Twee oude dames en hun urn steen

Twee oude dames en hun urn steen

Op een ochtend ging mijn telefoon en had ik een heel bijzonder gesprek met een oude dame. Ik kende deze mevrouw redelijk goed. Ze was een vriendin van mijn moeder en was al vaker in mijn atelier geweest. Ze vertelde mij dat haar beste jeugdvriendin was overleden en dat ze het er echt moeilijk mee had.

Haar vriendin was gecremeerd en onlangs had haar familie besloten om de urn op de begraafplaats bij te zetten zodat alle bekenden nog eens bij haar op bezoek konden gaan. Mevrouw vond dit een heel lief gebaar van de familie en ze ging dus met regelmaat op bezoek. Een beetje zoals hun hele leven lang was gebeurd alleen zei haar vriendin nu niets meer terug. Maar, zoals mevrouw zei, dit was niet zo’n probleem want zij praatte wel voor hun beide.

Dat ze haar vriendin nu op de begraafplaats moest bezoeken was niet leuk maar dat kon de oude dame accepteren. Alleen had haar vriendin zo’n vreselijke tegel in zwarte steen. Want meer mocht er niet op de begraafplaats. Ze had het er met mijn moeder over gehad en deze had gezegd dat ze naar mij toe moest gaan om haar probleem voor te leggen.

De vraag was dus nu of ik eens mee wilde denken hoe mevrouw die steen wat mooier kon maken. We hebben een afspraak gemaakt en enkele dagen later kwam mevrouw met haar rollator naar het atelier om weer koffie drinken.

Tijdens de koffie vertelde mevrouw dat ze lang geleden samen met haar vriendin  mijn atelier had bezocht ze hadden toen allebei een vlinder op een steentje gekocht. Mevrouw vond het een beetje vreemd dat ik het mij niet kon herinneren en ik probeerde mij hieruit te praten.
Er vliegen ieder jaar zoveel vlinders uit mijn atelier dat ik mij helaas niet iedereen kan herinneren. Vooral als het al jaren geleden is.

Na het overlijden van haar vriendin had mevrouw het steentje van haar vriendin gekregen. Beide steentjes en vlindertjes waren dus nu bij haar en ze stonden ge zusterlijk naast elkaar in de vensterbank. Mevrouw vond het heel fijn om beide vlinders te hebben.

Toen ik voorzichtig voorstelde om deze vlinders bij haar vriendin op te steen te plaatsen keek mevrouw heel bedenkelijk. Haar vlinders gaan missen was wel een ding. Hier moest ze over na denken.

Een paar dagen later belde ze mij weer. Ze had erover nagedacht en ze vond het eigenlijk toch wel een heel goed idee. Beide vlinders zouden naar de steen van haar vriendin gaan en dan zou ze een twee nieuwe vlinders uitzoeken voor bij haar thuis. Ze had tijdens haar laatste bezoek al een hele mooie steen gezien met 2 vlindertjes erop.

Maar hoe nu verder, vroeg ze heel praktisch.

Op die zondagmiddag scheen het voorjaarszonnetje heel mooi en heb ik mevrouw met rollator en vlinders van huis opgehaald. Op de begraafplaats hebben we samen beide vlinders op het saaie steentje geplakt. En het saaie steentje was niet saai meer.

En toen we klaar waren vertelde mevrouw mij waarom ze juist deze plekken voor de vlinders had uitgezocht. “Kijk” zei ze: “kijk daar konden ze niet staan want daar komt straks mijn naam te staan. Ik heb het haar familie gevraagd en ik mag straks bij Merie in. Vind je dat niet echt geweldig. Dan zijn we straks toch weer voor altijd samen”.

Ik kan heel eerlijk hier schrijven dat de tranen mij weer in de ogen komen als ik aan dat gesprek denk. Wat een geweldige vriendschap hadden deze 2 vrouwen gedurende bijna 80 jaar.

En ondertussen nu ik dit verhaal heb opgeschreven, heeft de oude dame zich bij haar vriendin gevoegd. En iedere keer wanneer ik deze begraafplaats voor mijn werk bezoek ga ik bij de dames langs. Even de steen schoonmaken en ze bijpraten.

Tot slot
In mijn werk vertel ik telkens weer een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als dit verhaal u raakt, of de foto vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.
Een aantal van deze objecten staan in onze webshop: www.glazennest.nl

Het is mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

PDF informatie
Er zijn een groot aantal verschillende informatie Pdf’s over een thema beschikbaar. Op uw aanvraag sturen wij u deze graag toe.
Wilt u weten welke thema’s er allemaal zijn: klik dan hier….

En als laatste:
Ieder object dat ik maak is voor een bijzonder iemand. Zijn of haar verhaal in glas, kleur en vorm omgezet. Op al mijn ontwerpen rust BEELDRECHT en AUTEURSRECHT. Ik verzoek u dus mijn ontwerpen niet zelf te kopiƫren of door andere na te laten maken.
Wilt u meer weten over mijn visie en werkwijze – klik dan hier…

Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
M: 06-19195562
E: brenda@glazeniers-glaskunst.nl
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.