Speelse regenboog van glas op de urnsteen

Speelse regenboog van glas op de urnsteen

Op het internet had  het gezin gezocht naar een regenboog van glas en via Google-afbeeldingen waren ze op mijn website terecht gekomen. En die een ochtend vond ik in mijn mailbox een bericht dat om 1 uur ’s nachts was verstuurd. In hun mail vroegen ze om aanvullende informatie over mijn regenbogen omdat op mijn website stond dat ik hier een aparte PDF van heb.

Ik heb de informatie direct verstuurd en diezelfde middag belde mevrouw mij voor meer informatie want in de PDF stond heel duidelijk dat ik maatwerk maakte en dat was precies wat ze graag wilden.

Mevrouw vertelde dat ze al bij 2 bedrijven en 3 kunstenaars waren geweest en dat ze bij niemand een goed gevoel hadden. “En dan de prijzen die men durft te vragen. Onvoorstelbaar. Ik bedoel, ik weet dat glas duur is maar zoveel geld ervoor vragen. Ik vind dat echt niet leuk. En niemand luistert echt naar wat ik wil. Ze zeggen gewoon dat wat ik wil niet kan. En nu wil ik van u weten of ik iets wil dat echt niet mogelijk is”.

Mevrouw was duidelijk heel boos. En die boosheid begreep ik wel. Transparantie is voor mij het allerbelangrijkste. Transparantie in alles. Ik gebruik altijd een open calculatie zodat de familie kan zien hoe het uiteindelijke bedrag is opgebouwd. En wanneer de familie een bepaald budget heeft puzzel ik samen met hen om binnen dit budget iets moois te maken.

Mijn uitgangspunt is altijd dat alles in glas kan echter…..
Soms kan de portemonnee het niet aan.

Echter daar ga ik niet over. Dat bepaald de familie zelf.
Het enige dat ik kan doen is helder zijn over de mogelijkheden en wat iedere keuze voor kosten met zich mee brengt.

Mevrouw was dus boos omdat er niet naar haar geluisterd werd. En helaas kom ik dit wel vaker tegen. Er zijn nog best veel steenhouwers die vastzitten in hun eigen denkpatroon en vinden dat alles moet blijven zoals het is. In hun ogen is dat ook zoals het hoort te zijn.
En helaas gaat dit voor veel kunstenaars ook op. U wilt niet weten hoe vaak ik al van een familie heb gehoord dat een bepaalde kunstenaar tegen hen zei dat hij/zij wel wat zou gaan maken. Maar dat er geen inspraak zou zijn van de familie. Ze zouden wel een telefoontje krijgen als het monument was geplaatst.

Ik vind dat onvoorstelbaar maar weet dat er meer dan genoeg kunstenaars zijn die nog steeds zo denken.

Maar goed, terug naar de mevrouw en haar vraag.  Wat mevrouw wilde vond ik niet zo’n moeilijke vraag. Haar dochter had op het internet een plaatje gevonden van een regenboog en dit wilden ze gerealiseerd zien. Een speelse, beetje grillige, regenboog in plaats van eentje met 5 of 6 strakke banen.

Ik heb mevrouw en haar kinderen in mijn atelier uitgenodigd om alles eens rustig door te spreken en ruim twee weken later kwam het gezin binnen gelopen. Een moeder en 3 jong volwassen kinderen die precies wisten hoe het urn monument voor vader eruit zou moeten komen te zien maar niemand konden vinden om het uit te voeren.

Die middag heb ik hen laten praten en ze vertelden over alles wat hen tot dat moment was overkomen. En ik luisterde. Ze vertelden ook over de zoektocht naar de juiste vertaling van hun wensen en ze vertelden waarom ze zo strak vasthielden aan hun wens. Waarom ze geen concessies hadden willen doen.

Nadat moeder en de 3 kinderen hun verhaal hadden verteld heb ik eerst een 2e kop thee gemaakt en ben daarna naar mijn kast met kleine voorbeelden gelopen en heb er 2 regenboog proefjes uitgehaald en ze op tafel neergelegd.

De familie zag ze en was verbijsterd. Ik had precies de regenboog die ze zo graag wilden. En toen ik hen vroeg hoeveel kleuren we in de regenboog zouden gaan leggen vielen ze stil. “Kunnen we kiezen dan” vroeg de dochter. En mijn antwoord was bevestigend.

“en kunnen we zelf bepalen hoe groot hij wordt” vroeg de oudste zoon. En ook hier weer was mijn antwoord bevestigend.
En toen vertelde ik het gezin dat we de regenboog zelfs samen zouden kunnen maken. Dat ze ik hen dus zou gaan helpen om de regenboog zelf te maken.

Enkele weken later was alles voorbereid en heb ik samen met de familie de boog gemaakt.

We hebben een geweldige middag gehad. Het gezin is naar de steenhouwer gegaan die ik heb geadviseerd. Een steenhouwer die wel luistert naar een familie en ook daar waren ze heel tevreden mee.

En op een vrijdagmiddag is de urn van vader in de urnkelder bijgezet en heeft de steenhouwer het monumentje geplaatst.

En pas toen kreeg de familie de rust om oprecht afscheid te nemen.Tot slot
In mijn werk vertel ik telkens weer een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als dit verhaal u raakt, of de foto vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.
Een aantal van deze objecten staan in onze webshop: www.glazennest.nl

Het is mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

PDF informatie
Er zijn een groot aantal verschillende informatie Pdf’s over een thema beschikbaar. Op uw aanvraag sturen wij u deze graag toe.
Wilt u weten welke thema’s er allemaal zijn: klik dan hier….

En als laatste:
Ieder object dat ik maak is voor een bijzonder iemand. Zijn of haar verhaal in glas, kleur en vorm omgezet. Op al mijn ontwerpen rust BEELDRECHT en AUTEURSRECHT. Ik verzoek u dus mijn ontwerpen niet zelf te kopiëren of door andere na te laten maken.
Wilt u meer weten over mijn visie en werkwijze – klik dan hier…

Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
M: 06-19195562
E: brenda@glazeniers-glaskunst.nl
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.