Regenboog als grafsteen

Regenboog als grafsteen


De dame aan te telefoon had mij verteld dat ze graag met haar cliënt, een oudere meneer, wilde langskomen. De vrouw van meneer was enkele maanden ervoor overleden en hij wilde iets bijzonders voor haar maken. 

Een week later kwamen beide mensen mijn atelier binnen gewandeld. Een echt oudere meneer met een jonge vrouw aan zijn arm. De vrouw was echt veel jonger dan ik door de telefoon had ingeschat maar ik kreeg al snel duidelijk dat ze heel goed was in haar werk. Ze vertelde dat ze maatschappelijk werkster was in het huis waar meneer een aanleunwoning had. Na het overlijden van zijn vrouw was ze vaak bij hem op bezoek geweest en hij had haar uiteindelijk zijn vertrouwen gegeven wat voor haar zeer waardevol was. 

Onder de koffie vertelde meneer over zijn vrouw. Ze was altijd een briljante persoonlijkheid geweest en had zijn werk, hij was dominee geweest, altijd met aandacht en liefde ondersteund. En ze had dit gedaan tot ze alzheimer kreeg. De 1e jaren had hij haar thuis verzorgd en hij had dit met alle liefde gedaan. De kinderen woonden verder weg en hadden hun eigen leven gehad. Hij had ze niet lastig willen vallen met de zorgen. Tot het moment kwam dat het niet meer verder ging. Het huis was te groot geworden en hun leven te klein. 

Op een zaterdagmorgen waren hun zoon en dochter onverwacht naar huis gekomen voor een koffietafel gesprek. Ze hadden hem verteld dat ze het er niet langer mee eens waren dat hij en zijn vrouw zo verder leefden. Ze hadden informatie aangevraagd en er was een aanleunwoning voor hen beschikbaar in een huis waar men ook zijn vrouw de hulp zouden kunnen geven die ze nodig had. Zijn 1e reactie was er één van verzet geweest maar zijn dochter had tot hem door kunnen dringen en uiteindelijk was hij acoord gegaan. 

Al snel na de verhuizing was zijn vrouw op de gesloten afdeling opgenomen maar hij kon iedere dag bij haar op bezoek. Hij verzorgde haar daar niet alleen maar was al snel opgenomen in het team van vrijwilligers. Hij had zijn oude vak, dat hij door de zorg voor zijn vrouw had moeten opgeven, weer opgepakt en werd de vrijwillige dominee die voor iedereen die het nodig had een luisterend oor had. De man grinnikte “een uitzonderingspositie hoor, wel de leuke dingen maar niet het geregel en de lasten”. 

Hun leven was zo rustig door gekabbeld tot zijn vrouw steeds slechter werd en uiteindelijk aan een eenvoudige longontsteking overleed. Hij had er veel verdriet om gehad maar de realiteit kon hij ook onder ogen zien. “ik was al jaren afscheid van haar aan het nemen. Iedere dag dat ze mij niet herkende was een rouwmoment”.

In overleg met de kinderen had hij besloten zijn vrouw bij hun overleden dochter in het graf te laten bijzetten. Dit leek hem passend omdat zijn vrouw het verdriet om hun dochter nooit los kunnen laten. 

De oude man keek mij aan en vertelde dat hun dochter 45 jaar ervoor een einde aan haar leven had gemaakt omdat ze niet om kon gaan met de mens die ze was geworden. “ze hield van vrouwen maar ze kon dit niet verenigen met haar liefde voor God. Ze wilde de woorden van de bijbel maar op één manier uitleggen en in die beleving was geen plaats voor haar zijn”. 

Hun dochter had besloten dat haar leven niet meer waardig was en dit in een lange brief vol zelfverwijt uitgelegd. De brief hadden ze bij haar gevonden. Er had veel innerlijke strijd ingestaan en het grootste verwijt dat zijn vrouw zichzelf en hem had gegeven was dat ze niet in de gaten hadden gehad hoe erg het met haar was. 

Hun dochter had indertijd een klassieke grafsteen gekregen want veel keuze was er 45 jaar geleden niet. De tijd was nu gelukkig anders en hij wilde in het nieuwe monument zijn dochter eren en zijn vrouw een mooie plek geven. Zijn steun en toeverlaat, met grote genegenheid keek hij naar de jonge vrouw naast hem, was op het internet gaan zoeken en had mijn website gevonden. Samen hadden ze alle informatie bekeken en besloten een afspraak te maken. 

Na een 2e kop koffie te hebben ingeschonken liet ik het verhaal indalen. “U wilt uw dochter eren. Betekend dit dat er een regenboog in het monument komt” vroeg ik meneer. En de oude man knikte. “En u wilt uw vrouw eren met haar briljante en opgeruimde persoonlijkheid en zachte karakter. Betekend dit dat er een glasplaat gaat komen met afgeronde vormen”. En opnieuw knikte deze lieve oude man. 

