mini urn en gedenkobject met een glazen vlinder


Inleiding


Er is heel veel over mijn glas vlinders te vertellen. Zoveel bijzondere verhalen heb ik in de afgelopen 20 jaar gehoord. En ook zelf meegemaakt.

De vlinder is voor mij echt een transformatie object. De boodschapper van gener zijde naar ons hier en nu.

Enkele van deze verhalen heb ik hier opgeschreven. En ze dienen als toelichting hoe een bepaalde vlinder vorm of de basis waar het beest op is gezet is geboren.
Maar een paar verhalen. De foto’s vertellen het verhaal beter.


Gedenksteen in rood glas
Op een ochtend al heel vroeg belde een uitvaartondernemer mij met de vraag of ik tijd had om met hem mee te denken. Nu ben ik een ochtendmens dus om 7 uur ’s morgens mag je mij rustig bellen met een lastige vraag. Ik ben vaak al een uur of 2 wakker en zit midden in mijn werkdag. De uitvaartondernemer had dus een interessante puzzelvraag voor mij. 
Een ambtenaar op het gemeentehuis had het idee gekregen om een stuk van de nieuwe begraafplaats in te richten als “gedenkpark”
Wilt u verder lezen – klik dan hier


Een verlies van lang geleden

Mevrouw belde mij voor een afspraak. Ze had mijn naam van een vriendin doorgekregen en ze wilde een vlinder voor haar verloren kindje.

Ze was heel duidelijk in haar verhaal. Al aan de telefoon vertelde ze mij dat de naam van haar dochter op de vleugels moest komen. Haar dochter had zo lang geen naam gehad omdat de heren doctoren in de jaren 70 dit het beste hadden gevonden.
Wilt u verder lezen - klik dan hier

Een vlinder op een knuffelsteentje

De jonge ouders waren door een vriendin van haar moeder naar mij doorverwezen. Deze oude dame had ooit een lezing van mij bijgewoond en ze had de folder bewaard. Gewoon voor het geval het ooit nodig zou zijn.

wilt u verder lezen; klik dan hier


Vlinder op een ruwe steen

In mijn beginjaren van vlinders maken kreeg is alleen vragen voor een beestje op de begraafplaats. Tot er op een dag een familie binnen kwam die een vlinder voor thuis wilde hebben. 

Het waren hele leuke mensen en ik zal die middag nooit vergeten. En de familie ook niet want ze wonen in mijn woonplaats en ik kom ze dus met regelmaat tegen als ik door mijn stad loop.

Wilt u verder lezen – klik dan hier

Een steen uit de jeugd

Hun kindje was met 23 weken geboren en ondanks alle aandacht en zorg van de artsen en verpleegkundigen na een paar uur overleden. De jonge ouders hadden besloten hun kindje te laten cremeren omdat ze er niet aan toe waren hem los te laten. 
Zoals moeder zei: “op de begraafplaats zou ik hem steeds alleen moeten laten en dat kan ik niet.” 

Dus stond het kleine urntje nu in hun kamer en moeder had de urn met regelmaat op haar schoot.

Wilt u verder lezen – klik dan hierVlinder op een mineraal

Heel wat jaren geleden tijdens kleine uitvaartbeurs die door een uitvaartondernemer was georganiseerd kwam ik iemand tegen die een aantal mineralen bij zich had. Deze meneer  gebruikte de stenen voor energie sessies. We kwamen aan de praat en de man pakte één van mijn vlinders om ze bij een mineraal te houden. Beide waren we even stil van het resultaat.

Wilt u verder lezen – klik dan hier
Een bijzonder gedenkobject

De familie wilde graag een mooi gedenkobject voor op de salontafel. Iets echt “kunstenaars-achtig” dat weliswaar voor hen een gedenken aan hun 3 verloren kindjes was maar voor de bezoeker een bijzonder kunst object. Ze kregen veel bezoek door het werk van vader en moeder wilde haar kinderen ook bij hun huidige leven betrekken.

