Blog 20 jaar Het Glazen Nest

20 jaar ! Het Glazen Nest viert feest

Van november 2019 tot oktober 2020 vieren Brenda en haar Glazen Nest feest. Iedere week vertelt ze een verhaal uit haar 20-jarige praktijk en iedere maand zijn er interessante Open Deur-dagen met een bijzonder thema.

Brenda Bleijenberg heeft het nodige te vieren. In 2019 is het 20 jaar geleden dat het atelier naar Oldenzaal is verhuisd en de 1e glas cursus is gegeven. In 2020 is het 20 jaar geleden dat het 1e grafmonument door Brenda is gemaakt, 15 jaar geleden dat het 1e urnmonument is geplaatst  en de 1e vlinder rots in gebruik is genomen, en 10 jaar geleden dat de 1e urn is ontworpen en gemaakt.

Aan al deze feiten wordt de komende 12 maanden veel aandacht gegeven.

Iedere week vertelt Brenda een verhaal uit haar 20-jarige praktijk. De verhalen worden iedere week op deze pagina geplaatst zodat u ze rustig kunt lezen. Een familie in een glazen beeld
Op een ochtend kreeg ik een mail met de vraag of ik 3 dezelfde kleine as objecten kon maken. Deze vraag wordt mij wel vaker gesteld en ik geef altijd hetzelfde antwoord.
 “Ik kan wel objecten maken die duidelijk op elkaar lijken, een  familie  zijn dus,  maar hetzelfde worden ze nooit”
Wilt u verder lezen - klik dan hier

Een hart van Moederdag

Tijdens een Open Deur dag kwam een ouder echtpaar binnen gelopen. Men keek heel rustig rond en toen ik hen uitnodigde voor een kop koffie of thee namen ze het graag aan. De uitvaarleider die hun dochter had weggebracht had hen aangeraden om mijn atelier eens te bezoeken. De man had in de gaten gehad dat het echtpaar vast liep en wilde hen op zijn eigen manier een beetje helpen.
Wilt u verder lezen - klik dan hier

Jan en zijn steen

Meneer belde mij op een ochtend met de vraag of hij en zijn vrouw die middag naar mijn atelier konden komen. Ze wilden iets voor hun overleden zoon laten maken. Meer wilde meneer niet vertellen aan de telefoon. Dat zouden ze die middag wel doen.
Die middag zaten 2 stille mensen aan mijn koffietafel. 

Wilt u verder lezen - klik dan hier


Haar eigen grote ster van glas

Hun kindje was in een urnenpark bijgezet. Een heel bijzonder park met allemaal mooie plekjes en fraaie monumenten. En hun kind mocht ook zo’n mooi monument krijgen.
Wilt u verder lezen - klik dan hier


Vlinder op berg kristal

Mevrouw had een paar jaar geleden een vlinder bij mij uitgezocht en meegenomen. De vlinder lag in haar tuin tussen de bloemen die haar vader nog geplant had. Heel symbolisch had ze dit gedaan want de vlinder was ter nagedachtenis aan de man.
Wilt u verder lezen - klik dan hier2 oude dames

Op een ochtend ging mijn telefoon en had ik een heel bijzonder gesprek met een oude dame. Ik kende deze mevrouw redelijk goed. Ze was een vriendin van mijn moeder en was al vaker in mijn atelier geweest. Ze vertelde mij dat haar beste jeugdvriendin was overleden en dat ze het er echt moeilijk mee had.
Wilt u verder lezen - klik dan hier


Grillige stenen van glas

Via de telefoon was er een afspraak gemaakt voor een workshop middag. Nu doe ik dit nog maar zelden echter de mevrouw haalde mij over. Haar man en zijn broers hadden het nodig zei ze.
Wilt u verder lezen - klik dan hier

Blauwe vlinder op kleurige urn zuil

Op een ochtend stond er plots een oudere heer in mijn atelier. Hij had geen afspraak gemaakt en hij vertelde dat zijn dochter hem de avond ervoor mijn website had gemaild en dat hij die uitgebreid had bekeken. En die ochtend had hij besloten om in de auto te stappen om eens te zien wie ik was en hoe het glas er in het echt uitzag.
Wilt u verder lezen - klik dan hier


Hart in rood glas

Meneer kwam in mijn atelier met een heel andere boodschap. Hij moest bij mijn buren zijn om iets te repareren maar zij waren er niet. Ik wist dat zij snel terug zouden zijn dus bood ik meneer een kop koffie aan om even te wachten. Ik merkte dat hij heel stil was geworden toen het tot hem doordrong wat er in mijn atelier te zien is.
Wilt u verder lezen - klik dan hier


Glas in 2 delen 

Mevrouw mailde mij voor het maken van een afspraak. Haar moeder was overleden en ze merkte dat haar vader niet verder kon. Hij zat maar een beetje in zijn stoel niets te doen. Ze wilde hem helpen weer op gang te komen door met het grafmonument bezig te gaan.

