Blog 25 jaar Het Glazen Nest

25 jaar Het Glazen Nest 

Al sinds mijn 1e monument in 1999 schrijf ik over wat ik mee maak in mijn atelier. Eerst alleen voor mijzelf om mijn gevoel op de juiste plek neer te zetten en gaandeweg de jaren gingen steeds meer mensen mijn kleine verhalen lezen. 
Ik merkte dat mensen er troost uit konden halen en dat het delen vaan emoties heel belangrijk was en is. Ik kreeg terug dat een verhaal soms werd gebruikt om iets in een gezin bespreekbaar te maken. Ouders gingen het gebruiken om met elkaar in gesprek te gaan over hun verdriet en jaren geleden heb ik met een oude mevrouw een hele middag thee zitten drinken zodat zij mij kon vertellen hoe blij ze was met één verhaal. Hierdoor had zij haar kinderen kunnen uitleggen wat haar gemis betekende. 

Ik schrijf de verhalen nog steeds eerst voor mijzelf maar het is geweldig om te weten dat dat mensen er troost uit kunnen halen. Met name de wetenschap dat je niet alleen bent in je verdriet. Er is altijd wel iemand die je begrijpt. 

Ik ben het laatste jaar bezig om de verhalen per leeftijdsgroep bij elkaar te zoeken en te ordenen. Het is een hele klus maar ook fijn om te doen. 

Wanneer u dus een gebundelde groep verhalen  - die steeds groeiende is - als pdf wilt ontvangen mail mij hier dan gewoon over. U krijgt de bundel dan zonder dat daar kosten aan zijn verbonden toegestuurd. (email: brenda@glazeniers-glaskunst.nl)


Bloemen in de tuin als urn

Meneer kwam op een ochtend samen met zijn buurvrouw naar mijn atelier. Ik kende de buurvrouw omdat ik jaren geleden samen met haar een monument voor haar echtgenoot had gemaakt. Ze had al aan de telefoon gezegd dat ze haar buurman mee zou nemen omdat ze zeker wist dat ik hem zou kunnen helpen.

Wilt u verder lezen - klik dan hier
Zon als grafmonument
Naar aanleiding van een krantenartikel belde een mevrouw voor een afspraak. Haar pleegkind was na een lang ziektebed uiteindelijk toch overleden en begraven. Maar na ruim een jaar was er nog steeds geen grafmonument.

Wilt u verder lezen - klik dan hier

Glaskunst op een bestaande grafsteen

Na afloop van een lezing die ik ergens in het land had gehouden kwam een mevrouw naar mij toe. Zij vroeg of ze het goed had begrepen dat er ook iets nieuws aan een bestaand monument kon worden toegevoegd.

Wilt u verder lezen - klik dan hier

Hart in bijenwas voor Rosa

Op een dag kwam een mevrouw naar mijn atelier. Ze was op zoek naar een massief  hart van glas. Ze was al een tijdje aan het zoeken maar niemand kon maken wat ze graag wilde. Een winkel in mijn omgeving had de vrouw naar mij doorverwezen en zo was ze dus gekomen.

Wilt u verder lezen - klik dan hier

Kleurig kruis van glaskunst 

Ze waren best wel behoudend opgevoed en keurig in de kerk getrouwd. En ze woonden ook in een dorp dat behoudend was.

Wilt u verder lezen - klik dan hier

Roos van glas voor Oma

Meneer mailde mij voor informatie. Hij schreef dat hij een bloem op mijn website had gezien en hij wilde weten of ik dit soort bloemen ook in een glasplaat kom maken

Wilt u verder lezen - klik dan hier 

Een vrije vogel in paars en blauw glas 

Hun volwassen kind was een vrije vogel geweest. Ze was altijd op weg naar iets nieuws en liet zich aan niets en niemand binden. Ze had nooit binnen de lijntjes gekleurd en altijd overal de scherpe kantjes af gehaald.

