Kleurig glas in het grafmonument

Kleurig glas in het grafmonument


Mevrouw was heel stellig toen ze voor de 2e keer bij mij in het atelier kwam. Het zou niet te bont mogen zijn. Maar iets kleur mocht wel. En er moest voldoende ruimte zijn voor een tuintje. En het moest rust uitstralen. Ze wilde zich niet weer kwaad op hem maken als ze bij hem kwam.

Ik  kan hier niet voldoende beschrijven hoeveel plezier ik met deze mevrouw heb gehad. Tijdens onze gesprekken, en het zijn er veel geweest, liet ze iedere keer haar liefde voor haar man, en de boosheid omdat hij “er tussen uit was gepiept” zoals zij het altijd noemde, heel duidelijk blijken. 

Mevrouw wist eigenlijk nog niet echt wat ze wilde en had onze gesprekken gewoon nodig om tot een beeld te komen. Ergens in één van onze koffietafel-gesprekken opperde ik de mogelijkheid dat ze het nog niet wist omdat ze ergens nog steeds verwachtte dat hij terug zou komen. Mevrouw reageerde hier heel fel op en was al snel klaar met ons gesprek. Een week later echter kwam ze spontaan met een bos bloemen binnen, zette zelf de koffie en de bloemen in een vaas en zei dat ik de week ervoor gelijk had gehad. Ze was eerst enorm boos op mij geweest en had haar boosheid een dag later aan haar buurvrouw geuit. Deze echter had niets gezegd en mevrouw alleen maar aangekeken. En juist deze reactie had haar aan het denken gezet. 

Uiteindelijk was ze tot de conclusie gekomen dat er een kern van waarheid in mijn woorden had gezeten. Een waarheid waar ze tot dat moment nog helemaal niet klaar voor was geweest. Toen ik opperde dat een aantal bezoeken aan een rouwexpert misschien nog niet zo gek zouden kunnen zijn keek ze mij glazig aan. “Hoezo Bren, ik kom toch bij jou. Ik ben er toch mee bezig”. 

Ik ben er toch mee bezig. 
Voor deze mevrouw heel belangrijke woorden want zo lang ze “ermee bezig was” hoefde ze feitelijk niets te doen. Dit besef was echter nog niet tot haar doorgedrongen. Ze wilde alles in haar eigen tempo doen en wilde zich niet laten afdwingen. Zoals ze zelf met regelmaat zei “Bren, mijn man heeft mij dit afgedwongen en ik laat me nooit meer tot iets dwingen wat ik niet zelf wil.”

Ik denk dat het zeker 6 maanden heeft geduurd voordat ze naar een aantal schetsen wilde kijken en daarna duurde het nog zeker 4 maanden voordat ze naar stenen wilde kijken maar heel langzaam kwamen we naar een aantal uiteindelijke ideeën. 

Een tuingraf zoals ze steeds gewild had. Maar wel een tuinvak in 2 delen met een duidelijke plint in het tuinvak voor ruimte om er kleine dingen op te zetten. We hebben het tuintje bewust kleiner gemaakt dan ze in het begin wilde maar dit was een rationele beslissing. Ze werd immers iets ouder en dan moest er ook weer niet te veel gedaan worden als ze bij haar man was.

En twee glasplaten, een kleurige en een eenvoudige blauwe voor de teksten. En om de glasplaten eenvoudige blauwe steentjes voor de rust. 

Dit verhaal was oprecht een klus om te vertellen. De klus was echter heel plezierig en aangenaam en ik heb het met alle liefde gedaan.

Tot slot

In mijn werk vertel ik een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als een verhaal u raakt, of de foto van een glasobject vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.
Een aantal van deze objecten staan in onze webshop. www.glazennest.nl

Het is ook mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

Meer informatie over mijn gedenkwerk per thema kunt u vinden op de pagina Informatie over mijn glaskunst
Op deze pagina staat een overzicht van alle informatie per thema in een PDF die u gratis bij mij kunt opvragen. Het opvragen van een PDF is geheel vrijblijvend.

Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.

Verzoek

In het Glazen Nest maak ik monumenten en gedenkobjecten met een eigen identiteit, een eigen persoonlijkheid. Ieder object dat wij maken is eenmalig en uniek. Het wordt speciaal voor de overledene gemaakt in samenspraak met de familie.

Op deze website deel ik mijn kennis met u. Ik geef veel informatie over alle mogelijkheden met glas voor gedenkobjecten en monumenten. Dit doe ik bewust omdat ik u wil informeren.
Met enige regelmaat zie ik mijn ontwerpen terug bij anderen, en daarom verzoek ik u het volgende:

 - Kopieer mijn ontwerpen niet.
 - Laat ze ook niet respectloos door een andere kunstenaar uitvoeren.
 - Kopieer ook geen werken die uitgevoerd zijn voor iemand anders.
 - Heb respect voor de andere families. Ik geef veel tijd en energie aan de ontwikkeling van mijn werk en puzzel met een familie op de vorm en de kleuren, net zo lang tot het verhaal dat zij willen vertellen klopt.

Laten wij samen uw eigen verhaal vertellen, een nieuw en persoonlijk voor u vormgegeven verhaal.

Visie

Ik wil een verhaal vertellen. Het verhaal van de overledene en zijn of haar familie. Het is iedere keer weer een nieuw verhaal, een uniek verhaal over een uniek mens, een unieke familie.

Het doel is die verhalen een vorm en een kleur te geven en daar zijn veel verschillende mogelijkheden voor. Zo ontstaat een tastbare plek waar herinneringen, hoop en dromen vorm hebben gekregen. Een plek, een object, waar je tegenaan kunt praten, dat je kunt verzorgen, waar je iets bij kunt achterlaten.

Een plek waar jij jezelf kunt zijn, omdat dit de plek is waar jij je dierbare herkent.

De leeftijd maakt eigenlijk niet het verschil voor het gevoel van je dierbare missen.

Ouders hadden dromen voor een te vroeg geboren baby. Hoop, verwachtingen.
En met het overlijden van het kindje is dat alles vervlogen.

Kinderen die ouders verliezen; wat maakt het uit hoe oud het kind is?
Of iemand nu 5 of 50 is, de overleden ouder is er niet meer en het kind kan zijn/haar verhaal niet meer rechtstreeks vertellen. Dromen voor de toekomst zijn vervlogen en de hoop is verdwenen.

De man of vrouw die de partner heeft verloren. Niet meer samen ouder worden; de overlevende wordt nu ouder en de geliefde nooit meer.
Niet meer samen koesteren, niet meer samen liefhebben.

Iemand die een broer of zus verliest. Afscheid nemen van degene die je jeugd heeft meegemaakt, die dingen van je weet die niemand anders weet. Het verlies van de persoon waar je als kind mee lachte en ruzie mee maakte. De persoon waar je je ouders mee deelt. Het overlijden van je broer of zus betekend ook afscheid nemen van een deel van je jeugd.