Zon van glaskunst als grafmonument

Zon van glaskunst als grafmonument

Naar aanleiding van een krantenartikel belde een mevrouw voor een afspraak. Haar pleegkind was na een lang ziekte bed uiteindelijk toch overleden en begraven. Maar na ruim een jaar was er nog steeds geen grafmonument. De moeder van haar pleegkind kon maar niet beslissen. Ze vond eigenlijk niets mooi genoeg voor haar kind.
Of mevrouw met moeder langs mocht komen zodat ik eens met moeder kon praten en misschien zou het mij wel lukken of iets te bedenken wat moeder mooi genoeg zou vinden.

Een week later kwamen beide vrouwen naar mijn atelier. Ik zag heel duidelijk aan moeder dat ze nog steeds vol in het verdriet stond. In haar hart wilde ze helemaal geen grafmonument bedenken want zolang er geen monument op het graf stond kon ze het rouwen ook uitstellen.

Dit is een houding die ik wel vaker bij ouders tegenkom en ik weet dat ik dan eerst met de acceptatie aan het werk moet gaan en niet met de invulling van het geheel.

Ik liet moeder eerst veel vertellen over haar dochter. De dromen die ze had gehad, de strijd die ze gevoerd hadden, 2 x het bericht van remissie en dan toch weer de terug val. Het niet accepteren van het laatste bericht. Zij en haar kind waren zo lang aan het strijden geweest dan moeder het opgeven nog steeds niet kon accepteren.
Haar kind had zich er uiteindelijk bij neergelegd en het sterven omarmd. Het had haar de rust gegeven waar ze zo naar verlangde. Moeder had dit niet kunnen aanvaarden en de laatste periode van haar leven had haar dochter zich steeds meer op de pleegmoeder gericht want deze begreep het verlangen naar de rust wel. 

Het had een wig gedreven tussen beide vrouwen en de pleegmoeder had telkens weer een stap terug gezet omdat zij de moeder respecteerde en haar de dochter niet wilde afnemen.
Ook nu weer nam de pleegmoeder het voortouw. Het monument moest er komen maar in welke vorm? Dat was aan de moeder.

Moeder wist dat ze een zon wilde hebben op het monument. Maar hoe deze eruit zou moeten komen te zien kon ze mij niet vertellen. We hebben dus samen veel gepraat en gepuzzeld. Ik kan eerlijk schrijven dat deze moeder een hele grote puzzel voor mij was. Ieder idee dat ik haar voorlegde werd afgekeurd.

Op een middag, maanden na het 1e gesprek zat ik in de auto als passagier. Ik had mijn schetsblok en potloden op schoot en keek vermoeid door het raam naar buiten. De zon was aan het ondergaan en ik keek er naar. En in 1x zag ik het beeld voor me hoe de zon moest gaan worden.
Ik heb een aantal vlugge schetsen gemaakt en aan de hand van deze schetsen heb ik de week erop 2 proef objecten in glas gemaakt. 2 kleine plaatjes glas die als voorbeeld en uitgangspunt konden dienen.

Ik heb moeder gebeld met de vraag om weer langs te komen en toen moeder de 1e  van de glasplaatjes zag begon ze te huilen. Later hoorde ik van vrienden dat ze ‘s avonds iedereen heeft gebeld met de woorden: “het is haar gelukt. Ze heeft het gevonden”.

Ik heb die middag met moeder afgesproken dat ik 2 grote glasplaten zou maken. Moeder zou dan de mooiste uitkiezen en deze zou een plek gaan krijgen in het monument. En de andere zou in mijn atelier blijven om als voorbeeld te dienen voor al die families die een mooi monument wilden maken.

Alle mensen die al eens in mijn atelier zijn geweest kennen deze glasplaat. De plaat die “niet mooi genoeg was voor moeder”. De zon is het stralende punt in mijn atelier. En dit zal ook zo blijven.

Deze moeder kreeg uiteindelijk de mooiste zon die ze zo intens graag voor haar dochter wilde. En zij kon verder gaan met het bewerken van haar verdriet.Tot slot
In mijn werk vertel ik telkens weer een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als dit verhaal u raakt, of de foto vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.
Een aantal van deze objecten staan in onze webshop: www.glazennest.nl

Het is mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

PDF informatie
Er zijn een groot aantal verschillende informatie Pdf’s over een thema beschikbaar. Op uw aanvraag sturen wij u deze graag toe. 
Wilt u weten welke thema’s er allemaal zijn: klik dan hier….

En als laatste:
Ieder object dat ik maak is voor een bijzonder iemand. Zijn of haar verhaal in glas, kleur en vorm omgezet. Op al mijn ontwerpen rust BEELDRECHT en AUTEURSRECHT. Ik verzoek u dus mijn ontwerpen niet zelf te kopiƫren of door andere na te laten maken.
Wilt u meer weten over mijn visie en werkwijze – klik dan hier…
 
Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
M: 06-19195562
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.