Een verlies van lang geleden

Een verlies van lang geleden


Mevrouw belde mij voor een afspraak. Ze had mijn naam van een vriendin doorgekregen en ze wilde een vlinder voor haar verloren kindje.

Ze was heel duidelijk in haar verhaal. Al aan de telefoon vertelde ze mij dat de naam van haar dochter op de vleugels moest komen. Haar dochter had zo lang geen naam gehad omdat de heren doctoren in de jaren 70 dit het beste hadden gevonden.
Toen haar kindje levenloos werd geboren mocht ze het niet eens zien. Het werd direct weggebracht en de arts had gezegd dat ze het maar snel moest vergeten. En dit had ze dus ook gedaan. Tot het moment dat ze niet meer kon en overspannen raakte. In therapie waren de herinneringen aan haar verlies weer boven gekomen. En nu was ze al jaren aan het rouwen.
Gelukkig begreep haar man, en nee niet de vader van haar kind, dit was haar huidige man, haar helemaal en gaf hij haar alle ruimte om te rouwen.

Dit alles vertelde ze mij al aan de telefoon. Het zat haar duidelijk nog steeds heel hoog. Nu is het helaas niet de 1e keer dat ik een dergelijk verhaal hoor. Mijn eigen oma heeft het meegemaakt en er werd in de familie niet over gesproken. Enkel mijn moeder benoemde het wel eens. Maar ook bij haar was het een emotieloos feit. Het was een jongetje wist ze te vertellen. Maar meer ook niet. Waar het was begraven, niemand wist het want er was niemand bij geweest toen het kind werd begraven.

Zo triest, maar zo vaak voorkomend.

Ik heb mevrouw uitgenodigd om mijn atelier te komen bezoeken en de allermooiste vlinder voor haar dochter uit te zoeken. En samen met haar 2e  man is ze op een middag gekomen.
Nu heb ik altijd veel vlinders in het atelier. Het maken van een vlinder is namelijk een moment opname en ik kan nooit van te voren vertellen hoe een beest er precies uit zal komen te zien. Het is dus veel beter om er de nodige in huis te hebben zodat een familie de mooiste uit kan zoeken.

Zo ging het ook met mevrouw. Ze heeft door alle dozen gekeken en op mijn advies een 1e keuze van vlinders gemaakt. En daarna is iedere vlinder goed bekeken waarna er uiteindelijk 2 overbleven. Mevrouw is er samen met haar man uren mee bezig geweest en ik heb ze alle ruimte gegeven.


Toen ze de mooiste vlinder had gevonden begon de zoektocht naar de steen waar de vlinder op zou komen. Dit was een lastige voor mevrouw tot ik haar vroeg of ze niet toevallig thuis ergens een steen had liggen waar het beest mooi op zou passen. Ze moest heel goed nadenken en toen begon ze te stralen. Haar zoontje, nu een volwassen man, had op vakantie altijd met stenen gesjouwd en gespeeld. En veel stenen waren door hem mee naar huis gebracht en uiteindelijk op een hoop in de tuin beland. Ze was ze eigenlijk vergeten maar ze waren er wel.

Het bleek dat meneer een beter idee had hoe de stenen eruit zagen en hij wist zeker dat er een paar bij zouden zitten die mooi bij de vlinder zouden kunnen. Meneer was blij dat hij ook iets kon bijdragen aan het verwerken van dit zware stuk van zijn vrouw.

We hebben afgesproken dat ik de naam van haar dochtertje op de vleugels zou gaan zandstralen en meneer de tuin in zou gaan voor de stenen. En dan zouden we 3 weken later weer bij elkaar komen om de mooiste combinatie uit te zoeken.

En zo is het gedaan. Mevrouw heeft de mooiste steen uitgezocht en samen hebben ze de vlinder verlijmd. Meneer hield de lijmspuit vast en mevrouw de vlinder.
Het enige dat ik nog hoefde te doen was ervoor zorgen dat het technisch allemaal goed ging.

Mevrouw ging zeer gelukkig naar huis met haar kindje op schoot. Zo voelde het voor haar. Eindelijk had haar meisje haar rechtmatige plek gekregen.

Samen hebben we het verhaal van moeder en dochter verteld.
Tot slot
In mijn werk vertel ik telkens weer een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als dit verhaal u raakt, of de foto vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.
Een aantal van deze objecten staan in onze webshop: www.glazennest.nl

Het is mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

PDF informatie
Er zijn een groot aantal verschillende informatie Pdf’s over een thema beschikbaar. Op uw aanvraag sturen wij u deze graag toe. 
Wilt u weten welke thema’s er allemaal zijn: klik dan hier….

En als laatste:
Ieder object dat ik maak is voor een bijzonder iemand. Zijn of haar verhaal in glas, kleur en vorm omgezet. Op al mijn ontwerpen rust BEELDRECHT en AUTEURSRECHT. Ik verzoek u dus mijn ontwerpen niet zelf te kopiƫren of door andere na te laten maken.
Wilt u meer weten over mijn visie en werkwijze – klik dan hier…

Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
M: 06-19195562
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.