Blauwe vlinder op Friese kei

Blauwe vlinder op Friese kei

Op een middag, enkele jaren geleden, kwam mevrouw samen met haar buurvrouw naar mijn atelier. Ze had die ochtend gebeld of het uitkwam want ze wilde wat regelen voor het graf van haar man. Die was een half jaar ervoor overleden en nu was ze zover om met het laatste stuk bezig te gaan. Op haar werk had een collega mijn adres gegeven en zeer positief over mijn gesproken dus was ze nieuwsgierig. Ze zou haar buurvrouw meenemen. Die was ook al een jaar weduwe en ze waren een grote steun voor elkaar.

Die middag dus kwamen de oudere dames binnen gestapt. Mevrouw keek aandachtig rond en ze had eigenlijk geen tijd om te gaan zitten voor een kopje thee.  Ze liep van het atelier naar mijn vlindertuin buiten en weer terug. Toen ik opmerkte dat ze het glas best op mocht pakken om mee naar binnen te nemen keek ze mij indringend aan. “mag dat echt. Wat hij zit op een grote steen vast”. Ik liep met haar mee en ze wees een blauwe vlinder aan die op een witte zwerfkei zat. “die vind ik mooi. Kan die mee naar binnen”. Ik pakte de vlinder op en zette hem op de koffietafel.

En toen had mevrouw rust om haar thee op te drinken. Ze begon te vertellen over haar man. Hij had al heel jong Alzheimer gekregen en ze had hem zo lang als het kon thuis verzorgd. Maar het laatste jaar ging het gewoon niet meer. Ze werd wat ouder en haar man werd slechter. Dus had de huisarts ergens besloten dat hij naar een instelling moest. Samen met haar dochter had ze gezocht naar het beste huis voor hem en dat hadden ze uiteindelijk gevonden. Een mooi klein verzorgingshuis in het buitengebied. Een voormalige boerderij die helemaal was ingericht voor dementerende mensen. Haar man was zo liefdevol opgevangen en verzorgd. Er waren veel dieren geweest en dat vond hij fijn. Om weer te kunnen knuffelen met geiten, schapen en met name de kleine mini ezel die men daar had gehad. Zelfs in de laatste maanden toen hij echt heel slecht werd reed de verzorging zijn bed naar buiten zodat de ezel bij hem kon komen.

En zo is hij uiteindelijk ook overleden. In de tuin terwijl het zonnetje scheen en de vlinders om hem heen vlogen.
Met name dat beeld, de verzorging had er direct foto’s van gemaakt want dat hadden zij ook nog nooit zo meegemaakt.

Het verhaal dat mevrouw over de vlinders vertelde was voor mij niet nieuw. Ik heb in de ruim 20 jaar dat ik dit werk doe al zoveel verbijsterende verhalen over vlinders gehoord dat ik nergens meer van op kijk.

“mijn man is uit het leven gegleden en opgehaald door de vlinders.” Zei mevrouw. “Voor mij is iedere vlinder die ik sinds die tijd zie mijn man die even hallo komt zeggen.”

“ik wil dus een hele grote vlinder op het monument van mijn man. Zoiets als deze vlinder. Dit vind ik hem echt helemaal zijn ”.  Toen ik opmerkte dat de blauwe vlinder van zijn steen gehaald kon worden keek ze mij aan. “echt waar. Gaat hij dan niet kapot”. Nou nee dus. Een door mij verlijmde vlinder kan worden losgesneden of los gezaagd. Daar heb ik speciaal gereedschap voor. Ik adviseer het niemand om zelf te doen want het is glas en het kan breken. Maar als je weet wat het glas kan hebben is het niet moeilijk. Gewoon veel ervaring dus.

De vlinder was er dus. Maar waar zou de vlinder op komen. ik vroeg mevrouw of ze daar al een idee over had. De verdere inrichting van het monument  was nu aan de beurt.
Mevrouw was heel duidelijk. Geen zwarte steen, geen rand. Het moest simpel en natuurlijk zijn. Haar man had in zijn goede jaren veel stenen in de tuin verzameld en zoiets moest het worden. Gewoon een mooie steen met de vlinder erop.

Mevrouw liet een paar foto’s zien van de stenen in de tuin zodat ik een idee kreeg was ze bedoelde. Op één van de foto’s zag ik een steen liggen die wat groter leek te zijn. Ik vroeg mevrouw hoe groot deze in het echt was en ze wees tot haar knie. “zoiets ongeveer” zei ze. “we zouden deze steen kunnen gebruiken” was mijn antwoord. “Ik pas wel vaker stenen toe die door de familie zelf zijn verzameld. Vaak is het een groter probleem hoe ze uit de tuin te krijgen en schoon te maken dan om ze op de begraafplaats te leggen.

Mevrouw viel even stil en toen begon haar buurvrouw-vriendin herinneringen op te halen aan de tijd dat de steen de tuin ingegaan was. Haar overleden man en haar zonen hadden hier ook bij geholpen en het was een groot feest geweest. Zelfs de overbuurman had nog moeten helpen. En even later zaten de 2 dames als kleine meisjes te gieren van het lachen. Er scheen veel bier aan te pas zijn gekomen voordat de steen op zijn plek lag. En de volgende dag had haar man gezegd dat hij nooit meer zo’n lastige steen zou vinden. Eentje was meer dan genoeg.

Het was dus zeer passend dat juist deze steen op de plek van haar man zou komen. maar hoe zou ik hem uit de tuin krijgen? En inderdaad, dat is een heel karwei geweest echter de steenhouwer ter plaatse heeft hem er samen met mij uit gehaald. En als je weet waar je mee bezig bent is het wel te doen.

De steen is schoongemaakt en mevrouw en ik hebben bij de steenhouwer samen gekeken hoe de steen het mooiste uitkwam. De tekst is samen met een paar gedicht regels van Vasalis op een tekstplaat gemaakt en het geheel is enkele weken later geplaatst.

En nadat het monument was geplaatst heeft mevrouw er samen met haar dochter, de buurvrouw en de mensen van het verzorgingshuis een aantal mooie glasbrokken bijgelegd.

Het verhaal was af.Tot slot
In mijn werk vertel ik telkens weer een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als dit verhaal u raakt, of de foto vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.
Een aantal van deze objecten staan in onze webshop: www.glazennest.nl

Het is mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

PDF informatie
Er zijn een groot aantal verschillende informatie Pdf’s over een thema beschikbaar. Op uw aanvraag sturen wij u deze graag toe.
Wilt u weten welke thema’s er allemaal zijn: klik dan hier….

En als laatste:
Ieder object dat ik maak is voor een bijzonder iemand. Zijn of haar verhaal in glas, kleur en vorm omgezet. Op al mijn ontwerpen rust BEELDRECHT en AUTEURSRECHT. Ik verzoek u dus mijn ontwerpen niet zelf te kopiëren of door andere na te laten maken.
Wilt u meer weten over mijn visie en werkwijze – klik dan hier…

Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
M: 06-19195562
E: brenda@glazeniers-glaskunst.nl
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.