Monument voor een bijzonder mens

Monument voor een bijzonder mens


Hij was heel kleurrijk, en warrig ook. Weinig structuur kende hij. Tenminste, dat vond zijn broer. De overleden broer zou het er natuurlijk niet mee eens zijn geweest.

Hij was heel goed in zijn werk geweest en dat was het bijzondere aan zijn broer. Privé was het lang leve de lol en in zijn werk geconcentreerd, geduldig en met oog voor detail. 
Op een bepaalde manier was hij een groot vat vol tegenstellingen. En het was juist dit dat hij en zijn familie tot uitdrukking wilden laten komen in het monument. 

Broer was aan een aneurysma overleden. Zo maar was hij er niet meer geweest. Geen aankondiging of niets. Hij was aan het klussen in zijn nieuwe huisje toen het gebeurde en er was niemand bij geweest. Hij had op dat moment geen relatie gehad en aan kinderen krijgen was hij nooit toe gekomen. Hij had altijd gezegd dat hij als man alle tijd van de wereld had om kinderen te krijgen maar ergens wist zijn familie dat hij het niet leuk vond om alleen te zijn. 

De familie had het dus allemaal moeten regelen, de uitvaart, de nalatenschap, echt alles. En ze waren nog lang niet klaar want broer had geen testament gehad dus de notaris had er een hele klus aan. 

Ze waren nu in de fase van het grafmonument uitzoeken en één van de schoonzussen had mijn website gevonden. De hele familie was het ermee eens dat glas helemaal bij hun broer paste, dus had hij de opdracht gekregen om dit stuk in werking te gaan zetten. 

Ik had goed naar het verhaal van de man tegenover mij geluisterd en vond ook dat de tegenstellingen in de overleden broer klopten helemaal met de tegenstellingen in glas. Glas lijkt kwetsbaar maar is het niet. Glas kan transparant zijn en juist ook niet. het kan heel uitbundig en groots zijn of juist heel klein. De tegenstellingen in het materiaal zijn juist de reden dat ik persoonlijk er zo van hou. 

Ik vroeg aan de man of de familie al een idee had hoe het monument eruit zou moeten komen te zien en kreeg een vaag antwoord. De schoonzussen vonden een vlinder heel gepast en de broers konden dat wel begrijpen. Hun broer was privé immers door het leven gefladderd en hij was ook zonder iets te zeggen uit het leven gevlogen. Dus die symboliek konden ze wel begrijpen. Ze hadden echter geen idee hoe het er allemaal uit zou moeten komen te zien. 
We hebben die middag afgesproken dat ik een aantal ontwerpen zou maken en hen dit op mail zou zetten. En vandaaruit zouden we verder gaan. 

In de weken daarna ben ik veel aan het puzzelen geweest met het verhaal van deze familie. Ik wilde de tegenstellingen van de overleden broer zo graag uit laten komen. Echter hoe?
Het was een behoorlijke worsteling. 

Mensen denken vaak dat het maken van een ontwerp gemakkelijk voor mij is. Dit klopt echter niet. Het is echt heel hard werken, veel nadenken, veel schetsen en weggooien. En meestal komt de juiste ingeving pas als je er niet meer aan denkt. Zo ging het ook met dit verhaal. 
De juiste ingeving kwam toen ik met mijn honden aan het wandelen was. In één keer werd mij helder waar de tegenstellingen in zouden komen; de staande glasplaat heel rustig en juist de vlinder heel bont en warrig. 

Dit verhaal heb ik uitgewerkt en daarna ben ik een aantal vlinders, kleurige vlinders, gaan tekenen. En de familie kon zich helemaal in mijn motivatie vinden en koos die vlinder uit die zij het mooiste vonden. 

En zo is het monument uiteindelijk uitgevoerd. De tegenstelling in de zwarte liggende steen en het blanke glas met de belletjes, rustig tegen druk, en daarop de bonte speelse kleurige vlinder die uit het monument lijkt te vliegen. 

Het was een bijzonder verhaal om te vertellen.Tot slot

In mijn werk vertel ik een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als een verhaal u raakt, of de foto van een glasobject vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.
Een aantal van deze objecten staan in onze webshop. www.glazennest.nl

Het is ook mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

Meer informatie over mijn gedenkwerk per thema kunt u vinden op de pagina Informatie over mijn glaskunst
Op deze pagina staat een overzicht van alle informatie per thema in een PDF die u gratis bij mij kunt opvragen. Het opvragen van een PDF is geheel vrijblijvend.

Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.

Verzoek

In het Glazen Nest maak ik monumenten en gedenkobjecten met een eigen identiteit, een eigen persoonlijkheid. Ieder object dat wij maken is eenmalig en uniek. Het wordt speciaal voor de overledene gemaakt in samenspraak met de familie.

Op deze website deel ik mijn kennis met u. Ik geef veel informatie over alle mogelijkheden met glas voor gedenkobjecten en monumenten. Dit doe ik bewust omdat ik u wil informeren.
Met enige regelmaat zie ik mijn ontwerpen terug bij anderen, en daarom verzoek ik u het volgende:

 - Kopieer mijn ontwerpen niet.
 - Laat ze ook niet respectloos door een andere kunstenaar uitvoeren.
 - Kopieer ook geen werken die uitgevoerd zijn voor iemand anders.
 - Heb respect voor de andere families. Ik geef veel tijd en energie aan de ontwikkeling van mijn werk en puzzel met een familie op de vorm en de kleuren, net zo lang tot het verhaal dat zij willen vertellen klopt.

Laten wij samen uw eigen verhaal vertellen, een nieuw en persoonlijk voor u vormgegeven verhaal.

Visie

Ik wil een verhaal vertellen. Het verhaal van de overledene en zijn of haar familie. Het is iedere keer weer een nieuw verhaal, een uniek verhaal over een uniek mens, een unieke familie.

Het doel is die verhalen een vorm en een kleur te geven en daar zijn veel verschillende mogelijkheden voor. Zo ontstaat een tastbare plek waar herinneringen, hoop en dromen vorm hebben gekregen. Een plek, een object, waar je tegenaan kunt praten, dat je kunt verzorgen, waar je iets bij kunt achterlaten.

Een plek waar jij jezelf kunt zijn, omdat dit de plek is waar jij je dierbare herkent.

De leeftijd maakt eigenlijk niet het verschil voor het gevoel van je dierbare missen.

Ouders hadden dromen voor een te vroeg geboren baby. Hoop, verwachtingen.
En met het overlijden van het kindje is dat alles vervlogen.

Kinderen die ouders verliezen; wat maakt het uit hoe oud het kind is?
Of iemand nu 5 of 50 is, de overleden ouder is er niet meer en het kind kan zijn/haar verhaal niet meer rechtstreeks vertellen. Dromen voor de toekomst zijn vervlogen en de hoop is verdwenen.

De man of vrouw die de partner heeft verloren. Niet meer samen ouder worden; de overlevende wordt nu ouder en de geliefde nooit meer.
Niet meer samen koesteren, niet meer samen liefhebben.

Iemand die een broer of zus verliest. Afscheid nemen van degene die je jeugd heeft meegemaakt, die dingen van je weet die niemand anders weet. Het verlies van de persoon waar je als kind mee lachte en ruzie mee maakte. De persoon waar je je ouders mee deelt. Het overlijden van je broer of zus betekend ook afscheid nemen van een deel van je jeugd.