Het Grote Boek van Brenda Bleijenberg


Het grote boek van Brenda Bleijenberg - Gedenkkunstenaar
Alles over de mogelijkheden van glas in graf- en urnmonument en as- en gedenkobject. (mei 2015)

Brenda Bleijenberg en haar Atelier Het Glazen Nest in Oldenzaal staan landelijk bekend om persoonlijke, kleurige graf- en urnmonumenten en urnen en gedenkobjecten in glas, veelal gemaakt door middel van glasfusing.

Het verhaal van de overledene zoals dat beleefd is door de nabestaanden krijgt via haar ontwerpen kleur en vorm. Waar familieleden dat wensen worden zij bij het ontwerp en soms een deel van de uitvoering betrokken; dit geeft het monument of gedenkobject nog eens een extra waarde.

Het 1e Grote Boek met informatie over haar werk is verschenen in 2009. En daarna is het boek iedere 2 jaar herzien en aangevuld met nieuwe informatie.

Brenda Bleijenberg heeft in de afgelopen maanden opnieuw alle mogelijkheden die haar atelier een familie biedt in Het Grote Boek verzameld. Dit boek geeft een duidelijk overzicht van alle mogelijkheden om glas toe te passen in graf- en urnmonument en urn en as- en gedenkobject, en hoe zij hierin een familie kan helpen om de juiste keuze te maken.

Brenda’s credo is:
Alles kan worden gemaakt in glas
Geen vraag is vreemd
Geen wens is onmogelijk

Het is, zelfs in dit boek, onmogelijk een totaal overzicht te geven van alle verschillende glasobjecten die Brenda in de afgelopen jaren heeft uitgevoerd. Indien u echter een vraag heeft over een symbool, kleur of een vorm glas– of steenobject dat u niet in één van de hoofdstukken ziet, aarzel dan niet om Brenda te mailen of te bellen (brenda@glazeniers-glaskunst.nl, 06-19195562).

Alles wat Brenda doet is maatwerk, dus er staat nooit van tevoren precies vast wat er gebeurt; zij kan en wil in Het Grote Boek ook enkel laten zien wat er mogelijk is.

Graag vertelt Brenda  u in een persoonlijk gesprek verder over de mogelijkheden van het glas en kunt u samen met haar puzzelen wat bij u en de overledene past. In haar atelier het Glazen Nest in Oldenzaal kunt u het glas zelf bekijken en aanraken.

Belt of mailt u rustig voor het maken van een geheel vrijblijvende afspraak (brenda@glazeniers-glaskunst.nl, 06-19195562).


U kunt Het Grote Boek kosteloos bij Het Glazen Nest bestellen, op cd-rom of via We-transfer.
Stuurt u daarvoor een mail naar brenda@glazeniers-glaskunst.nl


Het Grote Boek van Brenda is dit jaar verdeeld in 10 hoofdstukken. Onderstaand geven wij u een korte omschrijving van ieder hoofdstuk.

hoofdstuk 1 BRENDA BLEIJENBERG

In dit hoofdstuk wordt verteld wie Brenda Bleijenberg is en wat zij in Het Glazen Nest doet.

Brenda maakt o.a. kunstobjecten in glasversmelting, ook wel fusing genoemd, glasmozaïek en glascasting. In de casting techniek wordt vloeibaar heet glas in een mal gegoten waarna een driedimensionaal glasobject ontstaat.

Brenda werkt altijd samen met de familie. Het ontwerp kan enkel worden gemaakt als de familie in gesprekken aangeeft wat bij hen en de overledene past. Daarnaast biedt  Brenda de familie de mogelijkheid om samen de glaskleuren uit te zoeken en samen aan het monument of gedenkobject te werken.
Glas snijden, glas zagen, polijsten; meewerken dus aan alle fases van de totstandkoming van het glasobject.

Brenda heeft gemerkt dat meewerken aan het maken van het monument helend werkt in het rouwproces. Men is daadwerkelijk bezig. Het is het “werken aan verwerken”.


hoofdstuk 2 WERKWIJZE

Dit hoofdstuk laat met tekst en voorbeelden zien hoe een glasobject tot stand komt.  Ook vertelt Brenda over alle mogelijkheden en technieken die het glas u bieden kan.  En er wordt verteld over de wijze waarop een familie bij het gehele proces betrokken kan worden.

Bij iedere stap van het ontwikkelingsproces kan een familie worden betrokken. Vaak wil men dit graag. Soms is het ook wel goed, dan geeft men het volle vertrouwen aan Brenda.

Alles wat Brenda doet is maatwerk, dus er staat nooit van tevoren precies vast wat er gebeurt; wij kunnen en willen ook hier enkel aangeven wat er mogelijk is.

hoofdstuk 3 GLASTECHNIEKEN

In dit hoofdstuk wordt met tekst en voorbeelden uitgelegd wat glas is en welke technieken er mogelijk zijn. Ook wordt uitgelegd waar u op moet letten als u glas in een graf- of urn monument wilt gaan toepassen.

