leren werken met glas - informatie over cursus en workshop

WORKSHOP SAND CASTING - 2016

Houdt u van bijzondere dingen, of wilt u voor een bijzondere gelegenheid iets moois in glas maken? Met sand casting zijn prachtige glazen voorwerpen te maken in unieke en grillige vormen.

In haar Atelier Het Glazen Nest in Oldenzaal geeft Brenda Bleijenberg u van tijd tot tijd de gelegenheid om zelf met sand casting aan de slag te gaan. U kunt bijvoorbeeld een kunstzinnige houder voor een waxinelichtje maken. Op www.glazennest.nl kunt u daar voorbeelden van vinden.

De workshop begint om half twee 's middags; er is thee en koffie en u kunt even rustig rondkijken in het atelier. Na uitleg over sand casting gaat u het speciale zand voorbereiden.
Daarna maakt u de vormen in het zand: dat kan met de hand of met een voorwerp dat u vantevoren uitzoekt meeneemt. Houdt u rekening met de maat: de vorm moet in een bak met zand passen die 5cm diep is, en 26cm x 20cm breed. U kunt in die bak bijvoorbeeld 3 of 4 kleinere glasobjecten maken. De uiteindelijke vorm van het glasobject wordt in de oven bepaald door het zand en het glas.
Na het afvullen van de vorm met glas is er gelegenheid tot napraten. Na drie dagen komt het glasobject uit de oven en kunt u het komen ophalen (als u verder weg woont wordt het opgestuurd).

NB: Met sand casting maakt u glasobjecten die een grillige vorm hebben.
Zou u een specifiek voorwerp in glas willen uitvoeren (bijv. een badeendje), dan is daar een andere castingtechniek voor nodig. Klik hier voor meer informatie over de verschillende castingtechnieken.

Workshop sand casting - mail ons om op de hoogte te blijven van de volgende data, tijd van 13.30 uur tot ongeveer 16 uur. 
Kosten € 135,- per persoon.
Minimaal 3, maximaal 8 personen.
Opgave: brenda@glazeniers-glaskunst.nl
Adres: Atelier Het Glazen Nest, Noordwal 14 in Oldenzaal.INTRODUCTIE zelf werken met glas - donderdagavonden


Kennis delen en overdragen is leuk om te doen. Mijn liefde voor het glas aan anderen doorgeven door hen een stuk kennis te geven en hen zo enthousiast te maken voor alles wat met glas te maken heeft.

En voor mij als kunstenaar ook leerzaam. Handelingen die voor mij door de jaren heen vanzelfsprekend zijn geworden leg ik uit waardoor ik telkens weer na moet denken waarom een bepaalde handeling ook al weer op die manier wordt gedaan. En waarom een volgorde van werken zo is zoals hij door de jaren heen geworden is. Ik werk technisch op ervaring en het is heel goed om die ervaring met regelmaat in het licht te houden. Het houdt mij scherp.Mijn kennis delen doe ik al sinds 1986. Eerst in de textiel in sinds 1999 met het glas. Veel mensen heb ik sinds die tijd al in mijn atelier gehad. Soms voor een eenmalig project en anderen bleven “hangen”. Van de allereerste groep glas in lood cursisten is er één mevrouw overgebleven die nog steeds bij mij aan het werk is. Zij kan nu zelfstandig werken en heeft enkel mijn mening of advies nog nodig over de wijze waarop een loodlijn het beste kan lopen of een lastig stukje glas het beste gesneden kan worden. Ze heeft zelfs al een heel groot glas in lood raam gemaakt voor haar eigen kerk. Een project dat bijna een jaar heeft geduurd.

Het doel van mijn kennisoverdracht is altijd geweest mijn liefde voor het glas over te dragen aan anderen. Dit kan zowel in kleine groepen als in één op één situaties.

Hieronder vindt u meer informatie over de inloopavonden op donderdag (vanaf 7 januari 2016) en over de verschillende glastechnieken.

Als u geïnteresseerd ben in een bepaalde techniek kom dan rustig eens op een donderdagavond binnen lopen. Bovendien is het atelier met ingang van januari 2016 elke laatste vrijdag en zaterdag van de maand open tussen 10 en 16 uur.

Inloopavond op donderdag van 19.30 tot 21.30 uur

Tijdens een inloopavond werkt iedere deelnemer individueel aan een eigen project in een techniek naar keuze, zoals glas-in-lood of fusing of casting. Iedereen werkt in zijn of haar eigen tempo en krijgt individuele begeleiding waar dat nodig is.