Wilt u verder lezen - klik dan hier
 Een familie in een glazen beeld

Op een ochtend kreeg ik een mail met de vraag of ik 3 dezelfde kleine as objecten kon maken. Deze vraag wordt mij wel vaker gesteld en ik geef altijd hetzelfde antwoord.
 “Ik kan wel objecten maken die duidelijk op elkaar lijken, een  familie  zijn dus,  maar hetzelfde worden ze nooit”
Wilt u verder lezen - klik dan hier

Een hart van Moederdag

Tijdens een Open Deur dag kwam een ouder echtpaar binnen gelopen. Men keek heel rustig rond en toen ik hen uitnodigde voor een kop koffie of thee namen ze het graag aan. De uitvaarleider die hun dochter had weggebracht had hen aangeraden om mijn atelier eens te bezoeken. De man had in de gaten gehad dat het echtpaar vast liep en wilde hen op zijn eigen manier een beetje helpen.
Wilt u verder lezen - klik dan hier

J


Jan en zijn steen
Meneer belde mij op een ochtend met de vraag of hij en zijn vrouw die middag naar mijn atelier konden komen. ze wilden iets voor hun overleden zoon laten maken. Meer wilde meneer niet vertellen aan de telefoon. Dat zouden ze die middag wel doen.
Die middag zaten 2 stille mensen aan mijn koffietafel.


Wilt u verder lezen - klik dan hier

Haar eigen grote ster van glas

Hun kindje was in een urnenpark bijgezet. Een heel bijzonder park met allemaal mooie plekjes en fraaie monumenten. En hun kind mocht ook zo’n mooi monument krijgen.

Wilt u verder lezen - klik dan hierVlinder op berg kristal

Mevrouw had een paar jaar geleden een vlinder bij mij uitgezocht en meegenomen. De vlinder lag in haar tuin tussen de bloemen die haar vader nog geplant had. Heel symbolisch had ze dit gedaan want de vlinder was ter nagedachtenis aan de man.
Wilt u verder lezen - klik dan hier


2 oude dames

Op een ochtend ging mijn telefoon en had ik een heel bijzonder gesprek met een oude dame. Ik kende deze mevrouw redelijk goed. Ze was een vriendin van mijn moeder en was al vaker in mijn atelier geweest. Ze vertelde mij dat haar beste jeugdvriendin was overleden en dat ze het er echt moeilijk mee had.
Wilt u verder lezen - klik dan hier


Grillige stenen van glas

Via de telefoon was er een afspraak gemaakt voor een workshop middag. Nu doe ik dit nog maar zelden echter de mevrouw haalde mij over. Haar man en zijn broers hadden het nodig zei ze.
Wilt u verder lezen - klik dan hier

Blauwe vlinder op kleurige urn zuil

Op een ochtend stond er plots een oudere heer in mijn atelier. Hij had geen afspraak gemaakt en hij vertelde dat zijn dochter hem de avond ervoor mijn website had gemaild en dat hij die uitgebreid had bekeken. En die ochtend had hij besloten om in de auto te stappen om eens te zien wie ik was en hoe het glas er in het echt uitzag.
Wilt u verder lezen - klik dan hier


Hart in rood glas

Meneer kwam in mijn atelier met een heel andere boodschap. Hij moest bij mijn buren zijn om iets te repareren maar zij waren er niet. Ik wist dat zij snel terug zouden zijn dus bood ik meneer een kop koffie aan om even te wachten. Ik merkte dat hij heel stil was geworden toen het tot hem doordrong wat er in mijn atelier te zien is.
Wilt u verder lezen - klik dan hier


Glas in twee delen
Mevrouw mailde mij voor het maken van een afspraak. Haar moeder was overleden en ze merkte dat haar vader niet verder kon. Hij zat maar een beetje in zijn stoel niets te doen. Ze wilde hem helpen weer op gang te komen door met het grafmonument bezig te gaan.

Wilt u verder lezen - klik dan hier


Vlieger in glazen grafmonument

Meneer en mevrouw kwamen tijdens een open dag mijn atelier binnen gestapt. Het was een zeer warme zomerdag en ik dacht niet dat er nog iemand zou komen.
Meneer vertelde dat ze heel bewust in mijn omgeving een vakantie hadden gepland zodat ze mijn atelier eens zouden kunnen bezoeken.