“in het graf mogen maar 2 personen komen dus ik wordt te zijner tijd gecremeerd zodat ze de urn erin bij kunnen zetten. Dan blijf ik toch bij mijn vrouw en dochter”. Meneer had alles al goed doorgedacht. 

Uiteindelijk hebben we een deel van het oude graf kunnen behouden. Dit liggende tuindeel was 45 jaar lang door mevrouw liefdevol verzorgd dus ik vond het niet meer dan passend om dit opnieuw te gebruiken. 

Er is een blanke glasplaat gemaakt in belletjes glas. Als het daglicht er al een klein beetje op schijnt lijkt het net alsof er allemaal kleine briljantjes in zitten. 
De regenboog zit aan het blanke fusing glas vast. Maar wel met een stukje afstand. We hebben hier RVS afstandhouders voor gebruikt. 

En aan de rechterzijde van de glasplaat staan een rvs zuil. Deze is hol en kan te zijner tijd gebruikt worden als urn voor meneer. 
Ik heb bewust voor RVS gekozen omdat de verbinding tussen de regenboog en de glasplaat ook van RVS is. 

Zo zijn deze drie mensen uiteindelijk weer met elkaar verbonden. 




Tot slot

In mijn werk vertel ik een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als een verhaal u raakt, of de foto van een glasobject vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.
Een aantal van deze objecten staan in onze webshop. www.glazennest.nl

Het is ook mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

Meer informatie over mijn gedenkwerk per thema kunt u vinden op de pagina Informatie over mijn glaskunst
Op deze pagina staat een overzicht van alle informatie per thema in een PDF die u gratis bij mij kunt opvragen. Het opvragen van een PDF is geheel vrijblijvend.

Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.

Verzoek

In het Glazen Nest maak ik monumenten en gedenkobjecten met een eigen identiteit, een eigen persoonlijkheid. Ieder object dat wij maken is eenmalig en uniek. Het wordt speciaal voor de overledene gemaakt in samenspraak met de familie.

Op deze website deel ik mijn kennis met u. Ik geef veel informatie over alle mogelijkheden met glas voor gedenkobjecten en monumenten. Dit doe ik bewust omdat ik u wil informeren.
Met enige regelmaat zie ik mijn ontwerpen terug bij anderen, en daarom verzoek ik u het volgende:

 - Kopieer mijn ontwerpen niet.
 - Laat ze ook niet respectloos door een andere kunstenaar uitvoeren.
 - Kopieer ook geen werken die uitgevoerd zijn voor iemand anders.
 - Heb respect voor de andere families. Ik geef veel tijd en energie aan de ontwikkeling van mijn werk en puzzel met een familie op de vorm en de kleuren, net zo lang tot het verhaal dat zij willen vertellen klopt.

Laten wij samen uw eigen verhaal vertellen, een nieuw en persoonlijk voor u vormgegeven verhaal.

Visie

Ik wil een verhaal vertellen. Het verhaal van de overledene en zijn of haar familie. Het is iedere keer weer een nieuw verhaal, een uniek verhaal over een uniek mens, een unieke familie.

Het doel is die verhalen een vorm en een kleur te geven en daar zijn veel verschillende mogelijkheden voor. Zo ontstaat een tastbare plek waar herinneringen, hoop en dromen vorm hebben gekregen. Een plek, een object, waar je tegenaan kunt praten, dat je kunt verzorgen, waar je iets bij kunt achterlaten.

Een plek waar jij jezelf kunt zijn, omdat dit de plek is waar jij je dierbare herkent.

De leeftijd maakt eigenlijk niet het verschil voor het gevoel van je dierbare missen.

Ouders hadden dromen voor een te vroeg geboren baby. Hoop, verwachtingen.
En met het overlijden van het kindje is dat alles vervlogen.

Kinderen die ouders verliezen; wat maakt het uit hoe oud het kind is?
Of iemand nu 5 of 50 is, de overleden ouder is er niet meer en het kind kan zijn/haar verhaal niet meer rechtstreeks vertellen. Dromen voor de toekomst zijn vervlogen en de hoop is verdwenen.

De man of vrouw die de partner heeft verloren. Niet meer samen ouder worden; de overlevende wordt nu ouder en de geliefde nooit meer.
Niet meer samen koesteren, niet meer samen liefhebben.

Iemand die een broer of zus verliest. Afscheid nemen van degene die je jeugd heeft meegemaakt, die dingen van je weet die niemand anders weet. Het verlies van de persoon waar je als kind mee lachte en ruzie mee maakte. De persoon waar je je ouders mee deelt. Het overlijden van je broer of zus betekend ook afscheid nemen van een deel van je jeugd.