leren werken met glas - informatie over cursus en workshop

Brenda als leraar in glastechnieken


In het verleden heeft Brenda veel mensen begeleid in het leren werken met glas. 2 jaar geleden echter is zij hiermee gestopt omdat haar werk steeds meer aandacht vroeg.

Op aanvraag is zij wel bereid om een Masterclass te geven.  Dit kan individueel of met een kleine groep.

Om een indruk te geven van het voormalige cursus aanbod laten wij hieronder wel de informatie staan.

Bel of mail Brenda gewoon voor meer informatie
brenda@glazeniers-glaskunst.nl
of 06-19195562

Open dag

Iedere laatste vrijdag en zaterdag van de maand heeft Het Glazen Nest open huis voor iedereen die zonder afspraak langs wil komen om eens in het atelier te kijken.
Brenda is dan zelf aanwezig om iedere vraag te beantwoorden en te laten zien wat met glas allemaal gedaan kan worden.
De open dag is van 10 tot 16 uur. (op vrijdagavond is het koopavond in Oldenzaal)
De rest van de maand werkt Brenda alleen op afspraak.
De routebeschrijving naar Het Glazen Nest vindt op de pagina “routebeschrijving”.

http://www.glazeniers-glaskunst.nl/2015/04/route-beschrijving.html


INTRODUCTIE zelf werken met glas 


Kennis delen en overdragen is leuk om te doen. Mijn liefde voor het glas aan anderen doorgeven door hen een stuk kennis te geven en hen zo enthousiast te maken voor alles wat met glas te maken heeft.

En voor mij als kunstenaar ook leerzaam. Handelingen die voor mij door de jaren heen vanzelfsprekend zijn geworden leg ik uit waardoor ik telkens weer na moet denken waarom een bepaalde handeling ook al weer op die manier wordt gedaan. En waarom een volgorde van werken zo is zoals hij door de jaren heen geworden is. Ik werk technisch op ervaring en het is heel goed om die ervaring met regelmaat in het licht te houden. Het houdt mij scherp.



Mijn kennis delen doe ik al sinds 1986. Eerst in de textiel in sinds 1999 met het glas. Veel mensen heb ik sinds die tijd al in mijn atelier gehad. Soms voor een eenmalig project en anderen bleven “hangen”. Van de allereerste groep glas in lood cursisten is er één mevrouw overgebleven die nog steeds bij mij aan het werk is. Zij kan nu zelfstandig werken en heeft enkel mijn mening of advies nog nodig over de wijze waarop een loodlijn het beste kan lopen of een lastig stukje glas het beste gesneden kan worden. Ze heeft zelfs al een heel groot glas in lood raam gemaakt voor haar eigen kerk. Een project dat bijna een jaar heeft geduurd.

Het doel van mijn kennisoverdracht is altijd geweest mijn liefde voor het glas over te dragen aan anderen. Dit kan zowel in kleine groepen als in één op één situaties.

Hieronder vindt u meer informatie over de de verschillende glastechnieken.



GLAS IN LOOD

Glas in lood is misschien wel de bekendste techniek: stukken glas worden in loodstrips gevat. Je begint met het bedenken van een ontwerp. Er zijn veel boeken aanwezig om je op een idee te brengen.

Het advies is om de eerste keer met iets kleins te beginnen. Een eerste raamhanger in glas in lood heeft feitelijk niet groter te zijn dan maximaal 30 x 40 cm. Dat is overzichtelijk en goed te doen.
Het advies is ook om niet met rechte lijnen te beginnen. Dit lijkt namelijk simpel maar vaak is het dat niet.







BRANDSCHILDEREN OP GLAS

Voor wie al langer met glas in lood bezig is, is het een logische stap om vervolgens delen van het glas te gaan brandschilderen. Je kunt kleine details aanbrengen om een afbeelding meer zeggingskracht te geven.









RESTAUREREN OUD GLAS IN LOOD

Het restaureren van een oud glas in lood raam heeft naast een basis kennis van glas in lood een geheel eigen aanpak nodig. het is echter heel erg leuk om te doen omdat je al vrij snel een goed resultaat ziet.





GLAS FUSING

Fusing is de Engelse naam voor glasversmelting. Het versmelten van 2 of meerdere lagen in de oven tot één geheel nieuw stuk glas.
In deze techniek kunnen kleine leuke objecten worden gemaakt zoals een sieraad of een raamdecoratie en ook grotere objecten zoals een schaal, wand- of buitenobject.
In principe is iedere vorm, kleur en grootte uitvoerbaar.

Wij adviseren echter altijd het 1e object niet direct te groot en te moeilijk te maken omdat men dan snel het overzicht verliest.







GLASCASTING 3D TECHNIEK

 ‘Casting’  betekent in een vorm gieten. In een speciale oven wordt glas verhit, waarna het als een dikke vloeistof in een mal loopt en weer langzaam afgekoeld wordt.


In deze techniek kun je driedimensionale glasobjecten maken.




Er zijn verschillende manieren van werken met deze glastechniek: de “was-methode”, de “directe afdruk” en het “sand casting”. Alledrie de technieken hebben een eigen wijze van werken en een totaal ander eindresultaat.

Klik hier voor meer informatie over de castingtechnieken.




ZANDSTRALEN
Door middel van zandstralen kun je verdiepte lijnen en vormen in glas uitslijpen. Je kunt bijvoorbeeld een naambordje maken, of een tekening op glas overbrengen. Dit kan zowel op blank transparant glas (“float” glas) als op een plaatje of object dat je eerder in glasfusing gemaakt hebt.
Je kunt desgewenst je eigen glasobject of glasplaat mee nemen om te bewerken.



In mijn werk vertel ik graag een verhaal. Ik probeer een gevoel in kleur en vorm te vertalen.
Als u vragen heeft over een fusing object kunt u mij altijd bellen of mailen. De objecten in fusing glas die op dit moment in mijn atelier aanwezig zijn vind u in onze webshop www.glazennest.nl

Ook mag u vanzelf sprekend geheel vrijblijvend eens mijn atelier bezoeken. Bel of mail dan even naar brenda@glazeniers-glaskunst.nl  of 06-19195562