik dan hierGlazen vlinder in de kleuren van Ajax

Tijdens een presentatie van mijn werk, jaren geleden in het begin van mijn carrière als gedenkkunstenaar, kwam ik in gesprek met een moeder en dochter. Heel aandachtig hadden ze naar een aantal vlinders gekeken die in een voorbeeld grafje waren gelegd en er druk over met elkaar gesproken. En daarna had de dochter rond gekeken om te zien wie ze over de vlinders kon aanspreken.

Wilt u verder lezen – klik dan hier

Blauwe vlinder in de grafsteen

Meneer belde mij voor een afspraak. Hij wilde graag met zijn vrouw langs komen voor het monument voor zijn overleden zus. Een week later kwamen hij, zijn vrouw en hun zoon mijn atelier binnen gelopen. 

De familie vertelde dat zus en tante geen eigen gezin had gehad.

Wilt u verder lezen – klik dan hier


Een vlinder in zachte kleuren voor moeder


De kinderen hadden bij een bedrijf een mooie ruwe steen gezien. Zoiets wilden ze ook voor hun overleden moeder. Vader was indertijd gecremeerd en uitgestrooid en daar hadden ze altijd last van gehad. Dat ze geen plek hadden om naar toe te gaan dus. Voor moeder wilden ze dit niet. Ze wilden haar eren en kunnen verzorgen.

Samen met de 4 kinderen heb ik gezocht naar een mooie steen als tuinrand. En uit alle ontwerpen kozen ze deze om als glas vlinder voor moeder uitgevoerd te zien.
Een grote vlinder voor vader

Het grafmonument was een paar jaar geleden geplaatst. Hij en zijn broer en zussen  vonden het echter zo saai. Een zuil in een tuingraf waar steeds minder aandacht aan werd besteed. Hun moeder had zich het monument indertijd laten aanpraten door de steenhouwer ter plaatse en hij en de anderen hadden er geen inspraak ingehad.

Wilt u verder lezen – klik dan hierVlinders op een oude grafsteen

De grootouders waren lang na elkaar overleden. En de kleindochter wilde er na al die tijd toch iets kleurigs aan toe voegen. Ze kwam er niet zo vaak meer en wilde toch dat haar grootouders wat kleurigs behielden.

Al puzzelend kwam we op een paar vlinders uit. 4 vlinders die op een brok versteend hout zitten.
Op een zondagmiddag heb ik het stuk hout samen met de kleindochter verlijmd op de steen.
Grote vlinder 

Op een ochtend ging de telefoon. De meneer vertelde dat hij al uitgebreid op mijn website had gekeken en een afspraak wilde maken voor het ontwerpen van een grafmonument voor zijn overleden partner.
Meneer gaf de indruk dat “het nu eens een keer klaar moest zijn” en we hebben voor de dag erna in mijn atelier afgesproken.

Bent u benieuwd hoe het verhaal verder gaat – klik dan hier Een steen in een hart voor een klein meisje

Meneer mailde mij voor een afspraak. Zijn dochtertje was na de geboorte overleden en hij en zijn vriendin wilden iets moois voor haar maken.

Tijdens hun bezoek een paar dagen later vertelde meneer dat ze al bij de plaatselijke steenhouwer waren geweest en dat hij hen naar mij had doorverwezen.


wilt u verder lezen; klik dan hier
Kleurige vlinder op een rots

Het mocht een kleurig geheel worden. Een vlinder die overal boven uit zou steken en alle aandacht zou vragen. Het monument mocht best een plek worden waar de voorbijgangers even bij stil zouden staan.

En zo hebben de familie en ik rustig de tijd genomen om goed alle onderdelen bij elkaar te puzzelen. Met het uiteindelijke resultaat was iedereen tevreden.Witte vlinder op een blauwe glasplaat

De ouders hadden via een steenhouwer een doorverwijzing naar mij gekregen. Ze wilden meer kleur in het monument voor hun zoon hebben. Ook weer niet teveel kleur maar gewoon meer dan in steen mogelijk was.

