Vlieger in glazen grafmonument


Vlieger in glazen grafmonument

Meneer en mevrouw kwamen tijdens een open dag mijn atelier binnen gestapt. Het was een zeer warme zomerdag en ik dacht niet dat er nog iemand zou komen.
Meneer vertelde dat ze heel bewust in mijn omgeving een vakantie hadden gepland zodat ze mijn atelier eens zouden kunnen bezoeken. En omdat ze nergens aan vast wilden zitten hadden ze voor een Open Deur dag gekozen. Als het dan niets was konden ze ook makkelijk weer weg lopen.
Ze hadden minder goede ervaringen opgedaan met opdringerige steenhouders en brochures die met de post  binnen waren gekomen nog voordat hun zoontje was begraven. Afschuwelijk vonden ze dat.

Terwijl de ouders rondkeken zette ik een grote kan koud water op tafel en op dat moment draaide mevrouw zich om en vroeg heel hard of ik ook paars glas kon maken. Ik keek haar een beetje verbijsterd aan en antwoorde: “vanzelfsprekend, aan welke kleur paars denkt u”.
En mijn antwoord verbijsterde haar weer. Samen liepen we naar de muur met kleurstalen en op dat moment drong het tot haar door dat ze een keuze had uit de kleuren. Paars is een kleur waar niet zo vaak naar wordt gevraagd maar technisch kan het wel.

Toen we aan tafel water zaten te drinken vroeg meneer of ik al eens een vlieger had gemaakt want dit wilden ze voor hun zoon. Hij was hun zoontje net aan het leren vliegeren toen hij ziek werd. Die vlieger was dus heel erg belangrijk.
Bij de uitvaart was het lied van André Hazes gedraaid en nog steeds moest hij intens huilen als hij dit liedje hoorde. Soms heel gênant vond hijzelf. In de dagen na hun bezoek ging ik puzzelen met de vraag die bij mij was neergelegd. Een vlieger op paars glas. Best wel een bijzondere vraag vond ik.
Hun zoon lag op de kleine begraafplaats in hun dorp op een volwassen plek. Een echt kinderhoekje was er niet. Nou ja had meneer verteld, het was er wel maar dan zou hun zoon bij kinderen van 30 en 40 jaar geleden hebben gelegen en dit wilden ze niet. Op de begraafplaats mochten alleen maar staande stenen worden geplaatst. Dit was het beleid van de begraafplaats dus daar hadden we ons aan te houden.
Hoe het geheel eruit zou moeten komen te zien wisten ze eigenlijk niet. daar hadden ze nog niet over nagedacht. Dat was ook mijn afdeling vonden ze. Als de vlieger er maar inzat en de kleur paars.

De familie had mij een paar foto’s van de plek van hun zoon gestuurd en ik zag dat er een haag stond waar het voor zou komen te staan. De glasplaat moest dus in opaal glas worden gemaakt. Dit is glas waar het licht nauwelijks doorheen valt dus blijven de kleuren en de afbeelding “staan”.

Moeder wilde beslist die ene kleur paars omdat één muur van zijn kamer in deze kleur was geschilderd. Hun zoon had de kleur samen met haar uitgezocht en hij vond hem geweldig. Ik heb haar gevraagd mij het verfnummer op te sturen zodat ik hier de juiste kleur in glas bij zou kunnen maken. 

Al met al dus best wel wat puzzelstukjes die uitgezocht moesten worden. Het geheel mocht niet te bont worden en wel sprekend zijn. De ouders vonden het helemaal niet erg als het dorp over hen en het monument zou praten. Dat deed men toch wel dus beter als ze ook echt iets hadden om over te praten. De ouders waren hier heel laconiek over.

Met al deze informatie ben in de weken erna gaan schetsen en denken.


Uiteindelijk hebben de ouders gekozen voor het meest rustige ontwerp. Een zacht lila glasplaat waar de vlinder op is verlijmd zodat er een driedimensionaal effect ontstaat.
De glasplaat wordt “gedragen” door een eenvoudige stenen zuil. De steen staat symbool voor de ouders die de glasplaat dragen en de vlieger “loslaten”. De vlieger mag rustig wegvliegen.


De ouders zijn in het najaar nog een keer terug gekomen. En weer hebben ze er een lang weekend van gemaakt. We hebben goed naar de kleur paars/lila gekeken voor de grote glasplaat en  naar de afmeting van de vlieger en de juiste kleuren voor de vlieger.
En de volgende dag zijn vader en ik een paar uurtjes bezig geweest om de vlieger samen in glas te vertalen. Voor hem was dit heel belangrijk.
En moeder heeft het touwtje van de vlieger op de tekening gezet. Dit touwtje is letterlijk door mij overgenomen toen alles klaar was en het touw gezandstraald kon gaan worden.


De tekst is in de glasplaat gezandstraald. Heel eenvoudig. Enkel zijn naam en data.
Voor vader was dit voldoende. En moeder vond het allemaal goed. de naam van hun zoon is in haar handschrift geschreven dus ze was helemaal tevreden.


Zoals u vermoedelijk wel weet ben ik geen steenhouwer. Ik geloof dat iedereen zijn of haar eigen expertise heeft en de mijne ligt bij het glas. Voor de steen zoek ik dus altijd contact met een steenhouwer uit de regio van de familie. Ik vind dit belangrijk omdat die steenhouwer de begraafplaats kent en de omgeving. Hij of zij weet dus wat wel en niet kan en wat belangrijk is om op te letten.
Wel zoek ik altijd een steenhouwer die niet bang is voor glas en die begrijpt dat een familie aandacht nodig heeft.

Bij de vliegerfamilie heb ik met een fijne steenhouwer samen gewerkt die het absoluut begreep. Op zijn advies is de sokkel wat hoger gemaakt dan mijn tekening in 1e instantie aangaf zodat er minder problemen zijn met de snoeiploeg van de begraafplaats.


Het verhaal van de ouders is verteld.

Tot slot
In mijn werk vertel ik telkens weer een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als dit verhaal u raakt, of de foto vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.
Een aantal van deze objecten staan in onze webshop: www.glazennest.nl

Het is mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

PDF informatie
Er zijn een groot aantal verschillende informatie Pdf’s over een thema beschikbaar. Op uw aanvraag sturen wij u deze graag toe.
Wilt u weten welke thema’s er allemaal zijn: klik dan hier….

En als laatste:
Ieder object dat ik maak is voor een bijzonder iemand. Zijn of haar verhaal in glas, kleur en vorm omgezet. Op al mijn ontwerpen rust BEELDRECHT en AUTEURSRECHT. Ik verzoek u dus mijn ontwerpen niet zelf te kopiëren of door andere na te laten maken.
Wilt u meer weten over mijn visie en werkwijze – klik dan hier…

Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
M: 06-19195562
E: brenda@glazeniers-glaskunst.nl
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.