Wilt u verder lezen - klik dan hierTwee beelden in de tuin

Zijn vriendin nam hem mee om mijn atelier te bezoeken. Ze had hem niet verteld waarom maar gewoon dat hij het leuk zou vinden. Ik had al eerder met zijn vriendin aan een project gewerkt  en herinnerde heet nog goed.

Wilt u verder lezen - klik dan hierEen verlies van lang geleden
Mevrouw belde mij voor een afspraak. Ze had mijn naam van een vriendin doorgekregen en ze wilde een vlinder voor haar verloren kindje.

Ze was heel duidelijk in haar verhaal. Al aan de telefoon vertelde ze mij dat de naam van haar dochter op de vleugels moest komen. Haar dochter had zo lang geen naam gehad omdat de heren doctoren in de jaren 70 dit het beste hadden gevonden.
Wilt u verder lezen - klik dan hier

De eigen steen van vader

De uitvaartondernemer belde mij voor een afspraak. Ze had enkele weken daarvoor de crematie van een meneer gedaan en nu wilde ze graag zijn vrouw en kinderen meenemen naar mijn atelier. Het gezin had een hele specifieke vraag die ze mij graag voor wilden leggen.

Wilt u verder lezen - klik dan hier


Eigen getekende papavers
Zijn vrouw was overleden en gecremeerd. En nu wilde hij graag een monumentje voor haar laten maken. Maar hij wilde wel dat het gemaakt zou worden zoals hij dat wilde. Met dit verhaal belde meneer mij op. hij benadrukte heel duidelijk dat hij zijn eigen ideeën had en niet zat te wachten op een kunstenaar die haar eigen ding deed.

Wilt u verder lezen - klik dan hier

Kindertekening als urn

Een uitvaartondernemer belde mij met de vraag of ik wel eens met jonge kinderen had gewerkt. Hij had een half jaar eerder de uitvaart gedaan van een jonge vader en die ochtend was hij voor een nazorg bezoek bij de moeder geweest. Hij had uitgebreid met moeder gesproken en deelde haar zorg om de 2 jonge kinderen. Toen hij in het gesprek opperde om de meisjes misschien te betrekken wat het maken van een gedenkobject werd moeder enthousiast. Misschien was dit de juiste stap om het verdriet te doorbreken.

Wilt u verder lezen - klik dan hier


Zonsondergang in glas
De uitvaartonderneemster had haar een folder van mij gegeven. De uitvaart was zo mooi geweest en de ze had contact met mevrouw gehouden. Nog iedere maand belde ze even of kwam ze een kop koffie drinken. Zo lief en zorgzaam.
En nu was ze zover om haar man opnieuw uit huis te plaatsen. Zo vertelde ze het ook.

Wilt u verder lezen - klik dan hier

De vlinder en het grafmonument

Op een ochtend ging de telefoon. De meneer vertelde dat hij al uitgebreid op mijn website had gekeken en een afspraak wilde maken voor het ontwerpen van een grafmonument voor zijn overleden partner. Meneer gaf de indruk dat “het nu eens een keer klaar moest zijn” en we hebben ....

wilt u verder lezen - klik dan hier


Groen glas voor de boswachter

Tijdens een open deur dag kwam er een echtpaar mijn atelier binnen gestapt. Ik verwelkomde hen en nodigde ze uit om rustig rond te kijken. De vrouw keek heel aandachtig rond alsof ze op zoek was naar iets.
Al snel kwam ze op mij afgestapt en vroeg heel direct “maakt u ook groen glas”.
Wilt u verder lezen - klik dan hier

Vlinder op een bijzonder lichtje

Meneer kwam wel vaker naar mijn atelier om even rond te kijken. Hij zocht een mooie kleine vlinder voor zijn overleden vrouw maar de juiste zat er steeds niet bij. En omdat hij niet kon uitleggen wat hij mooi vond hadden we afgesproken dat hij gewoon regelmatig even langs zou komen om naar de nieuwe vlinders te kijken.
Wilt u verder lezen - klik dan hierWaaiende wind in glaskunst
“De wind, de wind. Hij blaast altijd.” Dit zei haar man steeds voordat hij zuchtend op zijn fiets stapte. Ze moest hier tekens weer om lachen want toch stapte hij iedere week opnieuw op die fiets om zichzelf te gaan martelen.
Wilt u verder lezen - klik dan hier