Wilt u verder lezen – klik dan hier


Vliegende vlinders als grafsteen voor een kind

“Gebruikt u ook een tekening van een kind voor het monument” vroeg de vrouw aan de telefoon. “Mijn dochtertje heeft namelijk hele mooie vlinders getekend en die willen we dolgraag gebruiken”. 
We hebben direct een afspraak gemaakt voor de volgende zaterdag. 

wilt u verder lezen – klik dan hier

Grote blauwe vlinder als graf kunst


Men wilde een hele grote vlinder. En in de vlinder het blauw van de hemel, het water en de lucht. De vlinder als het verbindende symbool tussen alles. Een vlinder die weg zou vliegen.

De vlinder zou het belangrijkste zijn. Een tekst of iets anders vonden ze niet zo belangrijk.
En dus werd het verhaal van deze familie verteld.

4 vliegende vlinders in het grafmonument


Meneer had de afspraak via de mail gemaakt. Hij schreef dat zijn vrouw eraan toe was om met het grafmonument voor hun zoon bezig te gaan dus hij wilde graag wat van mijn tijd om alles goed door te spreken. Zijn vrouw had al wat ideeën voor het monument dus veel tijd hoefde het niet te nemen. 

wilt u verder lezen – klik dan hierKleurrijke glas vlinder op een rots van glas


Een blauwe tuinrand, gevuld met kleine steentjes van bergkristal. En daarin een groot glasbrok met een kleurrijke vlinder van fusing glas. De familie wil geen steen, geen graniet, helemaal niets dat zij als zwaar ervaren.
Witte vlinder in een blauw monument van glas

Mevrouw was haast enthousiast te noemen aan de telefoon. Ze wilde zo snel mogelijk een afspraak hebben want ze wilde haar partner bewijzen dat ze gelijk had gehad. Alles wat zij had bedacht voor het monument voor hun kindje had ze op mijn website gevonden.

Wilt u verder lezen – klik dan hier

Frank en zijn vlinder als grafkunst


Frank wilde graag een eigen vlinder.
En deze kreeg hij. Een mooie blauwe wegvliegende vlinder.

En zijn naam in zijn eigen handschrift in glas geschreven en, net als de vlinder, op de letterplaat van blank fusing glas verlijmd.


Vlinder in hart
Moeder wilde een kleine roze vlinder. Maar erop verlijmd vond ze niet mooi. Hij moest uit het hart vliegen, dat vond ze mooi maar hij moest wel in de glasplaat blijven zitten want anders was het niet praktisch met het schoonmaken.

Dus heb ik haar het hart zelf lagen tekenen. En samen zijn we met de vlinder aan het werk gegaan.

Uiteindelijk is het een ronde glasplaat geworden en het hart is erin gezandstraald. Heel subtiel en zacht.


Vlinder voor Jeroen


Jeroen had al vaker naar een vlinder gekeken. Deze vond hij zo mooi. Zoiets wilde hij ook wel op zijn grafsteen als het ooit zover kwam.

En toen het onverwacht zover was kreeg hij een mooie vliegende vlinder. En zijn naam in zijn favoriete lettertype in het glas weggezonken.

De vriend van mijn kind heeft zijn verhaal zelf verteld. Ik heb het alleen maar hoeven uitvoeren.


Marlene’s vlinder


Ze was altijd heel gedecideerd, vertelde men mij. En ze was ook vrolijk en een echte lieve griet die bijna volwassen aan het worden was.
Ze hield van paars en roze en lila. Wat voor kleur dat dan ook was.
En fladderen deed ze ook wel, maar wel altijd in een duidelijke richting.

Het was wel even puzzelen maar uiteindelijk vond men de vlinder geslaagd.


