urn monument met een glazen vlinder

                                                                          


INLEIDING


De vlinder als symbool
Symbool voor het vasthouden en het loslaten,
Het liefhebben en het vertrouwen.
Kleurig, uniek, eenmalig.
Een vlinder als gedenksteen.
Elke vlinder is eenmalig en uniek.
Elke kleurcompositie is persoonlijk en eigen.
Een vlinder als gedenksteen thuis of als persoonlijk accent op het grafmonument.
De vlinder staat voor transformatie. De grote veranderingen die plaats hebben in het leven van de mens.

Op deze pagina laten wij u een aantal voorbeelden zien van een vlinder in het urn monument.Blauwe vlinder op Friese kei

Op een middag, enkele jaren geleden, kwam mevrouw samen met haar buurvrouw naar mijn atelier. Ze had die ochtend gebeld of het uitkwam want ze wilde wat regelen voor het graf van haar man. Die was een half jaar ervoor overleden en nu was ze zover om met het laatste stuk bezig te gaan. Op haar werk had een collega mijn adres gegeven en zeer positief over mijn gesproken dus was ze nieuwsgierig.

Wilt u verder lezen - klik dan hier

Moeders eigen keuze


Het 1e contact
Op een ochtend belde een mevrouw met de vraag of ik ook op huisbezoek kwam. Ze vertelde dat de artsen haar de dag ervoor uitbehandeld hadden verklaard en ze was nu thuis om alles te kunnen regelen voor haar heengaan.

wilt u verder lezen; klik dan hierEen eenvoudig urn grafje voor moeder

Het zou een eenvoudig urngraf worden. Niet te veel poespas want dat paste niet bij moeder. De kinderen waren al bij de steenhouwer in hun woonplaats geweest en alles was besteld.

En toen was broer een foto van mijn werk op het internet tegen gekomen en had hij zijn zussen overgehaald om op bezoek te gaan.

Uiteindelijk vond men een type vlinder dat helemaal paste bij moeder. Helder glas met eenvoudige gezandstraalde contouren. Broer en zussen zijn zelf gaan tekenen welke lijnen het mooiste waren om te zandstralen.
En voor de oudste zus mocht er ook de naam in glazen letters op komen.Een vlinder op blauw paarse steen

De familie was heel duidelijk. Ze waren het er allemaal eens dat het een grote rots moest worden met een joekel van een vlinder erop. En het geheel moest kloppen dus geen zwart of grijs of zo maar mooi kleurig.
En hun zus had zeer van paars en lila gehouden dus alles moest in die kleuren. En geld was geen probleem want hun zus had in haar leven weinig geld aan zichzelf uitgegeven dus er stond voldoende op de bank. En nu zouden zij haar geld aan haar uitgeven want ze hoefden niets over te houden.

De vlinder was al snel bekend maar de steen ……
Dat heeft veel voeten in de aarde gehad.

2 oude dames en hun urnsteen

Op een ochtend ging mijn telefoon en had ik een heel bijzonder gesprek met een oude dame. Ik kende deze mevrouw redelijk goed. Ze was een vriendin van mijn moeder en was al vaker in mijn atelier geweest. Ze vertelde mij dat haar beste jeugdvriendin was overleden en dat ze het er echt moeilijk mee had.

Wilt u verder lezen - klik dan hier
Vlinder in blank glas op het urn monument

“ik heb op uw website gelezen dat er een naam in de vleugel van een vlinder gezet kan worden. Maar kunnen er ook twee namen in de vleugels”. Dit vroeg meneer mij aan de telefoon en zoals zo vaak als ik deze vraag krijg heb ik meneer uitgebreid antwoord gegeven. 

Een week later kwamen hij en zijn vrouw naar mijn atelier en onder het drinken van onze thee vertelden ze mij hun verhaal.
Wilt u verder lezen – klik dan hier
Roze vlinder op ronde urnsteen

Vader en kinderen wilden iets heel speciaals voor hun overleden vrouw en moeder. Moeder was gecremeerd en ze hadden een plekje op de begraafplaats uitgezocht waar ze haar nieuwe woning in wilden richten.

Geen gewoon iets, geen standaard grafje.
Geen vierkant maar het moest rond worden. En geen zwart want daar hield moeder echt niet van.
Het werd een liggende cirkel van glas in haar favoriete kleur paars. En daarop een grote vlinder met haar naam.
Blauwe vlinder op een urnensteen

Mevrouw belde mij over een object dat ze in mijn webshop had gezien. Ze was de avond ervoor aan het googlen geweest en ze had een type vlinder gezien dat haar wel aansprak. Mevrouw vertelde dat haar partner onverwacht was overleden en het was altijd zijn wens geweest om gecremeerd te worden.
En omdat de kinderen nog zo jong waren had ze besloten een urnengrafje te nemen op de begraafplaats.

wilt u verder lezen; klik dan hier

Vlinder op de rots

Het was een solitisch kind, bijna eenzaam te noemen. En ze dacht dat hij dat ook wel eens was geweest. Maar ook duidelijk, rechtlijnig.

Een echt computer kind van zijn tijd. Altijd over zijn eigen grenzen heen gaan en dan weer uitgeput in zakken. Hij hield van wandelen in de bergen. Ze geloofde dat die bergen ook wel heel goed bij zijn karakter pasten.

Dus kreeg haar zoon een vlinder die over de berg heen wil vliegen. Of het hem lukt? Dat mag de toeschouwer zelf bekijken.

