Zonsondergang in glas

Zonsondergang in glas


De uitvaartonderneemster had haar een folder van mij gegeven. De uitvaart was zo mooi geweest en de ze had contact met mevrouw gehouden. Nog iedere maand belde ze even of kwam ze een kop koffie drinken. Zo lief en zorgzaam.

En nu was ze zover om haar man opnieuw uit huis te plaatsen. Zo vertelde ze het ook. Ze waren jeugdliefdes en hun hele  leven lang samen geweest en het was zo zwaar toen ze uiteindelijk de zorg voor hem niet meer aankon en hij naar het verpleeghuis moest. Haar kinderen hadden gezegd dat ze voor zichzelf moest kiezen en de zorg aan anderen over moesten laten. Dan hoefde zij alleen maar de leuke dingen met hem te doen en te genieten van de dagen dat het goed ging. Ze had haar kinderen heel goed begrepen maar ze vond eigenlijk dat ze gefaald had.

Ze miste haar man zo. Met name de 1e weken nadat hij uit huis geplaatst was had ze heel erg gevonden. En nu nog steeds. Haar man was niet zo lang in het verpleeghuis geweest. Al na enkele maanden ging het slechter en begin van het nieuwe jaar was hij rustig in de nacht weggegleden. En dat gaf nog de meeste verdriet. Dat ze er niet bij was geweest. Dat het niet zelf aan had zien komen.
Toen ik opperde dat haar man uiteindelijk zelf de beslissing had genomen om naar de andere kant te gaan omdat hij zijn lichaam moe was keek ze me steels aan. Oh zei ze “ben jij er zo eentje. Dat zegt mijn dochter ook maar ik denk niet dat ik dat helemaal geloof”. Ik moest er behoorlijk om grinniken. Mevrouw had humor. Absoluut.


Meneer was gecremeerd en ze wilde hem op de begraafplaats bij laten zetten. Dan konden de kinderen en kleinkinderen hem ook bezoeken als zij dat wilden. Zolang haar man nog bij haar in de vensterbank stond kon dit niet. Dit had ze met de uitvaartonderneemster besproken en ze hadden samen op de begraafplaats een mooie plek uitgezocht. En nu zat ze bij mij omdat ze erop vertrouwde dat ik iets heel moois voor haar man, en ja zij zou er uiteindelijk ook bij in komen, zou gaan maken.

Op mijn vraag wat ze in het monument verteld wilde hebben was ze heel duidelijk. Een zonsondergang. Een mooie kleurige zon die onderging in het landschap. En meneer had altijd van abstracte kunst gehouden.

We hebben afgesproken dat ik een aantal ontwerpen zou gaan maken en dat we 4 weken later opnieuw aan tafel zouden zitten om het vervolg door te spreken.


Toen het basis ontwerp enkele weken later was vastgesteld vroeg ik mevrouw welke tekst ze voor haar man wilde. Het hoefde niet zoveel tekst te zijn vond ze. Zijn naam en data waren meer dan voldoende. In de computer maakte ik het sokkeltje van zwarte graniet iets breder en vroeg wat ze daarvan vond.
Mevrouw was er zeer tevreden mee. De sokkel was nu breed genoeg voor de naam van haar man en er was voldoende ruimte over voor haar tekst als haar tijd gekomen was.


In het ontwerp had ik zwarte graniet getekend. Een sokkel voor de tekst met een zaagsnede in het midden zodat de glasplaat er stevig in zou staan en een voetstuk zodat het glas niet rechtstreeks op de betonkelder zou staan. Mevrouw vroeg of dit ook in een andere kleur steen kon. Ze hield niet van zwart en ze vond het niet mooi. Toen ik haar een aantal andere stenen liet zien was ze heel nuchter. Nee dat vond ze echt vreselijk. Hoe langer ze naar de zwarte graniet met kleurig glas keek hoe mooier ze het eigenlijk begon te vinden.

Het werd dus de zwarte graniet. Eenvoudig en simpel. De steen kon bij de steenhouwer worden besteld.


Enkele maanden later was de glasplaat klaar en de steen bij de steenhouwer binnen gekomen. Ik heb een afspraak met mevrouw gemaakt en op een zaterdagmiddag ben ik met de glasplaat naar de steenhouwer gegaan. Mevrouw kwam dit keer met het hele gezin. Kinderen, schoonkinderen, kleinkinderen, zelfs een zus van haar man kwam met haar mee.

We hebben in de werkplaats de glasplaat in de steen gezet en samen gekeken naar de plek van de tekst en grootte van de letters.
Ze was zo trots op het resultaat. Het 1e echte ding dat ze helemaal alleen had gedaan. Ze wilde iedereen laten zien dat ze het kon. Zelf dingen ondernemen. Ook al moest ze wel tranen laten toen ze het resultaat zag.

Weken later, toen haar man was verhuist en het monument geplaatst was, kwam ze een laatste kop koffie bij mij drinken. Ze vertelde dat ze iedere dag even naar haar man ging om de dag bij te praten en dat het fijn bij hem was. Ze hadden vroeger zo vaak samen naar de zonsondergang gekeken en ze had het gevoel dat ze dit weer iedere dag even met hem deed. Hij van zijn kant en zij van de hare.

Hun verhaal verteld.

Tot slot
In mijn werk vertel ik telkens weer een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als dit verhaal u raakt, of de foto vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.
Een aantal van deze objecten staan in onze webshop: www.glazennest.nl

Het is mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

PDF informatie
Er zijn een groot aantal verschillende informatie Pdf’s over een thema beschikbaar. Op uw aanvraag sturen wij u deze graag toe.
Wilt u weten welke thema’s er allemaal zijn: klik dan hier….

En als laatste:
Ieder object dat ik maak is voor een bijzonder iemand. Zijn of haar verhaal in glas, kleur en vorm omgezet. Op al mijn ontwerpen rust BEELDRECHT en AUTEURSRECHT. Ik verzoek u dus mijn ontwerpen niet zelf te kopiƫren of door andere na te laten maken.
Wilt u meer weten over mijn visie en werkwijze – klik dan hier…

Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
M: 06-19195562
E: brenda@glazeniers-glaskunst.nl
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.