Sam met de vliegende vlinders

Sam met de vliegende vlinders als urnsteen

Sam was aan kanker overleden. Zijn vader was hier heel bitter over. Met name omdat het hem als vader niet was gelukt zijn zoon te helpen. De man zat muurvast in zijn verdriet.
Moeder was er iets rustiger over. Ze had het heengaan aanvaard ook al was haar verdriet niet minder dan vaders verdriet. Moeder was ook het meeste aan het woord toen de ouders de 1e keer aan mijn koffietafel zaten.

Sam was gecremeerd en ze hadden besloten om een urngraf bij het crematorium te nemen en dat als gedenkplek in te richten. Op mijn vraag waarom ze voor het crematorium hadden gekozen was moeder heel pragmatisch, op het crematorium waren plekken van 1m2 beschikbaar en op de begraafplaats was alleen zo’n ouderwetse muur.
Sam was nog jong geweest en ze wilde een plek die bij hem paste. In de muur zou hij alleen bejaarde buren hebben gehad en dat idee vond ze vreselijk. Ze wilde een plek maken waar iedereen die bij Sam op bezoek kwam hem zou herkennen. De plek moest vriendelijkheid en jeugdigheid en kleur gaan uitstralen. Maar een eenvoud en rust.

Moeder vertelde dat zij en haar man redelijk goed wisten wat ze niet wilden maar niet wat ze wel wilden. En daarom waren ze bij mij gekomen. De steenhouwer uit hun woonplaats had hen dit geadviseerd en toen ze op mijn website hadden gekeken waren ze enthousiast geworden.

Ik heb met de ouders afgesproken dat ze alle informatie over mijn atelier eens zouden laten zakken en thuis zouden beginnen om op papier te zetten wat er allemaal in het graf vertaald zou moeten gaan worden.

Enkele weken later kwamen beide ouders weer naar mijn atelier en direct kwam een schrijfblok uit moeders tas tevoorschijn. Ze hadden hun huiswerk gedaan vertelde ze trots.
Drie hele vellen A4 papier volgeschreven met alles wat in het monumentje gezet zou moeten gaan worden. Zijn hele levensloop stond op papier. Van zijn geboorte tot de laatste weken.

De ouders wilden zoveel vertellen dat het plekje bij het crematorium te klein was. Iedere plek zou te klein zijn voor zoveel verhalen. Met veel geduld probeerde ik hen dit duidelijk te maken maar het kwam niet binnen. Al hun verdriet, en dat van hun andere twee zonen moest verteld worden.

Aan de hand van de lijst heb ik toen een aantal vragen gesteld. Welk symbool was het belangrijkste; de vliegende vlinder of de voetbal. Of moest ik een vlinder laten voetballen? Vader begon het te begrijpen want hij moest hard lachen bij het beeld van een voetballende vlinder. Bij het beeld van de vlinder op de mountainbike begon moeder ook de humor ervan in te zien. En de logica van mijn vragen. En bij het beeld van de vlinder met een natte luier zaten ze beide hard te lachen. En toen begon het bij beide te landen dat er keuzes gemaakt zouden moeten worden.

Ik heb met de ouders afgesproken dat ik met alle informatie zou gaan puzzelen en dat er iets moois uit zou gaan komen. Ik wist op dat moment alleen nog niet hoe het eruit zou zien.

In de weken na dit gesprek ben ik veel aan het nadenken en schetsen geweest. Er was zoveel informatie dat het lastig was om keuzes te maken. Uiteindelijk op een avond kreeg ik de ingeving om er 2 glasplaten van te maken. Een naamplaat en een verhalende glasplaat.
En toen ik dit helder had begon het echt te stromen.

Op de linker glasplaat staat de naam van Sam in grote glazen letters in zijn lievelingskleur. Dezelfde kleur als zijn fiets en ook zijn laatste plekje; zijn grafkist.
Op deze glasplaat staan ook symbolisch zijn 2 broertjes en helemaal onderaan de namen van zijn ouders. Zijn broertjes kijken letterlijk naar hem op. Zoals ze dit tijdens zijn leven ook hebben gedaan zullen ze dit op het glas altijd blijven doen. De naamplaat is gemaakt van helemaal blank doorzichtig glas. Haast niet zichtbaar voor de groene haag waar hij komt te staan. Alleen zijn naam is heel goed zichtbaar. De rest staat er maar is minder aanwezig.

En op de rechterplaat wordt het verhaal verteld van zijn leven. De vlinders staan voor de verschillende fases in zijn leven. Iedere vlinder heeft een eigen kleur en vliegt op een eigen wijze door het leven.
De vlinders vliegen door een heel kleurige omgeving. Dit is symbool voor zijn familie, zijn vrienden, school, hobby’s en het belangrijkste; het gezin waarin hij opgroeide.

Iedereen die bij Sam op bezoek komt mag zelf bepalen welk stuk of welke kleur bij hem of haar hoort.

Dit idee heb ik eerst op papier uitgewerkt en aan de ouders voorgelegd. En later heb ik samen met de ouders gezocht naar de mooiste kleuren voor ieder detail in het glas. Overal is over nagedacht en achter alles zit een reden.

Uiteindelijk is de omgeving van het plakje van Sam heel rustig gehouden. Een eenvoudige tuinrand in een vakje gevuld met steentjes. En iedereen die op bezoek komt kan zelf iets tussen de stenen leggen.

Het verhaal van Sam en zijn gezin is verteld.


Tot slot
In mijn werk vertel ik telkens weer een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als dit verhaal u raakt, of de foto vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.
Een aantal van deze objecten staan in onze webshop: www.glazennest.nl

Het is mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

PDF informatie
Er zijn een groot aantal verschillende informatie Pdf’s over een thema beschikbaar. Op uw aanvraag sturen wij u deze graag toe.
Wilt u weten welke thema’s er allemaal zijn: klik dan hier….

En als laatste:
Ieder object dat ik maak is voor een bijzonder iemand. Zijn of haar verhaal in glas, kleur en vorm omgezet. Op al mijn ontwerpen rust BEELDRECHT en AUTEURSRECHT. Ik verzoek u dus mijn ontwerpen niet zelf te kopiƫren of door andere na te laten maken.
Wilt u meer weten over mijn visie en werkwijze – klik dan hier…

Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
M: 06-19195562
E: brenda@glazeniers-glaskunst.nl
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.