Speelse regenboog van glas 

Op het internet had  het gezin gezocht naar een regenboog van glas en via Google-afbeeldingen waren ze op mijn website terecht gekomen. En die ochtend vond ik in mijn mailbox een bericht dat om 1 uur ’s nachts was verstuurd. In hun mail vroegen ze om aanvullende informatie over mijn regenbogen omdat op mijn website stond dat ik hier een aparte PDF van heb.
Wilt u verder lezen - klik dan hier

Een paddenstoel als urn

Op een avond, enkele jaren geleden, belde een oud cursist glas in lood mij thuis op mijn privé telefoon. Na wat algemene opmerkingen vroeg hij of ik nog steeds gedenkwerk maakte en toen ik dat bevestigde vroeg hij of ik ook nog steeds met een familie samen werkte aan een object.  En ook dat werd door mij bevestigd.
Wilt u verder lezen - klik dan hier
Abstract beeld in glaskunst
In een vakantieperiode gaan mijn Open-Deur-Dagen gewoon door. Het is dan voor iedereen open en niet alleen voor mensen die een verdriet te verwerken hebben. Zo kwam enkele jaren geleden ook de familie binnen lopen wiens verhaal ik hier vertel.

Wilt u verder lezen - klik dan hier


Gekleurd glas met bloemetjes

De ouders van Stijn wilden het eenvoudig houden. Dit vertelde de rouw therapeute mij al aan de telefoon. Niet al te bont maar juist rustig. Het moest een mooi plekje worden en ze wilden de andere kinderen er graag bij betrekken. Ze wisten alleen niet hoe. En daarom had de rouwtherapeut mij aanbevolen.

Wilt u verder lezen - klik dan hier

Blauwe vlinder op Friese kei

Op een middag, enkele jaren geleden, kwam mevrouw samen met haar buurvrouw naar mijn atelier. Ze had die ochtend gebeld of het uitkwam want ze wilde wat regelen voor het graf van haar man. Die was een half jaar ervoor overleden en nu was ze zover om met het laatste stuk bezig te gaan. Op haar werk had een collega mijn adres gegeven en zeer positief over mijn gesproken dus was ze nieuwsgierig.
Wilt u verder lezen - klik dan hier


Eenvoudig glas in een eenvoudig monument

Op een ochtend belde een steenhouwer of hij een familie naar mij door kon sturen. Ze zaten op dat moment bij hem en hij kwam er niet verder mee. De basis van het monument was al uitgezocht maar ze wilden een glasplaat. en daar hield het voor hem op want wat de familie wenste begreep hij niet. Dus had hij hen gezegd dat hij met de expert zou bellen
Wilt u verder lezen - klik dan hier


Een monument uit het begin

Ik kan nu, bijna 20 jaar later, rustig schrijven dat ik niet wist waar ik aan begon toen de 1e familie mij vroeg of ik de glasmozaiek techniek ook in een grafmonument kon toepassen. Gevoelsmatig wist ik dat het kon, maar hoe.... Ik had oprecht geen flauw idee.

wilt u verder lezen - klik dan hier


Kinderkasteel

Oma belde voor en afspraak. Haar kleinzoon was overleden aan die vreselijke ziekte die kanker heet en zij maakte zich ongerust over haar andere kleinzoon. Oma wist van een vriendin dat ik kinderen begeleid en coach na een overlijden en ze vroeg of haar dochter eens met de jong langs mocht komen.
Wilt u verder lezen - klik dan hier

Sam met de vliegende vlinders als urn steen

Sam was aan kanker overleden. Zijn vader was hier heel bitter over. Met name omdat het hem als vader niet was gelukt zijn zoon te helpen. De man zat muurvast in zijn verdriet.
Moeder was er iets rustiger over

wilt u verder lezen; klik dan hierDe vlinder familie

Mevrouw mailde mij voor een afspraak. Ze wilde graag iets voor haar en haar kinderen laten maken. Een week later, op een woensdagmiddag zaten zij en haar 2 jonge kinderen bij mij aan de koffietafel. 
De kinderen vertelden over hun overleden vader en hoe lief hij altijd was geweest. Vader was gecremeerd en op het crematorium hadden zij gezien dat je de as ook ergens in kon stoppen. Maar alles wat mevrouw op het crematorium had gezien vond ze niet mooi. 

