De vlinder en het grafmonument

De vlinder en het grafmonument

Op een ochtend ging de telefoon. De meneer vertelde dat hij al uitgebreid op mijn website had gekeken en een afspraak wilde maken voor het ontwerpen van een grafmonument voor zijn overleden partner.
Meneer gaf de indruk dat “het nu eens een keer klaar moest zijn” en we hebben voor de dag erna in mijn atelier afgesproken.

De volgende dag vertelde meneer heel uitgebreid over zijn overleden partner. De liefde en het gemis kwam duidelijk naar voren. Hij wilde iets echt moois en bijzonders voor hem maken maar hoe het eruit zou komen te zien was hem nog niet duidelijk.
Er zou wel iets van de regenboog in moeten zitten want de regenboogvlag had vaak thuis in de vlaggenmast gehangen. Ze waren allebei actief geweest in het COC en dat mocht in zijn laatste plek ook zichtbaar worden.
En een vlinder vond hij wel een mooi symbool. Maar dan wel een grote vlinder want zijn partner was in alle opzichten een groots mens geweest. Ook al had die vreselijke ziekte zijn lichaam op het laatst uitgeteerd.

Tijdens ons gesprek begon ik een paar schetsen te maken. Dit sprak meneer wel aan. Een grote vlinder die als het ware even zou rusten op de plaat maar klaar was om weer op te stijgen.
Meneer was heel duidelijk over wel of geen tuintje. Zijn partner had weliswaar veel van tuinieren gehouden, hij echter niet. dus geen tuin. Het moest weinig onderhoud gaan geven in de toekomst.


Tijdens ons gesprek vroeg ik hem of hij al wist welke tekst op het monument zou gaan komen. “Niet veel tekst” was het antwoord. De naam van zijn partner was het belangrijkste. Die mocht eruit springen. De rest was niet zo interessant.
Hij wilde echter geen zwart. Het mocht geen triest zwart geheel worden.
Nadat ik de verschillende mogelijkheden voor een tekstplaat had laten zien koos meneer voor het eenvoudige blanke float glas. Dit sprak hem het meeste aan.


Nadat meneer alles had verteld en moe maar voldaan naar huis ging ben ik ’s avonds aan het schetsen gegaan. En ook de volgende dagen ben ik blijven nadenken en tekenen.
En na een week of 2 had ik voor mijn gevoel voldoende ideeën verzameld om ze weer aan meneer voor te leggen.


Meneer was al snel uit zijn keuze. Eigenlijk de meest eenvoudige van allemaal. En meneer moest ook toegeven dat ik gelijk had gehad toen ik voorspelde dat hij uiteindelijk wel voor een zwarte liggende graniet plaat zou kiezen. Wat kwam het glas er mooi op uit vond hij. Die weerspiegeling was toch echt wel heel bijzonder.
En een ruwe rand aan de staande glasplaat vond hij heel mooi. Beter dan een strakke gepolijste rand.


Op mijn vraag of meneer wilde meewerken aan het maken van de vlinder zei hij nee. Zijn partner was de creatieve van hen geweest. Hij was meer de praktische en zakelijke kant van hun relatie. Het zandstralen van de tekst echter vond hij wel zeer interessant en toen ik hem uitnodigde om mee te helpen de grote glasplaat voor de tekst te brokkelen werd hij enthousiast. Ja, dat leek hem wel wat. Met name toen ik vertelde dat hij er niets aan kon kapot maken.
We hebben een middag gepland en zijn toen samen aan het werk gegaan om de rand van de grote tekstplaat zo te brokkelen dat meneer het helemaal geweldig vond.


Uiteindelijk, nadat alle onderdelen klaar waren, hebben we een afspraak gemaakt bij de steenhouwer die het monument zou gaan plaatsen. Ik werk altijd met een steenhouwer uit de regio van de familie samen. Dit is voor de familie veel fijner en ik kan samenwerken met iemand die de begraafplaats met haar regels en eigenaardigheden kent.
In de werkplaats hebben we heel goed gekeken naar de mooiste plek van de letterplaat en de juiste stand van de vlinder. De vlinder is uiteindelijk op een sokkel van zwarte graniet verlijmd en heeft precies de stand die de meneer het mooiste vond.

Het bepalen van de juiste stand van een vlinder vraagt altijd veel tijd. Het is het belangrijkste detail van het hele monument en het gevoel van de familie is altijd “leidend”. Het gaat immers om hun verhaal en dat kunnen zij het beste vertellen.

Een week later is het monument geplaatst en meneer was zeer tevreden.

Zijn verhaal over zijn grote liefde is verteld.
Tot slot
In mijn werk vertel ik telkens weer een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als dit verhaal u raakt, of de foto vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.
Een aantal van deze objecten staan in onze webshop: www.glazennest.nl

Het is mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

PDF informatie
Er zijn een groot aantal verschillende informatie Pdf’s over een thema beschikbaar. Op uw aanvraag sturen wij u deze graag toe. 
Wilt u weten welke thema’s er allemaal zijn: klik dan hier….

En als laatste:
Ieder object dat ik maak is voor een bijzonder iemand. Zijn of haar verhaal in glas, kleur en vorm omgezet. Op al mijn ontwerpen rust BEELDRECHT en AUTEURSRECHT. Ik verzoek u dus mijn ontwerpen niet zelf te kopiëren of door andere na te laten maken.
Wilt u meer weten over mijn visie en werkwijze – klik dan hier…

Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
M: 06-19195562
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.