Ik ben aan het denken en schetsen geweest. En uiteindelijk kwam er een bijzonder schaal tevoorschijn. En samen met de ouders heb ik hun 3 kleine vlindertjes op een mooie plek verlijmd.
Vlinder tussen de bloemen

De ouders wilden een mooie grote vlinder in de tuin. En op de vlinder zou de naam en de gegevens van hun dochtertje moeten komen te staan. De vlinder zou tussen allemaal kleurige bloemen komen te staan dus de vlinder moest wel opvallen. Het werd dus een vlinder zonder kleur. een blanke vlinder.

En de naam van het meisje is in haar eigen handschrift gezandstraald. Een heel bijzondere vlinder dus.
.Vlinder op berg kristal in de tuin

Mevrouw had een paar jaar geleden een vlinder bij mij uitgezocht en meegenomen. De vlinder lag in haar tuin tussen de bloemen die haar vader nog geplant had. Heel symbolisch had ze dit gedaan want de vlinder was ter nagedachtenis aan de man.

Wilt u verder lezen - klik dan hierVlinder op een lichtje

Meneer kwam wel vaker naar mijn atelier om even rond te kijken. Hij zocht een mooie kleine vlinder voor zijn overleden vrouw maar de juiste zat er steeds niet bij. En omdat hij niet kon uitleggen wat hij mooi vond hadden we afgesproken dat hij gewoon regelmatig even langs zou komen om naar de nieuwe vlinders te kijken.

Wilt u verder lezen - klik dan hier


Vlinder op RVS staafje


Het echtpaar bezocht mijn atelier met een duidelijke reden. Meneer was een vervend tuinierder en mevrouw wilde een vlinder ter nagedachtenis aan hun overleden hond. De hond was in de tuin begraven en meneer had er een paar mooie struiken op geplant.

En toen beide de mooiste vlinder voor hun hondje hadden gevonden is de vlinder op een RVS staaf verlijmd en tussen de struiken gezet.

Vlinder op doorzichtig ruw glas

Het is al jaren geleden dat deze familie in mijn atelier rond liep en ik denk nog steeds met veel plezier aan hun terug. Ze hebben mij een mooie uitdaging gegeven en een opening naar een nieuwe toepassing als vlinder mini-urn.

Wilt u verder lezen – klik dan hier

Een vlinder met tekst
 
Het oudere stel dat aan de koffietafel zat praatte veel en binnen 10 minuten had ik het gevoel dat ik hun gehele levensgeschiedenis kende. Ze waren jong getrouwd en hadden in de beginjaren nog geen kinderen gewild. Eerst werk en de carrière en dan zouden de kinderen aan de beurt zijn

Wilt u verder lezen – klik dan hier
Vlinder op een zelf gemaakte steen van glas

De vlinders worden in de techniek glas fusing gemaakt. Ik werk echter ook in andere glastechnieken waaronder het “casting”. In deze techniek maak je een mal van speciaal gips waarin heet glas gegoten. Het glas neemt dan de vorm van het gips aan. De casting techniek is niet zo eenvoudig als het hier klinkt maar de basis komt hier wel op neer. 

Wilt u verder lezen – klik dan hierDe 1e vlinder met as


“Of er ook as in het glas kon”. Deze vraag kreeg ik van een uitvaartondernemer. Ze had een familie in de nazorg die hun kindje veel te vroeg hadden verloren en nu wilde ze hen iets moois voorstellen. 

Wilt u verder lezen – klik dan hier3 vlinders op een mooie steen

Op mijn website had mevrouw een vlinder op een staafje gezien. Zoiets wilde zij ook graag voor in hun tuin. Maar konden er ook meer vlinder op een steentje?

Natuurlijk kon dit. Mevrouw kwam naar mijn atelier en zocht tussen alle vlinders er 3 uit. We hebben een mooie steen bij de vlinders gezocht en een paar dagen later was alle lijn voldoende uitgehard om de vlinders naar hun definitieve huis te laten gaan. Het was een verjaardagscadeau voor meneer. Het gedenken aan hun 3 kinderen was voor hem na al die jaren eindelijk begonnen.De 1e vliegende vlinder

In mijn atelier en tijdens een presentatie vertel ik vaak over het ontstaan van de allereerste vliegende vlinder. Ze is namelijk als ornament op een grafmonument gebruikt. 

