mini urn en gedenkobject voor of door een kindkoesterobjecten en mini urn


Ik werk veel met jonge ouders. Mensen die hun kindje verloren hebben, vaak nog voordat het kindje een 1e ademteug heeft genomen. Mensen waarvan hun kindje een slopende ziekte had, of juist zomaar spontaan ophield met ademen.

Men wil het niet aanvaarden, kan het vaak niet accepteren, er is zoveel verdriet.

En dan gaan we aan het werk. We puzzelen samen welk type object en welk symbool bij hen en het gevoel past. En dan maken we samen een klein gedenkobject. Soms met een haarlokje of een klein beetje as. En de volgende keer alleen het glas.

En dit kleine objectje kan door de ouders op schoot worden genomen. Het kan geknuffeld worden, geaaid, in de handen worden genomen.  Het kan mee op vakantie want het is klein.
Ik merk vaak de blijdschap bij de ouders als we uiteindelijk klaar zijn en zij hun kindje weer mee kunnen nemen naar huis. Het gevoel heeft een hele duidelijke vorm gekregen. Iets wat ze wel kunnen aanraken en een kusje kunnen geven.

“de ouders hebben een koestersteentje gemaakt”Uiltje in bergkristal

Een klein roze uiltje. Gemaakt samen met moeder. En vader heeft de opening in de bergkristal geslepen. En daarna hebben we samen een klein beetje as in de verbinding tussen het werk van vader en moeder gedaan.Hartje op steen


Een klein rood hartje. De kleur is met zorg gekozen. Het steentje past in de hand en de haarlok zit verstopt onder het hartje.

Jan heeft een eigen steen

Een naam in glazen letters. Een naam die `letterlijk` uit de steen steekt. Jan heeft een kleur gekregen. Een kleur die blijft.

Lieveheersbeestje op koestersteentje


Het lieveheersbeestje is samen met de ouders gemaakt. Het aantal zwarte stipjes geeft aan hoeveel leden het gezin telt. Het is op een klein glad steentje verlijmd, en het past lekker in de hand.
Sterretje op koestersteentje


een klein geel sterretje op een klein steentje. Het past goed in een jaszak of tas.
En past heerlijk in de hand.


Steentjes van glas
Samen met de ouders ga ik spelen met zand. Even weer terug naar de zandbak. Het is natuurlijk wel speciaal zand, geschikt om er glas in te smelten. We gaan vormen in het zand drukken, glaskleuren bedenken waar het object in moet worden uitgevoerd, en we zijn helend bezig want dit doe ik vaak met meerdere ouders tegelijk die hun kindje verloren hebben.

Ze komen met elkaar in gesprek. Ze hoeven niets uit te leggen aan de ander want die weet precies wat ze hebben meegemaakt.


Hart gemaakt in bijenwas

Samen met de ouders ga ik aan het werk met bijenwas. De ouders kunnen een eigen vorm maken met hun handen. Ze kneden het was net zo lang tot de juiste vorm erin zit. En daarna wordt hun wasmodel in gegoten glas omgezet. Het hoeft niet een duidelijk figuur te zijn. Het mag ook best heel abstract.
Het 1e schoentje in glas


De herinnering aan de 1e stapjes, het 1e paar schoentjes wordt door iedere ouder bewaard. En dan is de toekomst gestopt.
We kunnen samen van het schoentje, of natuurlijk een andere herinnering, een afdruk maken zodat dit in glas kan worden omgezet.


Speelgoed in glas
Het favoriete stukje speelgoed, het duplo of het autotje. Samen zetten we het om in glas.
Ook voor oma en opa of het broertje en zusje eentje. We delen de herinneringen met de hele familie.


kindertekeningenEr is voor mij als kunstenaar niets mooiers dan te werken aan de vertaling van de tekening van een kind. Kinderen hebben dat wat wij volwassenen al lang hebben verloren. Spontaniteit in kleur, de grenzeloosheid in de vorm. De regels waar wij volwassenen ons al lang aan hebben geconformeerd bestaan gewoon nog niet voor een kind. Zij begrijpen nog niets van verhoudingen of hoe iets “hoort”. Zij tekenen vanuit hun gevoel.