Het voordeel van de inloopavond is dat een nieuwe deelnemer op ieder gewenst moment kan instromen en kan beginnen met het opzetten van een eigen project. Bovendien leren de deelnemers onderling van elkaar, omdat zij via elkaar in aanraking komen met andere technieken en andere stadia van een project. Ze krijgen dus meer kennis over glas en de mogelijkheden van het materiaal.

De inloopavond is zowel voor starters als voor gevorderden. Er komen vaak mensen die elders een glascursus hebben gevolgd en zich in een bepaalde techniek verder willen verdiepen.

Kom eens vrijblijvend kennismaken op een donderdagavond. De inloopavonden zijn van 19.30 tot 21.30 uur. De ingang van het Atelier Het Glazen Nest is aan de Tulpstraat 89a te Oldenzaal (of Noordwal 14 via de andere kant).

Aanvullende informatie kun je aanvragen via e-mail: info@glazeniers-glaskunst.nl.

Hieronder volgt een korte beschrijving van een aantal glastechnieken.


GLAS IN LOOD

Glas in lood is misschien wel de bekendste techniek: stukken glas worden in loodstrips gevat. Je begint met het bedenken van een ontwerp. Er zijn veel boeken aanwezig om je op een idee te brengen.

Het advies is om de eerste keer met iets kleins te beginnen. Een eerste raamhanger in glas in lood heeft feitelijk niet groter te zijn dan maximaal 30 x 40 cm. Dat is overzichtelijk en goed te doen.
Het advies is ook om niet met rechte lijnen te beginnen. Dit lijkt namelijk simpel maar vaak is het dat niet.BRANDSCHILDEREN OP GLAS

Voor wie al langer met glas in lood bezig is, is het een logische stap om vervolgens delen van het glas te gaan brandschilderen. Je kunt kleine details aanbrengen om een afbeelding meer zeggingskracht te geven.

RESTAUREREN OUD GLAS IN LOOD

Het restaureren van een oud glas in lood raam heeft naast een basis kennis van glas in lood een geheel eigen aanpak nodig. het is echter heel erg leuk om te doen omdat je al vrij snel een goed resultaat ziet.

GLAS FUSING

Fusing is de Engelse naam voor glasversmelting. Het versmelten van 2 of meerdere lagen in de oven tot één geheel nieuw stuk glas.
In deze techniek kunnen kleine leuke objecten worden gemaakt zoals een sieraad of een raamdecoratie en ook grotere objecten zoals een schaal, wand- of buitenobject.
In principe is iedere vorm, kleur en grootte uitvoerbaar.

Wij adviseren echter altijd het 1e object niet direct te groot en te moeilijk te maken omdat men dan snel het overzicht verliest.GLASCASTING 3D TECHNIEK

 ‘Casting’  betekent in een vorm gieten. In een speciale oven wordt glas verhit, waarna het als een dikke vloeistof in een mal loopt en weer langzaam afgekoeld wordt.


In deze techniek kun je driedimensionale glasobjecten maken.
Er zijn verschillende manieren van werken met deze glastechniek: de “was-methode”, de “directe afdruk” en het “sand casting”. Alledrie de technieken hebben een eigen wijze van werken en een totaal ander eindresultaat.

Klik hier voor meer informatie over de castingtechnieken.
ZANDSTRALEN
Door middel van zandstralen kun je verdiepte lijnen en vormen in glas uitslijpen. Je kunt bijvoorbeeld een naambordje maken, of een tekening op glas overbrengen. Dit kan zowel op blank transparant glas (“float” glas) als op een plaatje of object dat je eerder in glasfusing gemaakt hebt.
Je kunt desgewenst je eigen glasobject of glasplaat mee nemen om te bewerken.In mijn werk vertel ik graag een verhaal. Ik probeer een gevoel in kleur en vorm te vertalen.
Als u vragen heeft over een fusing object kunt u mij altijd bellen of mailen. De objecten in fusing glas die op dit moment in mijn atelier aanwezig zijn vind u in onze webshop www.glazennest.nl

Ook mag u vanzelf sprekend geheel vrijblijvend eens mijn atelier bezoeken. Bel of mail dan even naar brenda@glazeniers-glaskunst.nl of 06-19195562

Meer informatie over mijn gedenkwerk kunt u vinden in het vernieuwde "Grote Boek van Brenda Bleijenberg" dat op cd-rom is uitgebracht. In dit boek wordt verteld over het werken met glas en alle mogelijkheden die het glas u bieden kan. U kunt de cd-rom kosteloos aanvragen via brenda@glazeniers-glaskunst.nl.