Wilt u verder lezen - klik dan hier

Regenboog tegen melkglas als grafsteen

Op een ochtend belde een mevrouw voor een afspraak. Ze vertelde dat we al eerder hadden samen gewerkt maar dat ze zich voor kon stellen dat ik mij niet iedereen kon herinneren. Ik moest even heel goed nadenken maar toen ze het jaartal zei kwam de informatie weer boven. We hadden samen aan het monument voor haar broer gewerkt.

wilt u verder lezen; klik dan hier

Gele ballon voor het graf van Jan


Het moest eenvoudig zijn. Het gehele monument moest echt eenvoudig zijn want ze waren niet de mensen voor veel kleur en bombarie. Dit vertelde mevrouw toen ze tijdens een open dag bij een steenhouwer aan mijn tafel gingen zitten.

wilt u verder lezen; klik dan hier

Kindertekening als grafmonument

Een bevriende uitvaartondernemer had mij gevraagd of ik mijn werk wilde presenteren op zijn open dagen en, alhoewel ik dit vrijwel niet meer doe, vond ik dat ik hem niet mocht teleurstellen.

Op de zaterdagmiddag van het open weekend stond ik met een aantal mensen te praten toen ik een jonge man voor mijn stand zag staan.

wilt u verder lezen; klik dan hier

Moeders eigen keuze

Het 1e contact
Op een ochtend belde een mevrouw met de vraag of ik ook op huisbezoek kwam. Ze vertelde dat de artsen haar de dag ervoor uitbehandeld hadden verklaard en ze was nu thuis om alles te kunnen regelen voor haar heengaan.

Wilt u verder lezen - Klik dan hier

Blauwe vlinder op een urnensteen

Mevrouw belde mij over een object dat ze in mijn webshop had gezien. Ze was de avond ervoor aan het googlen geweest en ze had een type vlinder gezien dat haar wel aansprak. Mevrouw vertelde dat haar partner onverwacht was overleden en het was altijd zijn wens geweest om gecremeerd te worden.
En omdat de kinderen nog zo jong waren had ze besloten een urnengrafje te nemen op de begraafplaats.

wilt u verder lezen; klik dan hier

Een steen in een hart voor een klein meisje

Meneer mailde mij voor een afspraak. Zijn dochtertje was na de geboorte overleden en hij en zijn vriendin wilden iets moois voor haar maken.

Tijdens hun bezoek een paar dagen later vertelde meneer dat ze al bij de plaatselijke steenhouwer waren geweest en dat hij hen naar mij had doorverwezen.

wilt u verder lezen; klik dan hier

Een vlinder op een knuffelsteentje

De jonge ouders waren door een vriendin van haar moeder naar mij doorverwezen. Deze oude dame had ooit een lezing van mij bijgewoond en ze had de folder bewaard. Gewoon voor het geval het ooit nodig zou zijn.

wilt u verder lezen; klik dan hierPiramide van glaskunst op een urnsteen

De familie kwam met een open blik naar mijn atelier. Vader, moeder en twee volwassen kinderen. Hun broer en oom was zonder partner en kinderen overleden en ze wilden hem eer aan doen. Met name de zoon had een hele goede band met zijn oom gehad en

wilt u verder lezen; klik dan hierOver Brenda


Kleur en vorm zijn bepalende elementen in de glazen objecten en monumenten die ik maak. Mensfiguren, structuren en levend materiaal zijn telkens weer een inspiratiebron.

"Ik werk veel in opdracht, waarbij ik samen met de opdrachtgever een ontwerp maak. Telkens weer tracht ik het verhaal van de ander te vertalen in de vormen en kleuren van het glas, zodat diegene zich herkent in mijn werk."

Ik ben in 1983 begonnen als stofontwerpster en coloriste van textielatelier 'Het Paapje'.
In 1996 ben ik met glas gaan werken.
Rond 2000 heb ik het eerste grafmonument gemaakt en sindsdien zijn er honderden op maat gemaakte monumenten gevolgd.