Tevens wordt verteld over de combinaties die er gemaakt kunnen worden in de verschillende glas types en materialen. Fusing glas met float glas, fusing objecten in combinatie met natuursteen. Fusing glas met RVS. Mozaïek in steen, casting gedenkobject en nog veel meer. En als laatste wordt uitgelegd hoe men as in glas of steen kan verwerken.hoofdstuk 4 SYMBOLEN VOOR HET GEVOEL—AS– GEDENKOBJECTEN EN GRAF– URNMONUMENTEN MET EEN SYMBOOL

In dit hoofdstuk wordt informatie gegeven over de mogelijkheden om een duidelijk symbool in gedenkobject, ornament of als een letterplaat in glas fusing in het gehele monument toe te passen.
Voor Brenda is een symbool een duidelijk vormgegeven onderwerp. Vaak licht abstract gemaakt maar toch nog duidelijk herkenbaar voor de toeschouwer.

Voor het samenstellen van dit hoofdstuk is er een keuze gemaakt uit de veelheid aan symbolen die Brenda sinds 1999 heeft getekend en uitgevoerd. Deze keuze is gemaakt om het geheel voor u zo overzichtelijk mogelijk te maken.


hoofdstuk 5 BLOEMEN ALS SYMBOOL VOOR GEDENKOBJECTEN EN GRAF– EN URNMONUMENT

Dit hoofdstuk geeft informatie over de bloem als symbool. En met name over de verschillende toepassingen die Brenda in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. Vaak naar aanleiding van vragen van een familie.

In dit hoofdstuk is er een keuze gemaakt uit de veelvoud aan de bloemen die Brenda voor families heeft uitgevoerd sinds 1999. En deze bloemen worden in de verschillende mogelijkheden getoond.
Mocht u de bloem van uw keuze niet in dit hoofdstuk vinden aarzel dan niet om Brenda te bellen of te mailen (brenda@glazeniers-glaskunst.nl, 06-19195562).hoofdstuk 6 VLINDERS VAN GLAS VOOR GEDENKOBJECT EN GRAF– URNMONUMENT

Dit hoofdstuk geeft informatie over Brenda’s bekende vlinders in fusing glas. En met name wordt verteld over de verschillende mogelijkheden en toepassingen die er in de afgelopen jaren door Brenda zijn ontwikkeld, opnieuw vaak naar aanleiding van vragen van een familie.

Er is een keuze gemaakt in de uitleg over de verschillende vlinders en hun toepassingen. Dit is echter enkel gedaan om de uitleg voor u zo overzichtelijk mogelijk te maken. Vaker ontstaat er een combinatie van toepassingen tijdens de gesprekken met een familie. Indien u een vraag heeft over een vlinder of uitvoering die u niet in dit hoofdstuk ziet, aarzel dan niet om ons te mailen of te bellen (brenda@glazeniers-glaskunst.nl, 06-19195562).

De gevarieerde ontwerpen in dit hoofdstuk geven al aan dat een vlinder in glasfusing vele mogelijkheden biedt. Deze ontwerpen zijn enkel bedoeld om u te laten zien wat er allemaal mogelijk is in glas.  Naast de hier gepresenteerde ideeën kunnen we natuurlijk een meer persoonlijke vorm aan een gedenkobject of letterplaat geven.

hoofdstuk 7 KLEUR EN VORM—ABSTRACTEN VOOR GEDENKOBJECTEN EN GRAF– URNMONUMENT

Een gedenkobject of graf– urnmonument van Brenda is altijd heel persoonlijk en individueel vormgegeven. Een familie kan ervoor kiezen om een abstracte kleurexplosie als uitgangspunt voor het gedenken te nemen. In dit hoofdstuk wordt informatie gegeven over de mogelijkheden om een abstracte vorm in as– of gedenkobjecten, of als ornament of letterplaat in glas fusing in het gehele monument toe te passen.

Er is voor gekozen de informatie in onderwerp en kleur op te splitsen. Op iedere pagina staan in de themakleuren telkens enkele mogelijkheden. Voor deze informatie hebben is er een keuze gemaakt uit de veelheid aan objecten die Brenda sinds 1999 heeft gemaakt.  Deze keuze is echter de hare geweest om het geheel voor u zo overzichtelijk als mogelijk  te maken. Indien u een vraag heeft over een onderwerp of kleurharmonie die u niet in dit hoofdstuk ziet, aarzel dan niet om Brenda te mailen of te bellen (brenda@glazeniers-glaskunst.nl, 06-19195562).
hoofdstuk 8 GEKLEURD GLAS—STAANDE LETTERPLAAT IN ÉÉN KLEUR

In dit hoofdstuk wordt informatie gegeven over de kleurmogelijkheden en vormen voor  een staande “letterplaat” in fusing glas in één kleur. De glasplaat kan worden gemaakt in rustig blank transparant glas of juist een hele intense volle kleur.