Monument voor een bijzonder mens

Hij was heel kleurrijk, en warrig ook. Weinig structuur kende hij. Tenminste, dat vond zijn broer. De overleden broer zou het er natuurlijk niet mee eens zijn geweest.

Hij was heel goed in zijn werk geweest en dat was het bijzondere aan zijn broer. Privé was het lang leve de lol en in zijn werk geconcentreerd, geduldig en met oog voor detail.

Wilt u verder lezen – klik dan hier
Tot slot

In mijn werk vertel ik een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als een verhaal u raakt, of de foto van een glasobject vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.
Een aantal van deze objecten staan in onze webshop. www.glazennest.nl

Het is ook mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

Meer informatie over mijn gedenkwerk per thema kunt u vinden op de pagina Informatie over mijn glaskunst
Op deze pagina staat een overzicht van alle informatie per thema in een PDF die u gratis bij mij kunt opvragen. Het opvragen van een PDF is geheel vrijblijvend.

Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
E: brenda@glazeniers-glaskunst.nl
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.

Verzoek

 In het Glazen Nest maak ik monumenten en gedenkobjecten met een eigen identiteit, een eigen persoonlijkheid. Ieder object dat wij maken is eenmalig en uniek. Het wordt speciaal voor de overledene gemaakt in samenspraak met de familie.

Op deze website deel ik mijn kennis met u. Ik geef veel informatie over alle mogelijkheden met glas voor gedenkobjecten en monumenten. Dit doe ik bewust omdat ik u wil informeren.
Met enige regelmaat zie ik mijn ontwerpen terug bij anderen, en daarom verzoek ik u het volgende:

- Kopieer mijn ontwerpen niet.
- Laat ze ook niet respectloos door een andere kunstenaar uitvoeren.
- Kopieer ook geen werken die uitgevoerd zijn voor iemand anders.
- Heb respect voor de andere families. Ik geef veel tijd en energie aan de ontwikkeling van mijn werk en puzzel met een familie op de vorm en de kleuren, net zo lang tot het verhaal dat zij willen vertellen klopt.

Laten wij samen uw eigen verhaal vertellen, een nieuw en persoonlijk voor u vormgegeven verhaal.

Visie

Ik wil een verhaal vertellen. Het verhaal van de overledene en zijn of haar familie. Het is iedere keer weer een nieuw verhaal, een uniek verhaal over een uniek mens, een unieke familie.

Het doel is die verhalen een vorm en een kleur te geven en daar zijn veel verschillende mogelijkheden voor. Zo ontstaat een tastbare plek waar herinneringen, hoop en dromen vorm hebben gekregen. Een plek, een object, waar je tegenaan kunt praten, dat je kunt verzorgen, waar je iets bij kunt achterlaten.

Een plek waar jij jezelf kunt zijn, omdat dit de plek is waar jij je dierbare herkent.

De leeftijd maakt eigenlijk niet het verschil voor het gevoel van je dierbare missen.

Ouders hadden dromen voor een te vroeg geboren baby. Hoop, verwachtingen.
En met het overlijden van het kindje is dat alles vervlogen.

Kinderen die ouders verliezen; wat maakt het uit hoe oud het kind is?
Of iemand nu 5 of 50 is, de overleden ouder is er niet meer en het kind kan zijn/haar verhaal niet meer rechtstreeks vertellen. Dromen voor de toekomst zijn vervlogen en de hoop is verdwenen.

De man of vrouw die de partner heeft verloren. Niet meer samen ouder worden; de overlevende wordt nu ouder en de geliefde nooit meer.
Niet meer samen koesteren, niet meer samen liefhebben.

Iemand die een broer of zus verliest. Afscheid nemen van degene die je jeugd heeft meegemaakt, die dingen van je weet die niemand anders weet. Het verlies van de persoon waar je als kind mee lachte en ruzie mee maakte. De persoon waar je je ouders mee deelt. Het overlijden van je broer of zus betekend ook afscheid nemen van een deel van je jeugd.