Afsluitplaat in gekleurde glaskunst voor de urn muur

 Afsluit plaat in gekleurde glaskunst voor een urnmuur

Ik had nog niet eerder samen gewerkt met de steenhouwer die mij belde. Zijn vraag of ik al eens een sluitplaat voor een urnmuur had gemaakt kon ik positief beantwoorden want dat had ik al meerdere keren gemaakt. Of ik het dan goed vond dat hij een familie naar mij doorstuurde. 

Het was een kort gesprek en na adresgegevens te hebben uitgewisseld belde een uur later de familie al voor een afspraak.

Een paar dagen later zaten een moeder en zoon aan mijn tafel. Ze hadden een hele duidelijke wens voor de sluitplaat van vader en met de steenhouwer waren ze er gewoon niet uitgekomen. Zoon had voor hun afspraak met het bedrijf al op het internet rondgekeken en liet de steenhouwer mijn website zien om aan te geven wat zij wilden. Kleurig moest het zijn, het mocht best wel bont worden. Daarop had de steenhouwer mij dus gebeld. 

“Het leek wel alsof de man helemaal geen glas wilde gebruiken. Er stond ook niets in zijn kleine showroom van glas. Heel apart dan wij juist bij deze man terecht zijn gekomen. Het komt vermoedelijk omdat de beheerder zijn naam opgaf toen we vroegen bij wie we moesten zijn. Ik heb de beheerder gevraagd of we glas mochten gebruiken en dat mocht wel. Waarom doet de steenhouwer dan alsof het niet mag? “

De zoon was duidelijk een beetje gefrustreerd omdat de steenhouwer hem had geprobeerd glas uit het hoofd te praten. Ik begreep de zoon wel en vertelde dat ik nog steeds zeer traditioneel ingestelde steenhouwers tegen kom. Ze zijn weliswaar in de minderheid maar ze bestaan nog steeds. Ik kon de zoon dus alleen maar een compliment maken omdat hij zich niet had laten overtuigen. 

In mijn beginjaren heb ik veel strijd met deze groep steenhouwers moeten leveren. Iedereen telkens weer moeten overtuigen van het feit dat alles kapot kan gaan, ook steen. Steen is eigenlijk een heel poreus materiaal dat makkelijk breekt en krast. Veel gemakkelijker dan glas dat doet. Gelukkig is dit in de afgelopen jaren veranderd en zijn steeds meer steenhouwers gaan accepteren dat glas, in welke vorm en uitvoering dan ook, een mooie aanvulling van hun kollektie is. 

Moeder en zoon wilden dus graag een kleurige “sluitplaat” voor de urnmuur waarin vader zou komen te staan. Ik heb die middag beide mensen veel foto’s laten zien van alle mogelijkheden en ze heel duidelijk verteld dat ze die middag geen keuze hoefden te maken. Het waren voorbeelden om hen aan het denken te zetten. Later die middag heb ik hen een aantal foto’s gemaild zodat ze er thuis nog eens rustig naar konden kijken en mij later zouden vertellen welk type ontwerp hen het meeste aan sprak zodat ik daarin een paar ontwerpen zou kunnen maken. 

Een week later kreeg ik van de zoon een uitgebreide mail. Hij schreef dat hij het nog niet wist en daarom maar een beschrijving van zijn vader had gemaakt. Hopelijk zou ik daar wat uit kunnen halen om een ontwerp te maken. Zijn vader had vol in het leven gestaan. Een auto ongeluk had er een einde aan gemaakt. Zwaar gewond was hij naar het ziekenhuis gebracht en na 5 dagen hadden zijn moeder en hij besloten de beademing te stoppen. En nadat ze de beslissing hadden genomen was er een arts bij hen gekomen om te informeren hoe zij tegen donatie aankeken. Hij en zijn moeder hadden geen moment getwijfeld en die avond hadden ze zijn vader helemaal leeggehaald. Alles wat te gebruiken was, was weggenomen. Zijn moeder en hij waren blij en verdrietig tegelijk geweest. Negen mensen waren uiteindelijk gered door de donatie. 

Het doneren van de organen had helemaal gepast bij zijn vader en hij was blij dat het had gekund. En ook was hij heel tevreden over het ziekenhuis dat hen zoveel tijd had gegeven om te rouwen. Het was allemaal het menselijk geweest schreef de zoon. 

Zijn vader had altijd dus vol in het leven staan, was een fervent carnavalsvierder en bestuurslid van de plaatselijke voetbalclub. Ze waren als gezin altijd naar de zee gegaan in de vakanties. Ieder jaar een andere zee met een andere zonsondergang. Dat had zijn vader heel belangrijk gevonden. Om zelf veel van de wereld te zien maar ook om hem veel van de wereld te laten zien. De zee en de zonsondergang was gewoon de reden geweest om steeds weer een nieuw land en een nieuw strand uit te zoeken. En ik moest niet denken dat vader in die vakanties alleen maar aan het strand lag want dat was absoluut niet zo. Ze hadden leren snorkelen, veel gewandeld en letterlijk grote hoogten beklommen. 

Zoon schreef dat op hun laatste vakantie hij en zijn vader een heel gesprek hadden gehad over hoe bijzonder het was dat hij op z’n 22e jaar nog altijd met papa en mama op vakantie ging. Vader had dit bijzonder gevonden en zoon niet. voor hem was dit normaal geweest, zijn vader was juist zo bijzonder dat hij met de zoon op vakantie wilde gaan. 

Door al deze geschreven herinneringen begon de energie al snel te stromen en een paar dagen later kon ik moeder en zoon een aantal ontwerpen toesturen. 

Uiteindelijk zijn we hier op uit gekomen. Het laatste “appartement” van vader is voor iedereen heel goed te vinden.
Tot slot

In mijn werk vertel ik telkens weer een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als dit verhaal u raakt, of de foto vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.

Een aantal van deze objecten staan in onze webshop: www.glazennest.nl

Het is mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.


PDF informatie

Er zijn een groot aantal verschillende informatie Pdf’s over een thema beschikbaar. Op uw aanvraag sturen wij u deze graag toe. 

Wilt u weten welke thema’s er allemaal zijn: klik dan hier PDF


En als laatste:

Ieder object dat ik maak is voor een bijzonder iemand. Hun verhaal in glas, kleur en vorm omgezet. Op al mijn ontwerpen rust Beeldrecht. Ik verzoek u dus mijn ontwerpen niet zelf te kopiëren of door andere na te laten maken.

Wilt u meer weten over mijn visie en werkwijze – klik dan hier werkwijze 

Atelier Het Glazen Nest

Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal

T: 0541-533476

M: 06-19195562

E: brenda@glazeniers-glaskunst.nl

Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.
Tot slot

In deze blog beantwoord ik de meest gestelde vragen van de afgelopen 25 jaar. Iedere vraag mag u mij ook mondeling stellen. Kom gewoon een keer naar een Open Deur Dag die iedere laatste vrijdag en zaterdag van de maand is. 


En als uw vraag hier niet bij staat, stel hem mij dan gewoon. Bel of mail mij op 06-19195562 of Brenda@glazeniers-glaskunst.nl

Ik zal uw vraag dan beantwoorden en hem direct ook op deze pagina plaatsen zodat ook andere mensen hier wat aan hebben.