Van iedere tekening die ik in glas vertaal leer ik. Telkens weer opnieuw.

Ik leer mijn eigen grenzen te verleggen.
Het vertalen van de tekening doe ik het liefste samen met het kind. En als dit niet meer wil omdat het juist dit kind is waarvoor we het maken, dan bij voorkeur met een broertje, zus, vriendje of vriendinnetje. Iemand die dicht bij het kind staat en in dezelfde wereld leeft.De caravan op de camping
De jongen was 10 jaar oud toen hij deze tekening maakte. Een geliefde herinnering voor de ouders aan een gelukkige tijd. Pas jaren en jaren later is de tekening in glas omgezet als gedenkobject.

Tekening voor juf

Een tekening die voor Juf op school in glas in omgezet. Juf verdiende het.

Een zonnetje van een 7 jarig meisje
De tekening was heel eenvoudig en moeder vond hem terug bij het opruimen.

Samen met het zusje heb ik er de juiste kleur en vorm aan gegeven. Het zusje heeft er ook het gezichtje op getekend. En nu staat de zon gewoon mooi te zijn.3 kleine liefbeesjes als as koestersteentjes
Toen vader was overleden bleef de oudste zoon maar tekenen.

En uiteindelijk heb ik 1 tekening van hem in glas vertaald. 3 kleine liefbeesjes, zoals hij ze zelf noemde.
Hij, zijn moeder en zijn zusje. En in ieder beestje is een klein beetje as mee versmolten.

Tekening van het rode kasteel

Hij kon niet tekenen zei hij. Hij kon alleen maar krabbelen op papier.

Maar toen we hem een gedicht gaven om er een tekening bij te maken kwam dit eruit. Simpele lijnen die het verhaal van het gedicht vertellen.Prinsesje in glas
“Wat wil je zusje later worden” vroeg ik. En ze antwoordde: “prinses”.

Helemaal duidelijk dus.

Een heerlijke tekening van een heerlijk kind. Een echt klein grietje met een hele duidelijke eigen wil.


Hartje van glas voor mama
De tekening was al klaar. Dus het was enkel zoeken naar de uitvoering. En daarin  kon ze mij  heel goed vinden.

Samen hebben we het glas gesneden en aan de glaszaag gestaan.


Wat was ze trots toen het glasobject uiteindelijk door haar naar de auto werd gedragen.
Badeendje van glas

Zijn grootste hobby was badeendjes sparen. Hij haar er heel veel.

Dus ook logisch dat een badeendje werd kozen als zijn koester symbool.

Kindersterretje in geel en blauw
Een leuk klein sterretje, getekend door een jongen van 8 jaar.

Ik heb geprobeerd alle lijnen, het gekras van de stiften, en het stipwerk in het midden van de ster, zo goed als mogelijk na te bootsen.


Kindertekening in glas in lood
“Wat wil je voor oma maken” vroeg moeder. “mijzelf” zei het kleine meisje. “ik maak een tekening van mijzelf zodat oma weet dat ik van haar houd. En dan is ze minder verdrietig omdat opa dood is”.

En de tekening kwam er. Het is uitgevoerd in de glas in lood techniek omdat oma niet zo van het nieuwerwetse spul was.

Handen en voetje in glasfusing
Soms zijn de kinderen nog niet oud genoeg om een mooie tekening te maken. En dan nemen we een hand– en voetafdruk en zetten deze zo speels als mogelijk om in glas.
Het is zo’n duidelijke momentopname in de tijd.Foto gravure in glas
Er zijn families die meer voor de duidelijkheid gaan. En voor hen hebben we de mogelijkheid om een mooie foto in glas te zetten. De kleur komt van het glas en het zoeken naar net die ene mooie kleur neemt vaak veel tijd  in beslag.  De gravure is altijd in het zachte zilvergrijs. Juist die eenvoud maakt dat het geheel sprekend is. Geen echte foto maar net anders.

