Abstract regenboog glas als grafsteen

Abstracte regenboog achter de steen

De familie had bijna 2 uur in de auto gezeten om naar mijn atelier te komen. Ze hadden het er uitgebreid over gehad of ze het wel of niet zouden doen. Het was zo’n eind rijden voor alleen maar een bezoekje. Maar hun zoon had voet bij stuk gehouden dus nu waren ze er. 

Twee oudere mensen en hun zoon stonden in mijn atelier een beetje verbaasd rond te kijken. “ik had geen idee dat het zo groot zou zijn”. Vader was duidelijk oprecht verbaasd over alles wat hij zag. Nee, ze hoefden geen koffie of zo, ze hadden pauze gehouden bij een wegrestaurant. 

De familie keek rond en rond en op een bepaald moment zei vader tegen de zoon “kijk zo maar dan op de manier die wij willen”. Zoon keek ook goed en antwoorde “okay, is goed”.

En toen was ik degene met de vragende ogen. 

Ik nodigde hen uit om te gaan zitten en mij meer informatie te geven over de reden waarom ze naar Oldenzaal waren gekomen. De zoon begon te vertellen: “mijn broer is een paar maanden geleden overleden. Hij was al langer heel depressief en hij vond het leven niet meer de moeite waard. Hij heeft mijn ouders om toestemming gevraagd om ermee te stoppen. Hij wilde gewoon niet meer. Zijn hoofd was op, te moe van alles. Mijn broer is altijd eerlijk geweest naar ons. Hij heeft voor mijn moeder nog van alles geprobeerd maar mijn moeder is ook ziek en toen hij dat hoorde was het voor hem klaar.”

Ik keek de moeder aan die heel rustig aan tafel zat. “Borstkanker, laatste fase” zei ze heel kalm. “ik heb er vrede mee. Wil geen chemo meer of iets anders. Misschien heb ik nog een jaar of 2 en die wil ik zonder gedoe leven. Mijn jongste heeft mij geleerd dat de kwaliteit van leven veel belangrijker is dan de kwantiteit dus het is goed.”

Vader en zoon keken voor zich uit toen moeder vertelde. Ik begreep dat het voor moeder weliswaar goed was maar met name voor vader niet. toen ik hem ernaar vroeg zei hij dat hij haar keuze respecteerde omdat hij had gezien van de chemo’s met haar deden echter in zijn gevoel was hij het er niet mee eens. Hij wilde haar bij zich houden. Net als hij zijn jongste bij zich had willen houden. 

“Het kan echter niet en daar mag ik het mee doen. Ik kan enkel hopen dat ze straks als het mijn tijd is wel op mij hebben gewacht. Maar nu zijn we hier voor mijn jongste zoon en nog lang niet voor mijn vrouw.”

Helder wie hier het gesprek ging leiden. Ik richtte mij dus op vader en vroeg hem wat hij voor ogen had. “Mijn zoon is begraven bij ons in het dorp. Dat was zijn eigen keuze omdat hij altijd het gevoel heeft gehad dat niemand hem accepteerde zoals hij was. Non binair heet dat geloof ik nu maar 25 jaar geleden had het nog geen naam. Ik wil dus een statement maken namens mijn zoon. Iedereen mag hem zien zoals hij was en altijd zal blijven. Het moet een regenboog worden die veel meer is als alleen een regenboog. Het glas moet zijn verhaal vertellen. Er staat daar boven een glasplaat en die stijl spreek mij heel erg aan. Kan zoiets ook in een regenboog gemaakt worden?”

Ik keek naar de balustrade waar ik allemaal grote voorbeelden heb staan en zag de plaat die hij bedoelde. Ik moest even heel goed nadenken en toen was ik eruit. Ja, het kon vertelde ik de vader. Ik had op dat moment alleen nog een idee hoe ik het zou uitvoeren. 

Ik merkte dat de zoon na mijn woorden zachtjes zuchtte van opluchting.

Toen de grote vraag was beantwoord vroeg ik aan vader of hij al een beeld had hoe de rest van het monument eruit zou komen te zien. Zijn antwoord was heel rustig nee, daarin verwachte hij inbreng van mijn kant. Het enige dat hij zeker wist was dat er geen zwarte of bruine graniet aan mocht komen wat de hele begraafplaats stond daar vol mee. “Lekker traditioneel en dat wil ik dus niet. Er moet ook een groot deel zijn voor een tuin want ik hou van tuinieren.”

Vader had er dus al meer over nagedacht dan hij zelf in de gaten had. 

Ik pakte mijn foto album erbij en liet hem een aantal voorbeelden zien van tuinranden en stenen. Op een bepaald moment zag hij een foto van een grote ruwe steen met glas erin. Dit idee sprak hem wel aan en hij vroeg wat moeder en zoon van zoiets vonden. 

Aan het einde van hun bezoek heb ik hen het adres van een stenen groothandel gegeven waar ze op de website konden kijken welke steen ze mooi zouden vinden. Ook heb ik hen het adres gegeven van een steenhouwer in hun regio die het verhaal zou begrijpen en die positief met hen mee kon denken over de tuinrand en de rest van het monument.

In de weken erna heb ik een aantal ontwerpen voor dit bijzondere gezin gemaakt en hebben de steenhouwer en ik intensief contact gehad over het plaatsen van het geheel. Het glas is uiteindelijk achter de grote steen geplaatst zodat er een duidelijk driedimensionaal effect zou ontstaan. 

Anderhalf jaar later kreeg ik de overlijdenskaart van moeder in de bus.  Tot slot

In mijn werk vertel ik telkens weer een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als dit verhaal u raakt, of de foto vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.

Een aantal van deze objecten staan in onze webshop: www.glazennest.nl

Het is mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.


PDF informatie

Er zijn een groot aantal verschillende informatie Pdf’s over een thema beschikbaar. Op uw aanvraag sturen wij u deze graag toe. 

Wilt u weten welke thema’s er allemaal zijn: klik dan hier PDF


En als laatste:

Ieder object dat ik maak is voor een bijzonder iemand. Hun verhaal in glas, kleur en vorm omgezet. Op al mijn ontwerpen rust Beeldrecht. Ik verzoek u dus mijn ontwerpen niet zelf te kopiƫren of door andere na te laten maken.

Wilt u meer weten over mijn visie en werkwijze – klik dan hier werkwijze 

Atelier Het Glazen Nest

Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal

T: 0541-533476

M: 06-19195562

E: brenda@glazeniers-glaskunst.nl

Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.
Tot slot

In deze blog beantwoord ik de meest gestelde vragen van de afgelopen 25 jaar. Iedere vraag mag u mij ook mondeling stellen. Kom gewoon een keer naar een Open Deur Dag die iedere laatste vrijdag en zaterdag van de maand is. 


En als uw vraag hier niet bij staat, stel hem mij dan gewoon. Bel of mail mij op 06-19195562 of Brenda@glazeniers-glaskunst.nl

Ik zal uw vraag dan beantwoorden en hem direct ook op deze pagina plaatsen zodat ook andere mensen hier wat aan hebben.