Wilt u verder lezen - klik dan hier

Vlieger in glazen grafmonument

Meneer en mevrouw kwamen tijdens een open dag mijn atelier binnen gestapt. Het was een zeer warme zomerdag en ik dacht niet dat er nog iemand zou komen.
Meneer vertelde dat ze heel bewust in mijn omgeving een vakantie hadden gepland zodat ze mijn atelier eens zouden kunnen bezoeken.

Wilt u verder lezen - klik dan hierTwee beelden in de tuin

Zijn vriendin nam hem mee om mijn atelier te bezoeken. Ze had hem niet verteld waarom maar gewoon dat hij het leuk zou vinden. Ik had al eerder met zijn vriendin aan een project gewerkt  en herinnerde heet nog goed.

Wilt u verder lezen - klik dan hier


Een verlies van lang geleden
Mevrouw belde mij voor een afspraak. Ze had mijn naam van een vriendin doorgekregen en ze wilde een vlinder voor haar verloren kindje.

Ze was heel duidelijk in haar verhaal. Al aan de telefoon vertelde ze mij dat de naam van haar dochter op de vleugels moest komen. Haar dochter had zo lang geen naam gehad omdat de heren doctoren in de jaren 70 dit het beste hadden gevonden.

Wilt u verder lezen - klik dan hier


De eigen steen van vader

De uitvaartondernemer belde mij voor een afspraak. Ze had enkele weken daarvoor de crematie van een meneer gedaan en nu wilde ze graag zijn vrouw en kinderen meenemen naar mijn atelier. Het gezin had een hele specifieke vraag die ze mij graag voor wilden leggen.

Wilt u verder lezen - klik dan hier

Een monument uit het begin

Ik kan nu, bijna 20 jaar later, rustig schrijven dat ik niet wist waar ik aan begon toen de 1e familie mij vroeg of ik de glasmoza├»ek techniek ook in een grafmonument kon toepassen. Gevoelsmatig wist ik dat het kon maar hoe….. ik had oprecht geen flauw idee.
Wilt u verder lezen - klik dan hier


Eigen getekende papavers

Zijn vrouw was overleden en gecremeerd. En nu wilde hij graag een monumentje voor haar laten maken. Maar hij wilde wel dat het gemaakt zou worden zoals hij dat wilde. Met dit verhaal belde meneer mij op. hij benadrukte heel duidelijk dat hij zijn eigen idee├źn had en niet zat te wachten op een kunstenaar die haar eigen ding deed.

Wilt u verder lezen - klik dan hier


Kindertekening als urn

Een uitvaartondernemer belde mij met de vraag of ik wel eens met jonge kinderen had gewerkt. Hij had een half jaar eerder de uitvaart gedaan van een jonge vader en die ochtend was hij voor een nazorg bezoek bij de moeder geweest. Hij had uitgebreid met moeder gesproken en deelde haar zorg om de 2 jonge kinderen. Toen hij in het gesprek opperde om de meisjes misschien te betrekken wat het maken van een gedenkobject werd moeder enthousiast. Misschien was dit de juiste stap om het verdriet te doorbreken.

Wilt u verder lezen - klik dan hier


Zonsondergang in glas

De uitvaartonderneemster had haar een folder van mij gegeven. De uitvaart was zo mooi geweest en de ze had contact met mevrouw gehouden. Nog iedere maand belde ze even of kwam ze een kop koffie drinken. Zo lief en zorgzaam.
En nu was ze zover om haar man opnieuw uit huis te plaatsen. Zo vertelde ze het ook.

Wilt u verder lezen - klik dan hier


De vlinder en het grafmonument

Op een ochtend ging de telefoon. De meneer vertelde dat hij al uitgebreid op mijn website had gekeken en een afspraak wilde maken voor het ontwerpen van een grafmonument voor zijn overleden partner. Meneer gaf de indruk dat “het nu eens een keer klaar moest zijn” en we hebben ....

wilt u verder lezen - klik dan hier
Over Brenda


Kleur en vorm zijn bepalende elementen in de glazen objecten en monumenten die ik maak. Mensfiguren, structuren en levend materiaal zijn telkens weer een inspiratiebron.