Tot slot

In mijn werk vertel ik een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als een verhaal u raakt, of de foto van een glasobject vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.
Een aantal van deze objecten staan in onze webshop. www.glazennest.nl

Het is ook mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

Meer informatie over mijn gedenkwerk kunt u vinden in het vernieuwde "Grote Boek van Brenda Bleijenberg" dat op cd-rom is uitgebracht. In dit boek wordt verteld over het werken met glas en alle mogelijkheden die het glas u bieden kan.
Meer informatie vindt u op de pagina: http://www.glazeniers-glaskunst.nl/2015/04/het-grote-boek-van-brenda-bleijenberg.html

U kunt de cd-rom kosteloos aanvragen op brenda@glazeniers-glaskunst.nl


Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
E: brenda@glazeniers-glaskunst.nl
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.

Verzoek


In het Glazen Nest maak ik monumenten en gedenkobjecten met een eigen identiteit, een eigen persoonlijkheid. Ieder object dat wij maken is eenmalig en uniek. Het wordt speciaal voor de overledene gemaakt in samenspraak met de familie.

Op deze website deel ik mijn kennis met u. Ik geef veel informatie over alle mogelijkheden met glas voor gedenkobjecten en monumenten. Dit doe ik bewust omdat ik u wil informeren.
Met enige regelmaat zie ik mijn ontwerpen terug bij anderen, en daarom verzoek ik u het volgende:

- Kopieer mijn ontwerpen niet.
- Laat ze ook niet respectloos door een andere kunstenaar uitvoeren.
- Kopieer ook geen werken die uitgevoerd zijn voor iemand anders.
- Heb respect voor de andere families. Ik geef veel tijd en energie aan de ontwikkeling van mijn werk en puzzel met een familie op de vorm en de kleuren, net zo lang tot het verhaal dat zij willen vertellen klopt.

Laten wij samen uw eigen verhaal vertellen, een nieuw en persoonlijk voor u vormgegeven verhaal.

Visie

Ik wil een verhaal vertellen. Het verhaal van de overledene en zijn of haar familie. Het is iedere keer weer een nieuw verhaal, een uniek verhaal over een uniek mens, een unieke familie.

Het doel is die verhalen een vorm en een kleur te geven en daar zijn veel verschillende mogelijkheden voor. Zo ontstaat een tastbare plek waar herinneringen, hoop en dromen vorm hebben gekregen. Een plek, een object, waar je tegenaan kunt praten, dat je kunt verzorgen, waar je iets bij kunt achterlaten.

Een plek waar jij jezelf kunt zijn, omdat dit de plek is waar jij je dierbare herkent.

De leeftijd maakt eigenlijk niet het verschil voor het gevoel van je dierbare missen.

Ouders hadden dromen voor een te vroeg geboren baby. Hoop, verwachtingen.
En met het overlijden van het kindje is dat alles vervlogen.

Kinderen die ouders verliezen; wat maakt het uit hoe oud het kind is?
Of iemand nu 5 of 50 is, de overleden ouder is er niet meer en het kind kan zijn/haar verhaal niet meer rechtstreeks vertellen. Dromen voor de toekomst zijn vervlogen en de hoop is verdwenen.

De man of vrouw die de partner heeft verloren. Niet meer samen ouder worden; de overlevende wordt nu ouder en de geliefde nooit meer.
Niet meer samen koesteren, niet meer samen liefhebben.

Iemand die een broer of zus verliest. Afscheid nemen van degene die je jeugd heeft meegemaakt, die dingen van je weet die niemand anders weet. Het verlies van de persoon waar je als kind mee lachte en ruzie mee maakte. De persoon waar je je ouders mee deelt. Het overlijden van je broer of zus betekend ook afscheid nemen van een deel van je jeugd.