De 1e vliegende vlinder

De 1e vliegende vlinder


In mijn atelier en tijdens een presentatie vertel ik vaak over het ontstaan van de allereerste vliegende vlinder. Ze is namelijk als ornament op een grafmonument gebruikt. 

Tijdens een presentatie lang geleden liet ik een aantal foto’s zien van vlakke vlinders die ik voor een opdracht had gemaakt. Ze dienden als voorbeeld voor de techniek mogelijkheden. Na de presentatie kwam er een mevrouw bij mij die vroeg of ze een dag later mijn atelier kon bezoeken.  Haar dochter was jaren geleden overleden en de steen was zo saai. Mevrouw wilde graag een klein vlindertje dat van de steen af vloog aan haar dochter geven. 

Ik wist even niet wat ik mevrouw moest antwoorden. Gevoelsmatig wist ik dat het kon maar  ik wist niet hoe ik het technisch moest gaan doen. En na even nadenken heb ik dit ook zo tegen de mevrouw verteld. “geef me de tijd en dan kom ik er wel uit”. Het was één van de 1e grote uitdagingen waar ik voor werd gesteld en ik wilde hem aangaan. 

Het heeft maanden van experimenteren gekost en heel veel glas is de glasbak in gegaan en na bijna een jaar later is het mij gelukt. De vlinder bleef heel in de oven. 


Het maken van een vlinder gebeurt in verschillende stappen. Het beestje moet vaak 3x in de oven voordat het een goed resultaat geeft en de laatste stap - het laten vliegen van de vlinder - is de lastigste. 
Mijn vlinders zijn in de afgelopen jaren al veel gekopieerd maar het lukt niemand om ze zo te laten vliegen als ik dat doe. Gewoon omdat je de tijd ervoor moet nemen om uit te vinden HOE het moet. 

De meeste kopieën die ik van andere kunstenaars en glasbedrijven tegen kom zijn dan ook niet meer dan zwakke imitaties. 

Toen ik in 2001 dus mijn technische “probleempje” onder de knie had ontdekte ik hoe leuk ik ze zelf vond  en hoe fijn het was om ze te maken. En ik kwam veel mensen tegen die de beestjes graag wilden hebben. Telkens weer was ik verbaasd over de creativiteit van een familie. Wat een uitdaging iedere keer weer voor mij als kunstenaar. 

De vragen die ik van een familie kreeg, en tot op de dag van vandaag nog steeds krijg, over bepaalde kleuren, een nieuwe vorm vlinder of een specifieke toepassing, dagen mij telkens weer uit om “out of the box” te denken. Na al die jaren en de vele duizenden vlinders die al zijn weggevlogen vind ik het nog steeds geweldig om een nieuwe uitdaging te krijgen. Geen vraag is vreemd en alles kan. Het kost soms alleen even wat meer tijd voordat ik klaar ben met het puzzelen naar het antwoord. 

Er zijn sinds de allereerste vlakke vlinder in 2000 heel veel vlinders uit mijn atelier weggevlogen. Van heel klein tot echt heel erg groot. En iedere keer weer, wanneer ik een foto van de familie krijg opgestuurd wordt ik blij. Wat is glas toch mooi. 
 


Tot slot

In mijn werk vertel ik een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als een verhaal u raakt, of de foto van een glasobject vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.
Een aantal van deze objecten staan in onze webshop. www.glazennest.nl

Het is ook mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

Meer informatie over mijn gedenkwerk per thema kunt u vinden op de pagina Informatie over mijn glaskunst
Op deze pagina staat een overzicht van alle informatie per thema in een PDF die u gratis bij mij kunt opvragen. Het opvragen van een PDF is geheel vrijblijvend.

Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.

Verzoek

In het Glazen Nest maak ik monumenten en gedenkobjecten met een eigen identiteit, een eigen persoonlijkheid. Ieder object dat wij maken is eenmalig en uniek. Het wordt speciaal voor de overledene gemaakt in samenspraak met de familie.

Op deze website deel ik mijn kennis met u. Ik geef veel informatie over alle mogelijkheden met glas voor gedenkobjecten en monumenten. Dit doe ik bewust omdat ik u wil informeren.
Met enige regelmaat zie ik mijn ontwerpen terug bij anderen, en daarom verzoek ik u het volgende:

 - Kopieer mijn ontwerpen niet.
 - Laat ze ook niet respectloos door een andere kunstenaar uitvoeren.
 - Kopieer ook geen werken die uitgevoerd zijn voor iemand anders.
 - Heb respect voor de andere families. Ik geef veel tijd en energie aan de ontwikkeling van mijn werk en puzzel met een familie op de vorm en de kleuren, net zo lang tot het verhaal dat zij willen vertellen klopt.

Laten wij samen uw eigen verhaal vertellen, een nieuw en persoonlijk voor u vormgegeven verhaal.

Visie

Ik wil een verhaal vertellen. Het verhaal van de overledene en zijn of haar familie. Het is iedere keer weer een nieuw verhaal, een uniek verhaal over een uniek mens, een unieke familie.

Het doel is die verhalen een vorm en een kleur te geven en daar zijn veel verschillende mogelijkheden voor. Zo ontstaat een tastbare plek waar herinneringen, hoop en dromen vorm hebben gekregen. Een plek, een object, waar je tegenaan kunt praten, dat je kunt verzorgen, waar je iets bij kunt achterlaten.

Een plek waar jij jezelf kunt zijn, omdat dit de plek is waar jij je dierbare herkent.

De leeftijd maakt eigenlijk niet het verschil voor het gevoel van je dierbare missen.

Ouders hadden dromen voor een te vroeg geboren baby. Hoop, verwachtingen.
En met het overlijden van het kindje is dat alles vervlogen.

Kinderen die ouders verliezen; wat maakt het uit hoe oud het kind is?
Of iemand nu 5 of 50 is, de overleden ouder is er niet meer en het kind kan zijn/haar verhaal niet meer rechtstreeks vertellen. Dromen voor de toekomst zijn vervlogen en de hoop is verdwenen.

De man of vrouw die de partner heeft verloren. Niet meer samen ouder worden; de overlevende wordt nu ouder en de geliefde nooit meer.
Niet meer samen koesteren, niet meer samen liefhebben.

Iemand die een broer of zus verliest. Afscheid nemen van degene die je jeugd heeft meegemaakt, die dingen van je weet die niemand anders weet. Het verlies van de persoon waar je als kind mee lachte en ruzie mee maakte. De persoon waar je je ouders mee deelt. Het overlijden van je broer of zus betekend ook afscheid nemen van een deel van je jeugd.