Wilt u verder lezen – klik dan hiervliegende vlinder, gaan mag je nu
de wereld verkennende van waaruit je kwam
latende de mensen die je hebt ontmoet
een blijvend spoor achter
diegenen die van je houden blijven in je wezen
een blijdschap die je kunt blijven voelen
om hun te laten leren de wereld te verblijden

wezen van het licht
kind van God
gegeven door het licht
aan de mensen om aan te groeien

die mensen die van je houden
weten het
Tot slot

In mijn werk vertel ik een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als een verhaal u raakt, of de foto van een glasobject vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.
Een aantal van deze objecten staan in onze webshop. www.glazennest.nl

Het is ook mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

Meer informatie over mijn gedenkwerk per thema kunt u vinden op de pagina Informatie over mijn glaskunst
Op deze pagina staat een overzicht van alle informatie per thema in een PDF die u gratis bij mij kunt opvragen. Het opvragen van een PDF is geheel vrijblijvend.


Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
E: brenda@glazeniers-glaskunst.nl
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.

Verzoek

In het Glazen Nest maak ik monumenten en gedenkobjecten met een eigen identiteit, een eigen persoonlijkheid. Ieder object dat wij maken is eenmalig en uniek. Het wordt speciaal voor de overledene gemaakt in samenspraak met de familie.

Op deze website deel ik mijn kennis met u. Ik geef veel informatie over alle mogelijkheden met glas voor gedenkobjecten en monumenten. Dit doe ik bewust omdat ik u wil informeren.
Met enige regelmaat zie ik mijn ontwerpen terug bij anderen, en daarom verzoek ik u het volgende:

- Kopieer mijn ontwerpen niet.
- Laat ze ook niet respectloos door een andere kunstenaar uitvoeren.
- Kopieer ook geen werken die uitgevoerd zijn voor iemand anders.
- Heb respect voor de andere families. Ik geef veel tijd en energie aan de ontwikkeling van mijn werk en puzzel met een familie op de vorm en de kleuren, net zo lang tot het verhaal dat zij willen vertellen klopt.

Laten wij samen uw eigen verhaal vertellen, een nieuw en persoonlijk voor u vormgegeven verhaal.

Visie

Ik wil een verhaal vertellen. Het verhaal van de overledene en zijn of haar familie. Het is iedere keer weer een nieuw verhaal, een uniek verhaal over een uniek mens, een unieke familie.

Het doel is die verhalen een vorm en een kleur te geven en daar zijn veel verschillende mogelijkheden voor. Zo ontstaat een tastbare plek waar herinneringen, hoop en dromen vorm hebben gekregen. Een plek, een object, waar je tegenaan kunt praten, dat je kunt verzorgen, waar je iets bij kunt achterlaten.

Een plek waar jij jezelf kunt zijn, omdat dit de plek is waar jij je dierbare herkent.

De leeftijd maakt eigenlijk niet het verschil voor het gevoel van je dierbare missen.

Ouders hadden dromen voor een te vroeg geboren baby. Hoop, verwachtingen.
En met het overlijden van het kindje is dat alles vervlogen.

Kinderen die ouders verliezen; wat maakt het uit hoe oud het kind is?
Of iemand nu 5 of 50 is, de overleden ouder is er niet meer en het kind kan zijn/haar verhaal niet meer rechtstreeks vertellen. Dromen voor de toekomst zijn vervlogen en de hoop is verdwenen.

De man of vrouw die de partner heeft verloren. Niet meer samen ouder worden; de overlevende wordt nu ouder en de geliefde nooit meer.
Niet meer samen koesteren, niet meer samen liefhebben.

Iemand die een broer of zus verliest. Afscheid nemen van degene die je jeugd heeft meegemaakt, die dingen van je weet die niemand anders weet. Het verlies van de persoon waar je als kind mee lachte en ruzie mee maakte. De persoon waar je je ouders mee deelt. Het overlijden van je broer of zus betekend ook afscheid nemen van een deel van je jeugd.