Urn zuil met goud druppels

Urn zuil met goud druppels


Mevrouw was via een cliënt van haar naar mij doorverwezen. Ze was fysiotherapeut en had met deze cliënt een heel goed contact. Ze had veel met haar kunnen praten tijdens de ziekte van haar moeder. Deze cliënt had een vergelijkbaar verhaal en ze hadden elkaar begrepen. Toen moeder uiteindelijk was overleden had ze een hele lieve kaart van haar gekregen. Zo eentje met een echt persoonlijke boodschap, niet zo’n algemene kaart, ach ik wist wel wat ze bedoelde. 

Dit vertelde mevrouw mij allemaal aan de koffietafel als inleiding. Mevrouw wilde een speciale urn laten maken voor haar moeder. Ze wilde haar thuis houden, was nog niet bereid om haar aan de natuur over te laten. Moeder wilde graag uitgestrooid worden op dezelfde plek als haar man maar de dochter kon het gewoon nog niet. Dit is iets wat ik veel tegenkom en ook goed kan begrijpen. 

Toen ze met haar cliënt over haar gevoel had gesproken had deze haar aangeraden eens met mij te gaan praten. Ik had in het verleden een heel mooi monument voor de ouders gemaakt en ze wist dat ik ook urnen maakte. Dus zat ze nu aan mijn koffietafel. 

Mevrouw wist precies wat ze wel en niet wilde. Geen standaard urn, die vond ze vreselijk. Haar moeder was een heel rustige vrouw geweest met een sterke verbinding met de natuur. 
De urn voor moeder moest veel aarde kleuren krijgen. Geen rood of blauw maar natuurkleuren. En zou er ook wat goud bij in kunnen. Want moeder had altijd een hekel aan zilver gehad. Minderwaardig materiaal noemde ze het altijd.
Met dit dus als uitgangspunt ben ik met mevrouw gaan puzzelen over de vorm. Vierkant, rechthoek, ovaal. Alles klopte niet voor haar. Ze keek rond in mijn atelier en zag de zuilurnen voor de vlinders. Ze pakte er eentje en vroeg of dit ook zonder vlinder kon. 

Uit de opslag haalde ik een kleine driehoek zuil die nog op een vlinder zat te wachten. Mevrouw keek ernaar en hield de zuil in haar handen. Ja, dit leek haar wel wat. Maar hoe groot zou de zuil dan moeten worden?
Ook deze vraag krijg ik vaak van een familie en vraag dan eigenlijk altijd om de overledene thuis op de weegschaal te zetten. Dit klinkt heel komisch en is het eigenlijk ook. Ook voor de familie die het moet doen. En toch is dit de enige manier om er achter te komen hoe groot de urn moet worden. 

Ik heb dus met mevrouw afgesproken dat zij thuis de urn op de keukenweegschaal zou zetten en bij de volgende afspraak het gewicht mee zou nemen. En ik zou in de weken erna een aantal ontwerpen maken die we dan door zouden kunnen nemen. En met de gemaakte afspraak in de agenda is mevrouw naar huis gegaan. En ik ben aan het werk gegaan met het maken van een aantal ontwerpen voor de urn.
Enkele weken later zagen we elkaar weer. Uit de ontwerpen heeft mevrouw de voor haar gevoel mooiste uitgekozen en samen hebben we gepuzzeld met de afmetingen. Uiteindelijk is er een zuil gemaakt met veel goud erin. Iets dat voor mij technisch altijd weer lastig is en het blijft dus een spannend moment als de oven open gaat. Dit keer was het echter heel goed gelukt en mevrouw was blij met het resultaat. Ik heb alle delen stapsgewijs in elkaar verlijmt en na enkele weken heb ik samen met mevrouw haar moeder in de urn gelegd en de bodem gesloten. 

Moeder staat nu netjes op de schoorsteenmantel met haar foto en een kaarsje. 
Tot slot

In mijn werk vertel ik een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als een verhaal u raakt, of de foto van een glasobject vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.
Een aantal van deze objecten staan in onze webshop. www.glazennest.nl

Het is ook mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

Meer informatie over mijn gedenkwerk per thema kunt u vinden op de pagina Informatie over mijn glaskunst
Op deze pagina staat een overzicht van alle informatie per thema in een PDF die u gratis bij mij kunt opvragen. Het opvragen van een PDF is geheel vrijblijvend.

Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.

Verzoek

In het Glazen Nest maak ik monumenten en gedenkobjecten met een eigen identiteit, een eigen persoonlijkheid. Ieder object dat wij maken is eenmalig en uniek. Het wordt speciaal voor de overledene gemaakt in samenspraak met de familie.

Op deze website deel ik mijn kennis met u. Ik geef veel informatie over alle mogelijkheden met glas voor gedenkobjecten en monumenten. Dit doe ik bewust omdat ik u wil informeren.
Met enige regelmaat zie ik mijn ontwerpen terug bij anderen, en daarom verzoek ik u het volgende:

 - Kopieer mijn ontwerpen niet.
 - Laat ze ook niet respectloos door een andere kunstenaar uitvoeren.
 - Kopieer ook geen werken die uitgevoerd zijn voor iemand anders.
 - Heb respect voor de andere families. Ik geef veel tijd en energie aan de ontwikkeling van mijn werk en puzzel met een familie op de vorm en de kleuren, net zo lang tot het verhaal dat zij willen vertellen klopt.

Laten wij samen uw eigen verhaal vertellen, een nieuw en persoonlijk voor u vormgegeven verhaal.

Visie

Ik wil een verhaal vertellen. Het verhaal van de overledene en zijn of haar familie. Het is iedere keer weer een nieuw verhaal, een uniek verhaal over een uniek mens, een unieke familie.

Het doel is die verhalen een vorm en een kleur te geven en daar zijn veel verschillende mogelijkheden voor. Zo ontstaat een tastbare plek waar herinneringen, hoop en dromen vorm hebben gekregen. Een plek, een object, waar je tegenaan kunt praten, dat je kunt verzorgen, waar je iets bij kunt achterlaten.

Een plek waar jij jezelf kunt zijn, omdat dit de plek is waar jij je dierbare herkent.

De leeftijd maakt eigenlijk niet het verschil voor het gevoel van je dierbare missen.

Ouders hadden dromen voor een te vroeg geboren baby. Hoop, verwachtingen.
En met het overlijden van het kindje is dat alles vervlogen.

Kinderen die ouders verliezen; wat maakt het uit hoe oud het kind is?
Of iemand nu 5 of 50 is, de overleden ouder is er niet meer en het kind kan zijn/haar verhaal niet meer rechtstreeks vertellen. Dromen voor de toekomst zijn vervlogen en de hoop is verdwenen.

De man of vrouw die de partner heeft verloren. Niet meer samen ouder worden; de overlevende wordt nu ouder en de geliefde nooit meer.
Niet meer samen koesteren, niet meer samen liefhebben.

Iemand die een broer of zus verliest. Afscheid nemen van degene die je jeugd heeft meegemaakt, die dingen van je weet die niemand anders weet. Het verlies van de persoon waar je als kind mee lachte en ruzie mee maakte. De persoon waar je je ouders mee deelt. Het overlijden van je broer of zus betekend ook afscheid nemen van een deel van je jeugd.