De gevarieerde kleuren en vormen in dit hoofdstuk geven al aan dat glasfusing veel mogelijkheden biedt. Iedere gewenste kleur is door Brenda in glas uit te voeren. De kleurenbibliotheek die zij op dit moment heeft omvat ruim 4000 kleuren en is maandelijks groeiend door de specifieke vragen van families.hoofdstuk 9 TUINRAND IN KLEUR EN VORM

In dit hoofdstuk ziet u de verschillende vormen van tuinranden en er wordt verteld over de kleurmogelijkheden. Iedere pagina laat een bepaalde vorm tuinrand zien die in veel verschillende kleuren, afmetingen en diktes gemaakt kan worden.

De gevarieerde ontwerpen in dit hoofdstuk geven al aan dat glasfusing vele mogelijkheden biedt. Iedere gewenste vorm en kleur tuinrand is door Brenda in glas uit te voeren. Zoals gezegd, de kleurenbibliotheek die zij heeft omvat op dit moment heeft ruim 4000 kleuren en is maandelijks groeiend door de specifieke vragen van een familie.

Het is onmogelijk een overzicht te geven van alle verschillende randen die Brenda in de afgelopen jaren heeft uitgevoerd. Indien u echter een vraag heeft over een kleur of uitvoering dat u niet in dit hoofdstuk ziet, aarzel dan niet om Brenda te mailen of te bellen (brenda@glazeniers-glaskunst.nl, 06-19195562).


hoofdstuk 10 MONUMENT VOORBEELDEN

Er zijn talloze manieren om glas met steen of een andere materiaal te combineren. In dit hoofdstuk wordt verteld over de mogelijkheden die er allemaal zijn om glas als letterplaat, tuinrand of ornament te gebruiken. Het zijn kleine tekeningen die enkel een sfeer neerzetten. De tekeningen zijn echter allen ontwerpen die in de afgelopen jaren zijn uitgevoerd door alle verschillende steenhouwers waar Brenda in Nederland mee samenwerkt.

Het gebruik van natuursteen in combinatie met glas geeft iedere keer weer een verbazend resultaat. De helderheid en de glans van het glas dat in of op natuursteen wordt geplaatst geeft het monument een geheel eigen gevoel. De kleuren van het glas en de eenvoud van het natuursteen maken een monument met een geheel eigen identiteit en uitstraling.

In dit hoofdstuk ziet u enkel tekeningen, en geen foto's van het geplaatste werk, omdat Brenda dit te persoonlijk vindt. Vaak werkt zij een half jaar tot soms meerdere jaren met een familie aan de totstandkoming van een monument. En als het dan geplaatst is, is het van de familie en niet van Brenda. Het is dus niet aan haar om hier reclame mee te maken.

TOT SLOT—DE MEEST GESTELDE VRAGEN

In dit laatste hoofdstuk laat Brenda u meelezen in de meest gestelde vragen die zij in de afgelopen 15 jaar heeft gekregen. Logische vragen die zij telkens weer goed en uitvoerig probeert te beantwoorden om onrust en onzekerheid weg te nemen bij een familie die deze vragen stelt. Brenda zegt zelf:
"Glas is een heerlijk materiaal en heeft absoluut mijn liefde. Het is een materiaal met een gebruiksaanwijzing, echter wanneer je deze kent kun je het in iedere vorm en kleur geven. Ik praat graag over het glas en al haar mogelijkheden, dus als u een vraag heeft die nu niet wordt beantwoord mag u die rustig stellen."


Het is, zelfs in dit boek, onmogelijk een totaal overzicht te geven van alle verschillende glasobjecten die Brenda in de afgelopen jaren heeft uitgevoerd. Indien u echter een vraag heeft over een symbool, kleur of een vorm, een glas– of steenobject dat u niet in één van de hoofdstukken ziet, aarzel dan niet om Brenda te mailen of te bellen (brenda@glazeniers-glaskunst.nl, 06-19195562).

Alles wat Brenda doet is maatwerk, dus er staat nooit van tevoren precies vast wat er gebeurt. Zij kan en wil in Het Grote Boek dan ook enkel laten zien wat er mogelijk is.

Graag vertelt Brenda  u in een persoonlijk gesprek verder over de mogelijkheden van het glas en kunt u samen met haar puzzelen wat bij u en de overledene past. In haar atelier het Glazen Nest in Oldenzaal kunt u het glas zelf bekijken en aanraken.

Belt of mailt u rustig voor het maken van een geheel vrijblijvende afspraak met tel. 06-19195562 of mail met brenda@glazeniers-glaskunst.nl.