Zon in beweging

Zon in beweging

Een bewegende zon. Met die vraag kwam de familie bij mij. Niet een strakke plaat, ook al vond met name meneer dat heel mooi, maar net iets anders zodat het minder een gedenkplaat zou worden en meer een kunstobject voor in de tuin. Men wilde niet een te duidelijke urn hebben. Moeder was nooit van het “gedenken” geweest. Ze had altijd gezegd dat gedenken alleen maar verdriet betekende en geen vreugde. En zij wilde dat iedereen, man, kinderen, familie en vrienden in vreugde aan haar terug zouden denken. 

Op mijn vraag of meneer al een idee had waar de urn zou komen te staan zei hij heel duidelijk “in de tuin”. De plek was al uitgezocht. De urn zou op een steen of een sokkel komen te staan zodat hij hoog genoeg was om te zien en om schoon te maken. En meneer wilde ook niet dat als hij met de tuin bezig was hij de urn zou kunnen beschadigen. Zijn dochter grapte dat vader heel veel van zijn bladblazer hield en minder van de bezem en dat was een belangrijk stuk informatie voor mij. 

Na onze 1e ontmoeting ben ik aan het denken gegaan hoe de zon haar vorm zou gaan krijgen en hoe ik het bladblaas-probleem zou oplossen. Een bladblazer zorgt er namelijk voor dat takjes en steentjes alle kanten uitvliegen en heel gemakkelijk het glas kunnen beschadigen.

Ik heb voor het glas een aantal ontwerpen gemaakt en de mooiste is door meneer en zijn kinderen uitgekozen. Het is een glasplaat geworden met een iets grillige rand. De glasplaat is op een sokkel van zwarte graniet gezet. een hoge sokkel zodat rondvliegend tuinafval het glas niet zullen raken. 

Op de sokkel staat een afbeelding van 2 handen gelaserd. De handen staan symbool voor het ontmoeten. Het zijn de handen van vader en de oudste dochter. 

En de sokkel is uiteindelijk ook niet op het terras gezet maar net erbuiten. Zo is moeder erbij maar staat ze niet in de weg. En de sokkel is zo gemaakt dat er te zijner tijd een 2e asbus in kan worden geplaatst. Tot slot

In mijn werk vertel ik een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als een verhaal u raakt, of de foto van een glasobject vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.
Een aantal van deze objecten staan in onze webshop. www.glazennest.nl

Het is ook mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

Meer informatie over mijn gedenkwerk per thema kunt u vinden op de pagina Informatie over mijn glaskunst
Op deze pagina staat een overzicht van alle informatie per thema in een PDF die u gratis bij mij kunt opvragen. Het opvragen van een PDF is geheel vrijblijvend.

Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.


Verzoek

In het Glazen Nest maak ik monumenten en gedenkobjecten met een eigen identiteit, een eigen persoonlijkheid. Ieder object dat wij maken is eenmalig en uniek. Het wordt speciaal voor de overledene gemaakt in samenspraak met de familie.

Op deze website deel ik mijn kennis met u. Ik geef veel informatie over alle mogelijkheden met glas voor gedenkobjecten en monumenten. Dit doe ik bewust omdat ik u wil informeren.
Met enige regelmaat zie ik mijn ontwerpen terug bij anderen, en daarom verzoek ik u het volgende:

 - Kopieer mijn ontwerpen niet.
 - Laat ze ook niet respectloos door een andere kunstenaar uitvoeren.
 - Kopieer ook geen werken die uitgevoerd zijn voor iemand anders.
 - Heb respect voor de andere families. Ik geef veel tijd en energie aan de ontwikkeling van mijn werk en puzzel met een familie op de vorm en de kleuren, net zo lang tot het verhaal dat zij willen vertellen klopt.

Laten wij samen uw eigen verhaal vertellen, een nieuw en persoonlijk voor u vormgegeven verhaal.

Visie

Ik wil een verhaal vertellen. Het verhaal van de overledene en zijn of haar familie. Het is iedere keer weer een nieuw verhaal, een uniek verhaal over een uniek mens, een unieke familie.

Het doel is die verhalen een vorm en een kleur te geven en daar zijn veel verschillende mogelijkheden voor. Zo ontstaat een tastbare plek waar herinneringen, hoop en dromen vorm hebben gekregen. Een plek, een object, waar je tegenaan kunt praten, dat je kunt verzorgen, waar je iets bij kunt achterlaten.

Een plek waar jij jezelf kunt zijn, omdat dit de plek is waar jij je dierbare herkent.

De leeftijd maakt eigenlijk niet het verschil voor het gevoel van je dierbare missen.

Ouders hadden dromen voor een te vroeg geboren baby. Hoop, verwachtingen.
En met het overlijden van het kindje is dat alles vervlogen.

Kinderen die ouders verliezen; wat maakt het uit hoe oud het kind is?
Of iemand nu 5 of 50 is, de overleden ouder is er niet meer en het kind kan zijn/haar verhaal niet meer rechtstreeks vertellen. Dromen voor de toekomst zijn vervlogen en de hoop is verdwenen.

De man of vrouw die de partner heeft verloren. Niet meer samen ouder worden; de overlevende wordt nu ouder en de geliefde nooit meer.
Niet meer samen koesteren, niet meer samen liefhebben.

Iemand die een broer of zus verliest. Afscheid nemen van degene die je jeugd heeft meegemaakt, die dingen van je weet die niemand anders weet. Het verlies van de persoon waar je als kind mee lachte en ruzie mee maakte. De persoon waar je je ouders mee deelt. Het overlijden van je broer of zus betekend ook afscheid nemen van een deel van je jeugd.