Een monument uit het begin

Een monument uit het begin

Ik kan nu, bijna 20 jaar later, rustig schrijven dat ik niet wist waar ik aan begon toen de 1e familie mij vroeg of ik de glasmozaïek techniek ook in een grafmonument kon toepassen. Gevoelsmatig wist ik dat het kon maar hoe….. ik had oprecht geen flauw idee.
De 1e steenhouwer waar ik voor advies naar toe ging keek mij aan alsof hij water zag branden. Zo’n domme vraag had hij nog nooit gehad. Dat kon toch helemaal niet wat ik wilde. En glas! Dat bleef toch niet heel op de begraafplaats. Ik moest er maar mee stoppen en dit heel duidelijk aan de familie vertellen. Alleen een steen bleef goed op de begraafplaats.

20 jaar geleden was ik niet bekend met een begraafplaats maar ik had wel de nodige ervaring met tuinen en gevels. Daar maakte ik vaak stenen voor in opdracht. Ik beplakte dan meestal een betontegel met glas of het glas werd letterlijk in de beton gegoten. En dat bleef goed, dat wist ik. Daarom had deze familie mij ook de vraag gesteld.

Dus hoe nu verder want ik kan eerlijk schrijven dat ik behoorlijk aangedaan was door de negatieve reactie van deze 1e steenhouwer. Na een dag afstand genomen te hebben ging ik in de Gouden Gids kijken waar er nog meer steenhouwers waren. De Gouden Gids was 20 jaar geleden nog letterlijk een dikke gids met allerlei categorieën. Ik leerde al snel dat niet iedere steenhouwer zich met grafwerk bezig hield. En de steenhouwer die ik had gesproken deed hoofdzakelijk huizen, geen monumenten. Vandaar dus zijn reactie.

Ik koos op gevoel een volgende steenhouwer en daarna nog één. En bij de 3e steenhouwer kwam een positief antwoord. Deze man wilde wel met mij meedenken om iets moois voor de familie te maken. Deze man zag de meerwaarde die glas aan een monument geeft. Ik heb veel van hem geleerd in de jaren die na dit 1e monument kwamen.Ondertussen was ik ook al verder gegaan met de familie. We hadden om tafel gezeten voor het ontwerp en ze hadden hun keuze bepaald. De steen kon worden besteld.


Ik vergeet de 1e keer dat ik met de ervaren steenhouwer aan tafel zat om de tekening van het monument door te nemen nooit meer. Zijn reactie was: “leuk idee, maar zullen hem nu eens mooi gaan maken”. En hij pakte pen en papier en begon te schetsen.
Vanzelfsprekend waren zijn suggesties goed. Hij was een ervaren vakman en kon mij precies vertellen waar ik denkfouten had gemaakt.

Mijn idee om het glas op de steen te plakken werd afgekeurd. Het was veel mooier om de bloem te gaan verdiepen in de steen. Wel iets meer werk maar het resultaat zou mooier en beter zijn.

Ik kan niet anders zeggen dan dat de steenhouwer gelijk heeft gekregen. En de familie was zeer tevreden.

En nu, na bijna 20 jaar staat dat 1e monument nog steeds mooi te zijn. De familie komt er niet meer zo vaak als de begin jaren en dat is goed. dat is zoals het mag zijn.Het verhaal dat de familie aan mij vertelde is verteld. In glas en steen.als laatste

In mijn werk vertel ik graag een verhaal. Ik probeer een gevoel in kleur en vorm te vertalen.
Als u vragen heeft over een fusing object kunt u mij altijd bellen of mailen. De objecten in fusing glas die op dit moment in mijn atelier aanwezig zijn vind u in onze webshop www.glazennest.nl

Ook mag u vanzelf sprekend geheel vrijblijvend eens mijn atelier bezoeken. Bel of mail dan even naar brenda@glazeniers-glaskunst.nl of 06-19195562


Tot slot
In mijn werk vertel ik telkens weer een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als dit verhaal u raakt, of de foto vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.
Een aantal van deze objecten staan in onze webshop: www.glazennest.nl

Het is mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

PDF informatie
Er zijn een groot aantal verschillende informatie Pdf’s over een thema beschikbaar. Op uw aanvraag sturen wij u deze graag toe.
Wilt u weten welke thema’s er allemaal zijn: klik dan hier….

En als laatste:
Ieder object dat ik maak is voor een bijzonder iemand. Zijn of haar verhaal in glas, kleur en vorm omgezet. Op al mijn ontwerpen rust BEELDRECHT en AUTEURSRECHT. Ik verzoek u dus mijn ontwerpen niet zelf te kopiëren of door andere na te laten maken.
Wilt u meer weten over mijn visie en werkwijze – klik dan hier…

Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
M: 06-19195562
E: brenda@glazeniers-glaskunst.nl
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.


Visie


Ik wil een verhaal vertellen. Het verhaal van de overledene en zijn of haar familie. Het is iedere keer weer een nieuw verhaal, een uniek verhaal over een uniek mens, een unieke familie.

Het doel is die verhalen een vorm en een kleur te geven en daar zijn veel verschillende mogelijkheden voor. Zo ontstaat een tastbare plek waar herinneringen, hoop en dromen vorm hebben gekregen. Een plek, een object, waar je tegenaan kunt praten, dat je kunt verzorgen, waar je iets bij kunt achterlaten.

Een plek waar jij jezelf kunt zijn, omdat dit de plek is waar jij je dierbare herkent.

De leeftijd maakt eigenlijk niet het verschil voor het gevoel van je dierbare missen.

Ouders hadden dromen voor een te vroeg geboren baby. Hoop, verwachtingen.
En met het overlijden van het kindje is dat alles vervlogen.

Kinderen die ouders verliezen; wat maakt het uit hoe oud het kind is?
Of iemand nu 5 of 50 is, de overleden ouder is er niet meer en het kind kan zijn/haar verhaal niet meer rechtstreeks vertellen. Dromen voor de toekomst zijn vervlogen en de hoop is verdwenen.

De man of vrouw die de partner heeft verloren.
Niet meer samen ouder worden; de overlevende wordt nu ouders en de geliefde nooit meer.
Niet meer samen koesteren, niet meer samen liefhebben.

Iemand die een broer of zus verliest. Afscheid nemen van degene die je jeugd heeft  meegemaakt, die dingen van je weet die niemand anders weet. Het verlies van de persoon waar je als kind mee lachte en ruzie mee maakte. De persoon waar je je ouders mee deelt. Het overlijden van je broer of zus betekend ook afscheid nemen van een deel van je jeugd.