In het onderstaande overzicht vindt u een overzicht van een aantal presentaties van mijn werk:

tentoonstellingen (selectie)
2013: Ovengevormd Glas te Joure (www.ovengevormdglas.nl)
2009: Buitenobjecten te Venlo
2008: Funeraal werk tijdens Glasrijk Tubbergen
2006: Funeraal werk tijdens Glas in Historisch Licht te Horn
2006: Dela Memoria
2003: Funeraal werk Glasrijk Tubbergen
2003: Kunst en Religie te Oldenzaal
1990: 60 jarig jubileum Het Paapje Palthemuseum Oldenzaal (textiel)
1990: 60 jarig jubileum Het Paapje te Voorschoten (textiel)

exposities (selectie)
2007: vrij werk te Modern Art, Zandvoort
2005: Galerie Stolker Enschede
2004: Galerie Take Art te IJsselstein
2003: vrij werk Galerie het oude Raadhuis te Burgh-Haamstede
2003: Stadstheater de Bond te Oldenzaal
2002: Galerie Yorash te Valkenburg
2002: Galerie Artium Arcana te Bladel
2001: Galarie Kurukulla te Alkmaar
1992: landelijke modeshow Paapjesstoffen en kleding (textiel)
1987: expositie Galerie Pennings te Delft (textiel)


werk in openbare ruimte
2014: ontwerp en uitvoering Award OKids te Oldenzaal
2013: Award Turing Foundation
2013: ontwerp en uitvoering Award OKids te Oldenzaal
2013: ontwerp en uitvoering doorschaal Johannestsjerke te Oppenhuizen
2012: ontwerp en uitvoering Award OKids te Oldenzaal
2012: ontwerp en uitvoering Liturgisch Meubilair Trinitas kerk te Heerenveen
2011: ontwerp en uitvoering Award OKids te Oldenzaal
2011: glazen 3Dimensies logo op gedenktegel in het Gelredome in Arnhem, ter gelegenheid van jubileum van Marco Borsato.
2009: 3 ramen voor de Ontmoetingskerk te Rhenen
2007: Feniks voor het Huis van Verhalen; Gedenkobject voor de stilteruimte Vuurwerkramp Enschede
2007: 4 kerkramen in fusing voor De Voorhof te Kesteren
2004: Doopvont Emmaus kerk te Oldenzaal

werk in openbare kollekties
Audax textielmuseum Tilburg
Museum of Printed Textiles Mullhouse (Frankrijk)

uitgevoerd vrij werk (selectie)
2015: gedenkobject voor afscheidnemende koordirigent
2011: Award Turing Foundation
2011-2014: Award OKids te Oldenzaal
2009: grote serie individuele relatiegeschenken voor een communicatiebedrijf
2007: relatiegeschenken voor een middelgrote gemeente
2006: relatiegeschenken voor een zorgorganisatie
2006: bedrijfslogo in fusing
2004: glas in lood raam ter herinnering overleden eigenaar van een technisch bedrijf
2002: Award Distrifood Wheels of Retail

nominaties en prijzen
2005: Nominatie International Funeral Award

publicaties/ radio en tv (selectie)
2010: Ooggetuigenverhalen van 13 mei 2000
2009: Kleurige ramen voor Rhenense kerk (de Gelderlander)
2009: Voor Altijd boek
2007: gastpresentator radioprogramma regionale omroep
2006: Vormgeven aan rouw (Uitvaartcourant)
2006: Boek Muerte
2006: Vormgeven aan rouw (dagblad Tuvbantia)
2005: een mooi grafmonument (dagblad Tubantia)
2004: Memoriabilia (Dela)
2003: special over vlinders door TV Oost
2000: Monumenten in kleur (dagblad Tubantia)
1991: exclusieve stoffen voor de creatieve vrouw (Beter)
1991: Paapjesstof voor de liefhebbers (Trouw)
1990: meerdere artikelen over het jubileum van Het Paapje
1990: Wij doen niet aan de mode mee (Furore)
1990: Het Paapje (Handwerken zonder Grenzen)
Brenda Bleijenberg
Gedenkkunstenaar
Atelier Het Glazen Nest, Oldenzaal