Vier vliegende vlinders in het grafmonument

Vier vliegende vlinders in het grafmonument


Meneer had de afspraak via de mail gemaakt. Hij schreef dat zijn vrouw eraan toe was om met het grafmonument voor hun zoon bezig te gaan dus hij wilde graag wat van mijn tijd om alles goed door te spreken. Zijn vrouw had al wat ideeën voor het monument dus veel tijd hoefde het niet te nemen. 

Beide mensen kwamen 2 weken later mijn atelier binnen met een grote boodschappentas. Het gebeurt wel vaker dat mensen dingen meenemen naar mijn atelier en ik ben telkens weer nieuwsgierig wat er tevoorschijn komt. 
Zo ook bij deze 2 mensen. 

Terwijl de koffie op tafel stond deelde ik mijn nieuwsgierigheid en moeder begon de tas uit te pakken. De laptop kwam tevoorschijn en verschillende mappen met tekeningen. Ze had zich inderdaad goed voorbereid. 

Hun middelste kind was door een ongeluk overleden. Hij was pas 22 jaar oud geweest en had de snelheid van de andere weggebruikers niet goed ingeschat. Triest vertelde vader dit gegeven. De man kon het gedrag van zijn zoon, die bewuste middag wel plaatsen bij wie zijn zoon was geweest. Het was altijd het net wel of net niet geweest met hun kind. 
Beide mensen hadden er vrede mee dat het zo was gegaan. Moeder zei een beetje bitter “als het die middag wel goed was gegaan was het wel op een andere dag gebeurt. Zo leefde hij zijn leven en dat hadden wij geaccepteerd”. 

En toen kwamen de tekeningen en de laptop. Mevrouw had helemaal bedacht hoe het monument eruit zou komen te zien. Er moesten 4 vlinders in komen. De vlinders als het symbool van het gezin.  Dit is wat de moeder haar kind mee wilde geven op zijn reis. Dat hij nooit zou worden vergeten en voor altijd wordt vergezeld door zijn familie. En ook dat de jongen voor altijd in hun hart zit en voor altijd met hem mee vliegt.

En de vlinders mochten kleurig zijn, de omgeving echter niet. het mocht niet bont worden. Mevrouw had al echt leuke tekeningen van allerlei vlinders gemaakt en ik zag snel dat deze een goede basis zouden kunnen zijn voor het monument van haar zoon. 

Er zou niet veel tekst in het monument komen want er waren toch geen woorden voor het gevoel te vinden. 

Op mijn vraag hoe de rest van het monument zou worden ingericht waren beide ouders even stil. Hier hadden ze dus nog niet over nagedacht. 
Ik liet een aantal voorbeelden zien van monumenten en al snel waren ze het er over eens dat het een tuingraf zou gaan worden. Mooie stevige banden van zwarte graniet. 

Al verder pratend kwam ik tot het voorstel om er 2 glasplaten van te maken. Eén glasplaat voor de teksten, de glasplaat die zou vertellen wie hun zoon was en een glasplaat die het verhaal van het gezin zou vertellen, de glasplaat met de vlinders. 

De ouders moesten het even laten indalen maar snel knikten ze en waren ze tevreden. En zo is het dus ook uiteindelijk uitgevoerd. Een glasplaten in kleurloos “belletjes” glas waar zijn naam en data in is gezandstraald en een glasplaat met 4 dansende vlinders. De vlinders heb ik samen met moeder uitgewerkt en gesneden. Ze wilde mij hier graag bij helpen. 


Tot slot

In mijn werk vertel ik een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als een verhaal u raakt, of de foto van een glasobject vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.
Een aantal van deze objecten staan in onze webshop. www.glazennest.nl

Het is ook mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

Meer informatie over mijn gedenkwerk per thema kunt u vinden op de pagina Informatie over mijn glaskunst
Op deze pagina staat een overzicht van alle informatie per thema in een PDF die u gratis bij mij kunt opvragen. Het opvragen van een PDF is geheel vrijblijvend.

Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.

Verzoek

In het Glazen Nest maak ik monumenten en gedenkobjecten met een eigen identiteit, een eigen persoonlijkheid. Ieder object dat wij maken is eenmalig en uniek. Het wordt speciaal voor de overledene gemaakt in samenspraak met de familie.

Op deze website deel ik mijn kennis met u. Ik geef veel informatie over alle mogelijkheden met glas voor gedenkobjecten en monumenten. Dit doe ik bewust omdat ik u wil informeren.
Met enige regelmaat zie ik mijn ontwerpen terug bij anderen, en daarom verzoek ik u het volgende:

 - Kopieer mijn ontwerpen niet.
 - Laat ze ook niet respectloos door een andere kunstenaar uitvoeren.
 - Kopieer ook geen werken die uitgevoerd zijn voor iemand anders.
 - Heb respect voor de andere families. Ik geef veel tijd en energie aan de ontwikkeling van mijn werk en puzzel met een familie op de vorm en de kleuren, net zo lang tot het verhaal dat zij willen vertellen klopt.

Laten wij samen uw eigen verhaal vertellen, een nieuw en persoonlijk voor u vormgegeven verhaal.

Visie

Ik wil een verhaal vertellen. Het verhaal van de overledene en zijn of haar familie. Het is iedere keer weer een nieuw verhaal, een uniek verhaal over een uniek mens, een unieke familie.

Het doel is die verhalen een vorm en een kleur te geven en daar zijn veel verschillende mogelijkheden voor. Zo ontstaat een tastbare plek waar herinneringen, hoop en dromen vorm hebben gekregen. Een plek, een object, waar je tegenaan kunt praten, dat je kunt verzorgen, waar je iets bij kunt achterlaten.

Een plek waar jij jezelf kunt zijn, omdat dit de plek is waar jij je dierbare herkent.

De leeftijd maakt eigenlijk niet het verschil voor het gevoel van je dierbare missen.

Ouders hadden dromen voor een te vroeg geboren baby. Hoop, verwachtingen.
En met het overlijden van het kindje is dat alles vervlogen.

Kinderen die ouders verliezen; wat maakt het uit hoe oud het kind is?
Of iemand nu 5 of 50 is, de overleden ouder is er niet meer en het kind kan zijn/haar verhaal niet meer rechtstreeks vertellen. Dromen voor de toekomst zijn vervlogen en de hoop is verdwenen.

De man of vrouw die de partner heeft verloren. Niet meer samen ouder worden; de overlevende wordt nu ouder en de geliefde nooit meer.
Niet meer samen koesteren, niet meer samen liefhebben.

Iemand die een broer of zus verliest. Afscheid nemen van degene die je jeugd heeft meegemaakt, die dingen van je weet die niemand anders weet. Het verlies van de persoon waar je als kind mee lachte en ruzie mee maakte. De persoon waar je je ouders mee deelt. Het overlijden van je broer of zus betekend ook afscheid nemen van een deel van je jeugd.