"Ik werk veel in opdracht, waarbij ik samen met de opdrachtgever een ontwerp maak. Telkens weer tracht ik het verhaal van de ander te vertalen in de vormen en kleuren van het glas, zodat diegene zich herkent in mijn werk."

Ik ben in 1983 begonnen als stofontwerpster en coloriste van textielatelier 'Het Paapje'.
In 1996 ben ik met glas gaan werken.
Rond 2000 heb ik het eerste grafmonument gemaakt en sindsdien zijn er honderden op maat gemaakte monumenten gevolgd.

In het onderstaande overzicht vindt u een overzicht van een aantal presentaties van mijn werk:

tentoonstellingen (selectie)
2013: Ovengevormd Glas te Joure (www.ovengevormdglas.nl)
2009: Buitenobjecten te Venlo
2008: Funeraal werk tijdens Glasrijk Tubbergen
2006: Funeraal werk tijdens Glas in Historisch Licht te Horn
2006: Dela Memoria
2003: Funeraal werk Glasrijk Tubbergen
2003: Kunst en Religie te Oldenzaal
1990: 60 jarig jubileum Het Paapje Palthemuseum Oldenzaal (textiel)
1990: 60 jarig jubileum Het Paapje te Voorschoten (textiel)

exposities (selectie)
2007: vrij werk te Modern Art, Zandvoort
2005: Galerie Stolker Enschede
2004: Galerie Take Art te IJsselstein
2003: vrij werk Galerie het oude Raadhuis te Burgh-Haamstede
2003: Stadstheater de Bond te Oldenzaal
2002: Galerie Yorash te Valkenburg
2002: Galerie Artium Arcana te Bladel
2001: Galarie Kurukulla te Alkmaar
1992: landelijke modeshow Paapjesstoffen en kleding (textiel)
1987: expositie Galerie Pennings te Delft (textiel)


werk in openbare ruimte
2014: ontwerp en uitvoering Award OKids te Oldenzaal
2013: Award Turing Foundation
2013: ontwerp en uitvoering Award OKids te Oldenzaal
2013: ontwerp en uitvoering doorschaal Johannestsjerke te Oppenhuizen
2012: ontwerp en uitvoering Award OKids te Oldenzaal
2012: ontwerp en uitvoering Liturgisch Meubilair Trinitas kerk te Heerenveen
2011: ontwerp en uitvoering Award OKids te Oldenzaal
2011: glazen 3Dimensies logo op gedenktegel in het Gelredome in Arnhem, ter gelegenheid van jubileum van Marco Borsato.
2009: 3 ramen voor de Ontmoetingskerk te Rhenen
2007: Feniks voor het Huis van Verhalen; Gedenkobject voor de stilteruimte Vuurwerkramp Enschede
2007: 4 kerkramen in fusing voor De Voorhof te Kesteren
2004: Doopvont Emmaus kerk te Oldenzaal

werk in openbare kollekties
Audax textielmuseum Tilburg
Museum of Printed Textiles Mullhouse (Frankrijk)

uitgevoerd vrij werk (selectie)
2015: gedenkobject voor afscheidnemende koordirigent
2011: Award Turing Foundation
2011-2014: Award OKids te Oldenzaal
2009: grote serie individuele relatiegeschenken voor een communicatiebedrijf
2007: relatiegeschenken voor een middelgrote gemeente
2006: relatiegeschenken voor een zorgorganisatie
2006: bedrijfslogo in fusing
2004: glas in lood raam ter herinnering overleden eigenaar van een technisch bedrijf
2002: Award Distrifood Wheels of Retail

nominaties en prijzen
2005: Nominatie International Funeral Award

publicaties/ radio en tv (selectie)
2010: Ooggetuigenverhalen van 13 mei 2000
2009: Kleurige ramen voor Rhenense kerk (de Gelderlander)
2009: Voor Altijd boek
2007: gastpresentator radioprogramma regionale omroep
2006: Vormgeven aan rouw (Uitvaartcourant)
2006: Boek Muerte
2006: Vormgeven aan rouw (dagblad Tuvbantia)
2005: een mooi grafmonument (dagblad Tubantia)
2004: Memoriabilia (Dela)
2003: special over vlinders door TV Oost
2000: Monumenten in kleur (dagblad Tubantia)
1991: exclusieve stoffen voor de creatieve vrouw (Beter)
1991: Paapjesstof voor de liefhebbers (Trouw)
1990: meerdere artikelen over het jubileum van Het Paapje
1990: Wij doen niet aan de mode mee (Furore)
1990: Het Paapje (Handwerken zonder Grenzen)
Brenda Bleijenberg
Gedenkkunstenaar
Atelier Het Glazen Nest, Oldenzaal