Vlinder op een ruwe steen

Vlinder op een ruwe steen


In mijn beginjaren van vlinders maken kreeg is alleen vragen voor een beestje op de begraafplaats. Tot er op een dag een familie binnen kwam die een vlinder voor thuis wilde hebben. 

Het waren hele leuke mensen en ik zal die middag nooit vergeten. En de familie ook niet want ze wonen in mijn woonplaats en ik kom ze dus met regelmaat tegen als ik door mijn stad loop.  Ik had 4 vlinders klaar liggen voor een familie en ik liet deze als voorbeeld zien. Meneer pakte direct één van deze vlinders op en was heel beslist. Die vlinder zou het moeten worden. Toen ik tegenwierp dat deze vlinders al voor een familie bestemd waren zei meneer heel laconiek, “dan maak je toch een nieuwe voor hen. Deze is voor ons. Hij klopt precies”. 

Ik moest er even over nadenken maar zag de logica ervan in. De andere familie had de vlinders nog niet gezien en ik kon inderdaad een nieuwe vlinder maken. Ik wist uit al mijn geëxperimenteer van de beginperiode dat ik niet een zelfde vlinder voor meneer kon maken dus de keuze was eenvoudig. En dit was voor mij ook een leermoment want vanaf die dag laat ik een familie enkel nog een vlinder kiezen uit wat er in het atelier is. En als de juiste kleur of vorm er niet bij is maak ik enkele vlinders zodat de familie de juiste uit kan kiezen. De familie had hun vlinder uitgekozen. Dus de volgende vraag diende zich aan. Waar en hoe zou het beestje worden neergelegd. 
Samen ging ik met de familie puzzelen. Ze wilden de vlinder niet gewoon op de schoorsteenmantel neerleggen. Daar was hij te kwetsbaar voor en mevrouw zei heel duidelijk tegen haar man, “dan zie ik hem niet als we op de bank zitten. Ik wil de vlinder uit ieder hoekje van de kamer kunnen zien”

Tijdens een kop thee gingen we daar met elkaar over nadenken. Meneer liep mijn atelier rond te kijken. Mijn atelier zag er bijna 20 jaar geleden nog niet zo uit als het nu is. Het was echt een werkruimte en een soort opslag van alles. Ik had nog niet veel voorbeelden en al helemaal geen geordende kasten voor de presentatie ervan. 

Ik had net een week daarvoor een stapel stenen voor mijn eigen tuin bij het tuincentrum gehaald en deze lagen nog in de grote kist in mijn atelier. Terwijl meneer door mijn atelier liep om naar ideeën te zoeken zag hij de mand staan. Hij pakte er een steen uit en liep er mee naar de tafel. Hield deze bij hun gekozen vlinder en keek zijn vrouw aan. En toen naar mij. We hadden alle drie het “wow” gevoel. Dit was de oplossing. 

We hebben die middag de hele mand leeggehaald en alle stenen in mijn atelier uitgelegd. Telkens weer de vlinder op een steen gelegd om te kijken. De steen gedraaid, de vlinder anders neergelegd. Net zo lang tot de juiste steen gevonden was en de vlinder de juiste positie had gekregen. 

Samen met meneer heb ik de vlinder op de steen verlijmd en na enkele dagen, toen de lijm uitgehard was, zijn ze samen de vlinder komen ophalen. 

Beide mensen, ouders van de zoon die was verongelukt, waren weer helemaal blij. Op een bepaalde manier hadden ze een stukje van hun zoon weer terug. 

En ik heb ik de weken erna steeds meer vlinders met een steen gecombineerd. 
 
Tot slot

In mijn werk vertel ik een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als een verhaal u raakt, of de foto van een glasobject vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.
Een aantal van deze objecten staan in onze webshop. www.glazennest.nl

Het is ook mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

Meer informatie over mijn gedenkwerk per thema kunt u vinden op de pagina Informatie over mijn glaskunst
Op deze pagina staat een overzicht van alle informatie per thema in een PDF die u gratis bij mij kunt opvragen. Het opvragen van een PDF is geheel vrijblijvend.

Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.

Verzoek

In het Glazen Nest maak ik monumenten en gedenkobjecten met een eigen identiteit, een eigen persoonlijkheid. Ieder object dat wij maken is eenmalig en uniek. Het wordt speciaal voor de overledene gemaakt in samenspraak met de familie.

Op deze website deel ik mijn kennis met u. Ik geef veel informatie over alle mogelijkheden met glas voor gedenkobjecten en monumenten. Dit doe ik bewust omdat ik u wil informeren.
Met enige regelmaat zie ik mijn ontwerpen terug bij anderen, en daarom verzoek ik u het volgende:

 - Kopieer mijn ontwerpen niet.
 - Laat ze ook niet respectloos door een andere kunstenaar uitvoeren.
 - Kopieer ook geen werken die uitgevoerd zijn voor iemand anders.
 - Heb respect voor de andere families. Ik geef veel tijd en energie aan de ontwikkeling van mijn werk en puzzel met een familie op de vorm en de kleuren, net zo lang tot het verhaal dat zij willen vertellen klopt.

Laten wij samen uw eigen verhaal vertellen, een nieuw en persoonlijk voor u vormgegeven verhaal.

Visie

Ik wil een verhaal vertellen. Het verhaal van de overledene en zijn of haar familie. Het is iedere keer weer een nieuw verhaal, een uniek verhaal over een uniek mens, een unieke familie.

Het doel is die verhalen een vorm en een kleur te geven en daar zijn veel verschillende mogelijkheden voor. Zo ontstaat een tastbare plek waar herinneringen, hoop en dromen vorm hebben gekregen. Een plek, een object, waar je tegenaan kunt praten, dat je kunt verzorgen, waar je iets bij kunt achterlaten.

Een plek waar jij jezelf kunt zijn, omdat dit de plek is waar jij je dierbare herkent.

De leeftijd maakt eigenlijk niet het verschil voor het gevoel van je dierbare missen.

Ouders hadden dromen voor een te vroeg geboren baby. Hoop, verwachtingen.
En met het overlijden van het kindje is dat alles vervlogen.

Kinderen die ouders verliezen; wat maakt het uit hoe oud het kind is?
Of iemand nu 5 of 50 is, de overleden ouder is er niet meer en het kind kan zijn/haar verhaal niet meer rechtstreeks vertellen. Dromen voor de toekomst zijn vervlogen en de hoop is verdwenen.

De man of vrouw die de partner heeft verloren. Niet meer samen ouder worden; de overlevende wordt nu ouder en de geliefde nooit meer.
Niet meer samen koesteren, niet meer samen liefhebben.

Iemand die een broer of zus verliest. Afscheid nemen van degene die je jeugd heeft meegemaakt, die dingen van je weet die niemand anders weet. Het verlies van de persoon waar je als kind mee lachte en ruzie mee maakte. De persoon waar je je ouders mee deelt. Het overlijden van je broer of zus betekend ook afscheid nemen van een deel van je jeugd.