De 1e vlinder met as

De 1e vlinder met as


“Of er ook as in het glas kon”. Deze vraag kreeg ik van een uitvaartondernemer. Ze had een familie in de nazorg die hun kindje veel te vroeg hadden verloren en nu wilde ze hen iets moois voorstellen. 

Ik moest even heel goed nadenken over de vraag. In theorie kan as in het glas worden mee versmolten. Het ziet er echter vaak niet zo mooi uit. De as verbrand in de oven tot een paar zwarte spikkels en dan lijkt het net alsof het glas niet goed schoon is gemaakt. Je blijft er maar op poetsen. 

U kent denk ik de vliegenpoep op een raam wel. Het is er wel en niet en je moet echt hard schuren om het van het glas af te krijgen. Zo ziet as in glasfusing er ook ongeveer uit. 
Ik heb er dus wel mee geëxperimenteerd echter besloten dat ik het niet aanraad om te doen. 

Maar wat dan wel? hoe kon ik wel een gedenk-koester object maken waar een beetje as in zat want ik begreep de wens heel goed. De oplossing lag in de “vlinder-drager” de steen dus en niet in de vlinder zelf. 

Een vlinder van glas leg je niet zo maar in de boekenkast of op de venterbank. Hij moet ergens op. Diezelfde middag heb ik geprobeerd een gaatje in de steen te boren en dit lukte uiteindelijk met behulp van de grote kolomboor voor glas.  

Die avond kon ik de uitvaartondernemer dus terug bellen met het resultaat en een paar dagen later kwamen de ouders naar mijn atelier met een klein asbusje in de armen. Samen hebben we naar mijn oplossing gekeken en hebben ze een kleine vlinder uitgezocht. 

In het boorgat heeft vader een beetje as gelegd en samen hebben we de vlinder hierboven op verlijmd. Moeder heeft er alleen maar bij zitten huilen. Huilen van verdriet en ook vreugde omdat er een oplossing was gekomen. 


De ouders zijn die middag goed weggegaan. Nadat vader en ik de vlinder hadden verlijmd en het beestje goed hadden vastgezet met plakband gaf ik de vlinder aan moeder. Ze nam het steentje op schoot en liet hem niet meer los. Ook niet toen we nog een kop koffie dronken. 

Ze is met de vlinder in de armen in de auto gaan zitten op weg naar huis en weken later kreeg ik een bedankmail van hen. Vader schreef dat zijn vrouw nog met regelmaat met de vlinder op schoot zat. Hij schreef “Maria kan weer ons kindje vasthouden en strelen. Ik zit er regelmatig naast en we kunnen nu samen huilen”.

De allereerste mini urn heb ik samen met de ouders gevuld. En het was voor mij een belevenis. Zoveel liefde ging er van deze 2 jonge ouders uit. 

En sinds die tijd doe ik het afvullen van de steen zoveel als mogelijk samen met de familie. En het blijft een belevenis voor mij om op deze manier te kunnen werken. 

En voor de families die te ver weg wonen heb ik nu een werkbeschrijving gemaakt. En deze werkbeschrijving is feitelijk de beschrijving van de allereerste keer dat ik dit mocht doen. 
Tot slot

In mijn werk vertel ik een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als een verhaal u raakt, of de foto van een glasobject vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.
Een aantal van deze objecten staan in onze webshop. www.glazennest.nl

Het is ook mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

Meer informatie over mijn gedenkwerk per thema kunt u vinden op de pagina Informatie over mijn glaskunst
Op deze pagina staat een overzicht van alle informatie per thema in een PDF die u gratis bij mij kunt opvragen. Het opvragen van een PDF is geheel vrijblijvend.

Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.

Verzoek:

In het Glazen Nest maak ik monumenten en gedenkobjecten met een eigen identiteit, een eigen persoonlijkheid. Ieder object dat wij maken is eenmalig en uniek. Het wordt speciaal voor de overledene gemaakt in samenspraak met de familie.

Op deze website deel ik mijn kennis met u. Ik geef veel informatie over alle mogelijkheden met glas voor gedenkobjecten en monumenten. Dit doe ik bewust omdat ik u wil informeren.
Met enige regelmaat zie ik mijn ontwerpen terug bij anderen, en daarom verzoek ik u het volgende:

 - Kopieer mijn ontwerpen niet.
 - Laat ze ook niet respectloos door een andere kunstenaar uitvoeren.
 - Kopieer ook geen werken die uitgevoerd zijn voor iemand anders.
 - Heb respect voor de andere families. Ik geef veel tijd en energie aan de ontwikkeling van mijn werk en puzzel met een familie op de vorm en de kleuren, net zo lang tot het verhaal dat zij willen vertellen klopt.

Laten wij samen uw eigen verhaal vertellen, een nieuw en persoonlijk voor u vormgegeven verhaal.

Visie

Ik wil een verhaal vertellen. Het verhaal van de overledene en zijn of haar familie. Het is iedere keer weer een nieuw verhaal, een uniek verhaal over een uniek mens, een unieke familie.

Het doel is die verhalen een vorm en een kleur te geven en daar zijn veel verschillende mogelijkheden voor. Zo ontstaat een tastbare plek waar herinneringen, hoop en dromen vorm hebben gekregen. Een plek, een object, waar je tegenaan kunt praten, dat je kunt verzorgen, waar je iets bij kunt achterlaten.

Een plek waar jij jezelf kunt zijn, omdat dit de plek is waar jij je dierbare herkent.

De leeftijd maakt eigenlijk niet het verschil voor het gevoel van je dierbare missen.

Ouders hadden dromen voor een te vroeg geboren baby. Hoop, verwachtingen.
En met het overlijden van het kindje is dat alles vervlogen.

Kinderen die ouders verliezen; wat maakt het uit hoe oud het kind is?
Of iemand nu 5 of 50 is, de overleden ouder is er niet meer en het kind kan zijn/haar verhaal niet meer rechtstreeks vertellen. Dromen voor de toekomst zijn vervlogen en de hoop is verdwenen.

De man of vrouw die de partner heeft verloren. Niet meer samen ouder worden; de overlevende wordt nu ouder en de geliefde nooit meer.
Niet meer samen koesteren, niet meer samen liefhebben.

Iemand die een broer of zus verliest. Afscheid nemen van degene die je jeugd heeft meegemaakt, die dingen van je weet die niemand anders weet. Het verlies van de persoon waar je als kind mee lachte en ruzie mee maakte. De persoon waar je je ouders mee deelt. Het overlijden van je broer of zus betekend ook afscheid nemen van een deel van je jeugd.