Rood glas voor het gedenk park

Gedenksteen in rood glas


Op een ochtend al heel vroeg belde een uitvaartondernemer mij met de vraag of ik tijd had om met hem mee te denken. Nu ben ik een ochtendmens dus om 7 uur ’s morgens mag je mij rustig bellen met een lastige vraag. Ik ben vaak al een uur of 2 wakker en zit midden in mijn werkdag. De uitvaartondernemer had dus een interessante puzzelvraag voor mij. 
Een ambtenaar op het gemeentehuis had het idee gekregen om een stuk van de nieuwe begraafplaats in te richten als “gedenkpark” voor overledenen die waren gecremeerd en uitgestrooid. Dit gedenkpark was men op dit moment aan het aanleggen rond het bestaande strooiveld. 

Alle families die in de laatste jaren een dierbare hadden laten uitstrooien waren aangeschreven met dit verhaal en de mogelijkheid om een plek in het Gedenkpark te huren. De prijzen zouden niet al te hoog zijn maar er waren wel een groot aantal voorwaarden waar men aan zou moeten voldoen. Men wilde er namelijk een echte kunstroute van maken die niet alleen voor de bezoeker van de begraafplaats zou zijn maar ook voor de kunstliefhebber die niemand op de begraafplaats had liggen. 

Ik vond het een leuk initiatief, niet nieuw maar zeer zeker vernieuwend voor de regio van deze begraafplaats. De uitvaartondernemer vond dit ook en hij vertelde dat hij al een plek op dit park had vastgelegd. Niet voor een specifieke overledene maar als een aandachtvrager voor alle mensen die hij in de ruim 20 jaar dat hij dit vak deed had weggebracht. Een soort van eerbetoon dus. 

Hij had de avond voor ons gesprek met zijn vrouw zitten brainstormen over de invulling van de plek en zij had het idee gehad om eens met mij te bellen. We hadden immers al vaker samengewerkt en ik had ook eens meegedaan aan een informatiedag die door hen was georganiseerd. 

We hebben die ochtend afgesproken dat hij en zijn vrouw in de week erop volgend naar mijn atelier zouden komen om samen verder te puzzelen. 

De betreffende middag zaten ze samen aan mijn koffietafel en mevrouw haalde haar laptop tevoorschijn. Ze pakte een aantal foto’s die ze jaren ervoor tijdens de informatiedag had gemaakt en zocht tussen die foto’s naar een specifieke foto. Ik wist al langer dat zij de creatieve van het echtpaar was en wachtte benieuwd af wat ze bedacht had. 

Ze vond de foto en liet hem haar man zien. Ik zag dat hij aandachtig las en toen knikte. Hij vond het duidelijk een goede keuze. En toen ze mij de foto liet zien zag ik tot mijn verbazing een oud gedicht van mij staan. “Deze tekst willen wij op het glas hebben. En het glas mag een knalkleur krijgen, hard rood of hard blauw, en er moet ergens een grote vlinder op komen.” 
Ze had er echt al goed over nagedacht. Ik hoefde zelf niet meer zoveel te doen. 

Die ochtend hebben we naar de kleur van het glas gekeken en het lettertype voor de tekst. En we hebben afgesproken dat ik het gehele ontwerp in een technische tekening zou zetten die zij aan de commissie voor zouden leggen voor accordering. 

Enkele weken later kreeg ik bericht dat de commissie helemaal weg was van het ontwerp en dat ze een andere plek hadden toegewezen gekregen. Een plek helemaal vooraan in het nieuwe gedenkpark en drie maanden later is het gedenkmonument als 1e object geplaatst. De uitvaartondernemer heeft er zelfs de pers mee gehaald. iets dat niet zo vaak voorkomt in zijn vak. 

ik heb het gedicht in het begin van mijn carrière als gedenkkunstenaar geschreven en sta er nog steeds achter. De tekst van het gedicht zegt alles. Meer woorden hoeven niet te worden geschreven.Tot slot

In mijn werk vertel ik een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als een verhaal u raakt, of de foto van een glasobject vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.
Een aantal van deze objecten staan in onze webshop. www.glazennest.nl

Het is ook mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

Meer informatie over mijn gedenkwerk per thema kunt u vinden op de pagina Informatie over mijn glaskunst
Op deze pagina staat een overzicht van alle informatie per thema in een PDF die u gratis bij mij kunt opvragen. Het opvragen van een PDF is geheel vrijblijvend.

Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.

Verzoek

In het Glazen Nest maak ik monumenten en gedenkobjecten met een eigen identiteit, een eigen persoonlijkheid. Ieder object dat wij maken is eenmalig en uniek. Het wordt speciaal voor de overledene gemaakt in samenspraak met de familie.

Op deze website deel ik mijn kennis met u. Ik geef veel informatie over alle mogelijkheden met glas voor gedenkobjecten en monumenten. Dit doe ik bewust omdat ik u wil informeren.
Met enige regelmaat zie ik mijn ontwerpen terug bij anderen, en daarom verzoek ik u het volgende:

 - Kopieer mijn ontwerpen niet.
 - Laat ze ook niet respectloos door een andere kunstenaar uitvoeren.
 - Kopieer ook geen werken die uitgevoerd zijn voor iemand anders.
 - Heb respect voor de andere families. Ik geef veel tijd en energie aan de ontwikkeling van mijn werk en puzzel met een familie op de vorm en de kleuren, net zo lang tot het verhaal dat zij willen vertellen klopt.

Laten wij samen uw eigen verhaal vertellen, een nieuw en persoonlijk voor u vormgegeven verhaal.

Visie

Ik wil een verhaal vertellen. Het verhaal van de overledene en zijn of haar familie. Het is iedere keer weer een nieuw verhaal, een uniek verhaal over een uniek mens, een unieke familie.

Het doel is die verhalen een vorm en een kleur te geven en daar zijn veel verschillende mogelijkheden voor. Zo ontstaat een tastbare plek waar herinneringen, hoop en dromen vorm hebben gekregen. Een plek, een object, waar je tegenaan kunt praten, dat je kunt verzorgen, waar je iets bij kunt achterlaten.

Een plek waar jij jezelf kunt zijn, omdat dit de plek is waar jij je dierbare herkent.

De leeftijd maakt eigenlijk niet het verschil voor het gevoel van je dierbare missen.

Ouders hadden dromen voor een te vroeg geboren baby. Hoop, verwachtingen.
En met het overlijden van het kindje is dat alles vervlogen.

Kinderen die ouders verliezen; wat maakt het uit hoe oud het kind is?
Of iemand nu 5 of 50 is, de overleden ouder is er niet meer en het kind kan zijn/haar verhaal niet meer rechtstreeks vertellen. Dromen voor de toekomst zijn vervlogen en de hoop is verdwenen.

De man of vrouw die de partner heeft verloren. Niet meer samen ouder worden; de overlevende wordt nu ouder en de geliefde nooit meer.
Niet meer samen koesteren, niet meer samen liefhebben.

Iemand die een broer of zus verliest. Afscheid nemen van degene die je jeugd heeft meegemaakt, die dingen van je weet die niemand anders weet. Het verlies van de persoon waar je als kind mee lachte en ruzie mee maakte. De persoon waar je je ouders mee deelt. Het overlijden van je broer of zus betekend ook afscheid nemen van een deel van je jeugd.