Een hart in hart als grafmonument

Een hart in hart als grafmonument voor een klein meisje

Meneer mailde mij voor een afspraak. Zijn dochtertje was na de geboorte overleden en hij en zijn vriendin wilden iets moois voor haar maken.

Tijdens hun bezoek een paar dagen later vertelde meneer dat ze al bij de plaatselijke steenhouwer waren geweest en dat deze hen naar mij had doorverwezen. De man had heel eerlijk verteld dat hij niet zo creatief was maar dat hij alle vertrouwen in mijn creativiteit had. We hadden al eerder samen gewerkt en de steenhouwer had hen een paar foto’s laten zien. Ze vonden mijn werk heel mooi dus was de reisafstand niet zo’n probleem.

De reden dus dat ze naar Oldenzaal waren gekomen was dat de jonge moeder ergens op het internet een plaatje had gezien dat haar heel erg had aangesproken. Ze kon het plaatje nergens terug vinden dus alles wat ze nog wist zat in haar hoofd. Moeder kon echter totaal niet tekenen (vader grinnikte dat ze accountant was) dus zochten ze iemand die de vage aanwijzingen van moeder tot iets moois zou kunnen omvormen.
Hun steenhouwer had gezegd dat ik de enige was die dit zou kunnen gaan doen. Dus vandaar.

Ik heb mij dus op moeder gericht en haar gevraagd te beschrijven wat ze in haar hoofd zag. Ik zag haar denken en denken en toen zei ze: “een hart in een hart. En het klopte. Weet je wel, zoals een kolommenbalans klopt als je het werk goed hebt gedaan”.
Vader lachte hardop. Een echte accountant dus. Een beter beeld dan een klassieke kolommenbalans kon ze mij niet beschrijven.
Ik had het beeld nu echter wel heel duidelijk. Het thema zou een hart zijn. En hun dochtertje was begraven dus het moest een grafmonument worden. Om het beeld helderder te krijgen begon ik vragen te stellen. Strak of rond, rechthoek of zachte vorm, tuintje of gesloten plaat. Ik heb lang geleden een lijst gemaakt die ik een familie mee kan geven als huiswerk om helder te krijgen wat men wel en niet wil. En deze lijst haalde ik dus tevoorschijn. En hier kon moeder wat mee. Een lijst was overzichtelijk en het gaf haar handvatten om het beeld beter te beschrijven.

We hebben afgesproken dat de ouders met de lijst naar huis zouden gaan om over een aantal dingen na te denken. En ondertussen zou ik ook wat voorwerk gaan doen om een paar schetsen te maken die als uitgangspunt zouden dienen. En ik zou met de steenhouwer contact opnemen voor een aantal praktische vragen. Ik ben immers geen steenhouwer dus weet nooit precies wat wel en niet haalbaar is in steen.

Vier weken later kwamen de ouders weer naar mijn atelier. Ze wisten nu al veel beter wat ze wel en niet wilden. Moeder had het beeld in haar hoofd al wat bijgesteld en vader had op mijn schetsen zijn eigen variaties gemaakt.
Uiteindelijk zijn we met elkaar op de vloer in mijn atelier met krijt gaan tekenen. Op ware grootte zodat beide ouders inzicht kregen wat wel en niet mogelijk zou kunnen zijn. Een tuinrand moet namelijk minimaal 10 á 12 cm breed zijn voor de stabiliteit van de steen en als het grafje een kleine afmeting heeft blijft er vaak niet zo heel veel tuintje over. Door het letterlijk op de vloer uit te tekenen werd het de ouders duidelijk.

De basis van het monument lag er nu. Een tuinvak in de vorm van een hart. En dit hart weer gelegd in de buitenvorm van een hart.
En de letterplaat opnieuw in deze zelfde vorm zodat het zou lijken alsof de letterplaat, de staande steen dus, uit het tuinvak was gehaald. heel doordacht allemaal en daardoor zo eenvoudig en mooi. Haast sierlijk te noemen.

Het concept was klaar. Nu alleen de uitwerking nog. Beide ouders waren zeer tevreden maar ook uitgeput. Het was genoeg voor die middag.
We hebben afgesproken dat ik hun concept in de computer zou gaan uitwerken en dit met de steenhouwer zou doorspreken. En hij zou dan weer contact met hen opnemen voor het vervolg want mijn taak zat er bijna op.

Een paar dagen later belde moeder mij. Ze vertelde dat ze een mooie vlinder op het hart wilden hebben. Ze had al een vlinder gezien in mijn atelier die haar heel erg aansprak. Een mooie roze vlinder. Ik wist welke vlinder ze bedoelde echter deze vlinder was al voor een andere familie bedoeld. Dit wist moeder heel goed en ze vroeg zachtjes wanneer zij en haar man weer terug mochten komen naar Oldenzaal om samen met mij de vlinder te maken. Ze hadden het overleg en wilden het allebei heel graag. Ze zouden er een lang weekend weg van maken en het hotel waar ze naar toe wilden was al gevonden.

We hebben er een goed weekend van gemaakt. De ouders zijn 2 middagen in mijn atelier aan het werk geweest om het glas te snijden en de zagen en het enige dat ik hoefde te doen was opletten of het technisch allemaal goed ging.

Het is een mooi monument geworden. De steenhouwer heeft er een goede uitdaging aangehad om het ontwerp zo aan te passen dat het ook in steen uitvoerbaar was en ook hij was zeer tevreden met het uiteindelijke resultaat. “een super plaatje Bren” zei hij toen ik met de vlinder bij hem kwam voor de proefplaatsing met de ouders.

En op het moment dat het monument geplaatst werd was moeder zwanger van hun tweede kindje. Ze was blij en bang tegelijk. En ik was 6 maanden later heel blij dat ik een geboortekaartje kreeg.

Het verhaal is verteld.Tot slot
In mijn werk vertel ik telkens weer een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als dit verhaal u raakt, of de foto vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.
Een aantal van deze objecten staan in onze webshop: www.glazennest.nl

Het is mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

PDF informatie
Er zijn een groot aantal verschillende informatie Pdf’s over een thema beschikbaar. Op uw aanvraag sturen wij u deze graag toe.
Wilt u weten welke thema’s er allemaal zijn: klik dan hier….

En als laatste:
Ieder object dat ik maak is voor een bijzonder iemand. Zijn of haar verhaal in glas, kleur en vorm omgezet. Op al mijn ontwerpen rust BEELDRECHT en AUTEURSRECHT. Ik verzoek u dus mijn ontwerpen niet zelf te kopiëren of door andere na te laten maken.
Wilt u meer weten over mijn visie en werkwijze – klik dan hier…

Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
M: 06-19195562
E: brenda@glazeniers-glaskunst.nl
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.