Groene vlinder op groene steen


De steen was al uitgezocht voordat ze bij mij kwamen. En alles wat eigenlijk al bepaald en beslist. Er moest alleen nog “even” een vlinder worden uitgezocht, en de familie dacht dat ze hier ook zo mee klaar zouden zijn.

wilt u verder lezen – klik dan hier

Sam met de vliegende vlinders als urnsteen


Sam was aan kanker overleden. Zijn vader was hier heel bitter over. Met name omdat het hem als vader niet was gelukt zijn zoon te helpen. De man zat muurvast in zijn verdriet.
Moeder was er iets rustiger over......

wilt u verder lezen; klik dan hier
Witte Jense vlinder als graf kunst

De witte vlinder van Jense is eenvoudig. Het gaat immers om zijn naam.
Geschreven in zijn eigen handschrift. En daarna op de vlinder gezandstraald.

 De vlinder past bij Jense. Wit, strak en duidelijk. En toch een kind.


Vlindertje voor oma

De kleindochter had een lezing van mij bijgewoond en kwam een dag later in mijn atelier om rustig naar alle vlindertjes te kijken.

Haar zo geliefde oma was een paar jaar geleden overleden en bijgezet in een urnengrafje de begraafplaats vlak bij haar huis. Maar op de begraafplaats mochten alleen maar saaie liggende tegels worden geplaatst. Niets moois of aparts maar alles hetzelfde en saai.

Na mijn lezing had ze zich voorgenomen om er toch een mooie vlinder op te gaan verlijmen. Een vlinder die bij haar en haar oma passen zou. En de mensen van de begraafplaats hielden hun mond dicht omdat ze het toch wel een mooi geheel vonden.


Een vliegende vlinder op ruwe steen


Het kleine urnengraf was al uitgezocht. En in principe was ook al snel duidelijk hoe de familie het plekje ingericht wilde hebben.

Eenvoud en natuurlijkheid waren de kernwoorden. En ook mocht het langzaam in de tijd gaan veranderen en verweren want de dit paste bij broer en zwager. Hij zat in hun hart en op de begraafplaats laten alleen maar zijn crematieresten.

Dus daar zouden ze niet te vaak komen. Broer had zich altijd zo vrij als een vlinder gevoelt, fladderend van plek naar plek en van mens naar mens. Een grote vlinder vond men dus heel erg passen.

Tot slot

In mijn werk vertel ik een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.
Als een verhaal u raakt, of de foto van een glasobject vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.
Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.
Een aantal van deze objecten staan in mijn webshop https://www.glazennest.nl
Het is ook mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.
Meer informatie over mijn gedenkwerk per thema kunt u vinden op de pagina Informatie over mijn glaskunst
Op deze pagina staat een overzicht van alle informatie per thema in een PDF die u gratis bij mij kunt opvragen. Het opvragen van een PDF is geheel vrijblijvend.

Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
E: brenda@glazeniers-glaskunst.nl
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.

Verzoek

 In het Glazen Nest maak ik monumenten en gedenkobjecten met een eigen identiteit, een eigen persoonlijkheid. Ieder object dat wij maken is eenmalig en uniek. Het wordt speciaal voor de overledene gemaakt in samenspraak met de familie.
Op deze website deel ik mijn kennis met u. Ik geef veel informatie over alle mogelijkheden met glas voor gedenkobjecten en monumenten. Dit doe ik bewust omdat ik u wil informeren.
Met enige regelmaat zie ik mijn ontwerpen terug bij anderen, en daarom verzoek ik u het volgende:
 - Kopieer mijn ontwerpen niet.
 - Laat ze ook niet respectloos door een andere kunstenaar uitvoeren.
 - Kopieer ook geen werken die uitgevoerd zijn voor iemand anders.
 - Heb respect voor de andere families. Ik geef veel tijd en energie aan de ontwikkeling van mijn werk en puzzel met een familie op de vorm en de kleuren, net zo lang tot het verhaal dat zij willen vertellen klopt.

Laten wij samen uw eigen verhaal vertellen, een nieuw en persoonlijk voor u vormgegeven verhaal.

Visie

Ik wil een verhaal vertellen. Het verhaal van de overledene en zijn of haar familie. Het is iedere keer weer een nieuw verhaal, een uniek verhaal over een uniek mens, een unieke familie.

Het doel is die verhalen een vorm en een kleur te geven en daar zijn veel verschillende mogelijkheden voor. Zo ontstaat een tastbare plek waar herinneringen, hoop en dromen vorm hebben gekregen. Een plek, een object, waar je tegenaan kunt praten, dat je kunt verzorgen, waar je iets bij kunt achterlaten.

Een plek waar jij jezelf kunt zijn, omdat dit de plek is waar jij je dierbare herkent.

De leeftijd maakt eigenlijk niet het verschil voor het gevoel van je dierbare missen.
Ouders hadden dromen voor een te vroeg geboren baby. Hoop, verwachtingen.En met het       overlijden van het kindje is dat alles vervlogen.

Kinderen die ouders verliezen; wat maakt het uit hoe oud het kind is? Of iemand nu 5 of 50 is, de overleden ouder is er niet meer en het kind kan zijn/haar verhaal niet
meer rechtstreeks vertellen. Dromen voor de toekomst zijn vervlogen en de hoop is verdwenen.

De man of vrouw die de partner heeft verloren.
Niet meer samen ouder worden; de overlevende wordt nu ouders en de geliefde nooit meer.
Niet meer samen koesteren, niet meer samen liefhebben.

Iemand die een broer of zus verliest. Afscheid nemen van degene die je jeugd heeft mee gemaakt, die dingen van je weet die niemand anders weet. Het verlies van de persoon waar je als kind mee lachte en ruzie mee maakte. De persoon waar je je ouders mee deelt. Het overlijden van je broer of zus
betekend ook afscheid nemen van een deel van je jeugd.