Vlinder op een zelf gemaakte steen van glas

Vlinder op een zelf gemaakte steen van glas


De vlinders worden in de techniek glas fusing gemaakt. Ik werk echter ook in andere glastechnieken waaronder het “casting”. In deze techniek maak je een mal van speciaal gips waarin heet glas gegoten. Het glas neemt dan de vorm van het gips aan. De casting techniek is niet zo eenvoudig als het hier klinkt maar de basis komt hier wel op neer. 

In deze techniek maak ik met regelmaat gedenkobjecten voor een familie. De ene keer heel figuratief en de volgende keer echt abstract. En ik maak ook “stenen” van glas. Vaak met een kleine hoeveelheid as erin verwerkt. En hier gaat dit verhaal over. 

Op een zaterdagochtend had ik een familie aan de koffietafel zitten. 2 broers en 2 zussen, allemaal al lang volwassen. De familie was op zoek naar een gedenkobject voor hun overleden ouders en ze waren op zoek naar iets wat ze allemaal mooi vonden. De oudste zus vertelde heel eerlijk dat ik de 3e kunstenaar al was die ze bezochten. Ze hadden de tijd en wilden enkel verder als ze het allemaal eens waren. En dat was tot dan nog niet gebeurt. 

Toen ik begripvol reageerde en zei dat ik dit helemaal begreep ontspande ze iets. Ik zei dat ook ik alleen maar met mensen kon werken als het contact goed was. Als er een vonkje over sloeg. Als dit niet gebeurt kan ik ook niets creĆ«ren. Dat was toen zo en is tot vandaag nog zo.  

De 4 mensen hadden geen idee welke kant ze op wilden en ik liet ze dus rustig door het atelier lopen en kijken. ik nodigde hen uit om alles wat ze mooi vonden gewoon op tafel te zetten. En van daaruit te kijken waar ze heen wilden. 

Op een bepaald moment zette de jongste broer een voorbeeld casting steen met een vlinder op tafel. De anderen keken ernaar en vonden het wel aardig. Tot ik vertelde hoe deze stenen gemaakt worden. Ik liet ze de verschillende stappen zien en toen kregen alle drie een nadenkende blik in hun ogen. 

De oudste broer vroeg mij aarzelend of ze ook mee zouden kunnen helpen met het maken van de stenen. Dit zou voor hen eigenlijk heel belangrijk kunnen zijn. 

Een geweldig idee en we hebben direct een zondagmiddag gepland om aan het werk te gaan. Die zondag had ik een grote pan met kneed was klaar staan en nadat ik hen had uitgelegd wat ze die middag moesten doen zijn ze aan het kneden en modeleren gegaan. Aan het einde van de middag vonden ze alle 4 dat het nog niet goed was dus is er een nieuwe dag gepland. Dit is het hele grote voordeel van werken met was. Je kunt het makkelijk weg zetten en weken later verder gaan. 

Uiteindelijk zijn er 4 totaal verschillende stenen van was uitgekomen. En van deze stenen heb ik gipsmallen gemaakt en hierin is blank glas gegoten. Ze wilden allemaal geen kleuren hebben. De vlinders zijn op een nieuwe zondagmiddag uitgekozen. En dit was weer een nieuwe happening omdat iedereen toen het gezin meenam. Partners en kinderen. en iedereen werd uitgelegd wat ze hadden gedaan en hoe ze het hadden gedaan. 

En iedereen mocht ook meedenken bij de keuze van de vlinder en de plaats op de steen. 
Ik kan heel eerlijk schrijven dat ik die avond totaal uitgeput was. 

Het eindresultaat echter was geweldig. Tot slot

In mijn werk vertel ik een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als een verhaal u raakt, of de foto van een glasobject vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.
Een aantal van deze objecten staan in onze webshop. www.glazennest.nl

Het is ook mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

Meer informatie over mijn gedenkwerk per thema kunt u vinden op de pagina Informatie over mijn glaskunst
Op deze pagina staat een overzicht van alle informatie per thema in een PDF die u gratis bij mij kunt opvragen. Het opvragen van een PDF is geheel vrijblijvend.

Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.

Verzoek

In het Glazen Nest maak ik monumenten en gedenkobjecten met een eigen identiteit, een eigen persoonlijkheid. Ieder object dat wij maken is eenmalig en uniek. Het wordt speciaal voor de overledene gemaakt in samenspraak met de familie.

Op deze website deel ik mijn kennis met u. Ik geef veel informatie over alle mogelijkheden met glas voor gedenkobjecten en monumenten. Dit doe ik bewust omdat ik u wil informeren.
Met enige regelmaat zie ik mijn ontwerpen terug bij anderen, en daarom verzoek ik u het volgende:

 - Kopieer mijn ontwerpen niet.
 - Laat ze ook niet respectloos door een andere kunstenaar uitvoeren.
 - Kopieer ook geen werken die uitgevoerd zijn voor iemand anders.
 - Heb respect voor de andere families. Ik geef veel tijd en energie aan de ontwikkeling van mijn werk en puzzel met een familie op de vorm en de kleuren, net zo lang tot het verhaal dat zij willen vertellen klopt.

Laten wij samen uw eigen verhaal vertellen, een nieuw en persoonlijk voor u vormgegeven verhaal.

Visie

Ik wil een verhaal vertellen. Het verhaal van de overledene en zijn of haar familie. Het is iedere keer weer een nieuw verhaal, een uniek verhaal over een uniek mens, een unieke familie.

Het doel is die verhalen een vorm en een kleur te geven en daar zijn veel verschillende mogelijkheden voor. Zo ontstaat een tastbare plek waar herinneringen, hoop en dromen vorm hebben gekregen. Een plek, een object, waar je tegenaan kunt praten, dat je kunt verzorgen, waar je iets bij kunt achterlaten.

Een plek waar jij jezelf kunt zijn, omdat dit de plek is waar jij je dierbare herkent.

De leeftijd maakt eigenlijk niet het verschil voor het gevoel van je dierbare missen.

Ouders hadden dromen voor een te vroeg geboren baby. Hoop, verwachtingen.
En met het overlijden van het kindje is dat alles vervlogen.

Kinderen die ouders verliezen; wat maakt het uit hoe oud het kind is?
Of iemand nu 5 of 50 is, de overleden ouder is er niet meer en het kind kan zijn/haar verhaal niet meer rechtstreeks vertellen. Dromen voor de toekomst zijn vervlogen en de hoop is verdwenen.

De man of vrouw die de partner heeft verloren. Niet meer samen ouder worden; de overlevende wordt nu ouder en de geliefde nooit meer.
Niet meer samen koesteren, niet meer samen liefhebben.

Iemand die een broer of zus verliest. Afscheid nemen van degene die je jeugd heeft meegemaakt, die dingen van je weet die niemand anders weet. Het verlies van de persoon waar je als kind mee lachte en ruzie mee maakte. De persoon waar je je ouders mee deelt. Het overlijden van je broer of zus betekend ook afscheid nemen van een deel van je jeugd.