helder glas in lood gevangen - glas in lood ramen

Glas is eenvoudig helder
Glas met duidelijke beelden
Gebrandschilderde tekeningen
Volle kleuren in mondgeblazen glas
Warm vorm gegeven
Vanuit de liefde voor de natuur
Glas in loodIk maak glas-in-loodramen naar eigen ontwerp in opdracht voor particulieren en bedrijven, zowel in een moderne als klassieke stijl. Behalve het uitvoeren van opdrachten voor nieuwe ramen, voer ik ook restauratiewerkzaamheden uit.De klassieke techniek van glas in lood is mijn basis. Door het leren van deze techniek ben ik met het glas gaan werken.
Ik probeer telkens weer de klassieke techniek van glas in lood een nieuwe vorm te geven.

Mijn kijk, mijn vertaling op het beeld zoals in het geval van dit object;
Mijn kijk op de klassieke Maria figuur.

Ik houd van mensen. En van hun silhouetten. Ik geef ze graag in een abstractie vorm.
En met deze vorm probeer ik de toeschouwer aan het denken te zetten.
Wat betekend dit beeld. Een vrouw die volleybalt? Of is het een vrouwfiguur die omhoog spring. Omhoog reikt?om hulp vraagt? Wat ziet men erin.
Dit glas in lood raam geeft een mensfiguur weer.
Een mensfiguur van achter gezien.
Wat betekend dit figuur? Waarom heeft het vlammend rood haar en goud gele schouders?
Is het figuur vol van liefde of draagt het een te zware last?
Aan de kijker om te vertellen.


Dit glas in lood raam is door mij “hart van mijn gevoel”genoemd. Een hart in een hart in een hart. Ronde vormen die speels door elkaar heen lopen.

En wat gebeurt er in dit object.
Is het een abstract kleuren geheel.
Of zit er toch een verborgen figuur in het raam.
Het idee voor dit glasobject was een stapel boeken in mijn boekenkast. Balancerend op de rand van vallen of juist niet.
Ik vind dit nog steeds een hele mooie metafoor voor het leven.


Dit glasobject is een pure abstractie in rood, oranje en blank glas. En toch gebeurt er het nodige in de loodlijnen.
Structuren die in elkaar overlopen.
Met de techniek van glas in lood kun je zowel abstract vormgeven als ook heel klassiek. Het liefste werk ik in een combinatie. Herkenbare vormen zoals deze tulpen. En dan in geabstraheerde vorm en kleur zodat er nog voldoende ruimte over is voor de gedachten van iedereen.


Bloemen zijn altijd heel sprekend en veelzeggend. De papaver is ook zo’n bloem. Frêle en zacht waaiend in de wind. Je mag er alleen maar naar kijken. zodra je hem plukt verwelkt het.

De roos is een heel andere bloem. Je kunt eraan ruiken, je kunt hem in de hand houden. Hij ia aaibaar en toch heeft de bloem ook stekels.
De roos moet met voorzichtigheid, aandacht en respect worden behandeld.
Want anders prik je er je aan.


Mijn werkwijze
Ik begin met het maken van een ontwerp. Dit doe ik altijd in overeenstemming met mijn opdrachtgever. Op het ontwerp worden heel duidelijk de loodlijnen en de kleuren aangegeven. Daarna wordt het glas gesneden, gebrandschilderd en in het lood gezet.
Op het ontwerp worden heel duidelijk de loodlijnen aangegeven. Op deze manier kan ik direct zien of het ontwerp technisch uitvoerbaar is. De opdrachtgever krijgt tevens een goed beeld van hoe het raam eruit zal komen te zien.

Daarna ga ik alle glaskleuren bij elkaar zoeken en terwijl ik het glas ga snijden zoek ik naar de juiste harmonie in de kleuren. Dit is meestal het moeilijkste deel. Ik heb meer dan 400 verschillende kleuren en soorten glas tot mijn beschikking. Het zoeken naar dat ene juiste accent neemt vaak de meeste tijd in beslag.
Als al het glas in gesneden ga ik het paneel brandschilderen. Brandschilderen wil zeggen dat ik met gemalen glas lijnen, schaduwpartijen en eventueel kleuren aanbreng op het glas. Daarna worden het geschilderde deel in de oven ingebrand.

Wanneer ik tevreden ben over het glasontwerp ga ik het geheel inloden. Dit betekend dat ik alle glas delen in een lood profiel ga zetten. Daarna wordt het raam gesoldeerd en goed afgekit. Pas dan is een glas in lood raam klaar.

In mijn werk vertel ik graag een verhaal. Ik probeer een gevoel in kleur en vorm te vertalen.
Als u vragen heeft over een glas in lood raam kunt u mij altijd bellen of mailen. De glas in lood objecten die op dit moment in mijn atelier aanwezig zijn vind u in onze webshop www.glazennest.nl

Ook mag u vanzelf sprekend geheel vrijblijvend eens mijn atelier bezoeken. Bel of mail dan even naar brenda@glazeniers-glaskunst.nl of 06-19195562