Glaskunst op een bestaande grafsteen

Glaskunst op een bestaande grafsteen


Na afloop van een lezing die ik ergens in het land had gehouden kwam een mevrouw naar mij toe. Zij vroeg of ze het goed had begrepen dat er ook iets nieuws aan een bestaand monument kon worden toegevoegd. Mijn antwoord was bevestigend. Ik krijg deze vraag wel vaker en natuurlijk kan dit. Het is gewoon telkens weer puzzelen welk type glasobject men mooi vind en hoe dit glasobject het beste aan de bestaande steen kan worden bevestigd. 

Mevrouw vertelde dat haar broers en zus jaren geleden een mooie en degelijke steen hadden gekozen voor hun overleden vader. Zij had de steen echter altijd zo saai gevonden, zo kleurloos. Ze probeerde al jaren door middel van bloemen of een ander leuk klein tijdelijk objectje het monument meer kleur en eigenheid te geven.

Ze had nooit geweten hoe ze het monument zou kunnen veranderen. Haar vriendin had haar uitgenodigd om mee te gaan naar mijn lezing en na deze avond wist ze het wel. Ze zou het met de rest van de familie gaan bespreken.


Een paar weken later kwam de hele familie, groot 7 personen, naar mijn atelier. Vijf broers en 2 zussen had ik aan de koffietafel zitten. De mannen keken rond en stelden allemaal zeer praktische vragen. Vragen die ik wel gewend ben van de heren. Vaak gaan zij voor de technische details van mijn vak.

Hun vragen betroffen inderdaad de kleurechtheid en de breekgevoeligheid van het glas. En hoe het eventuele object geplaatst zou gaan worden. En ook wie de verantwoordelijkheid zou dragen als er iets aan de steen zou worden beschadigd. Heerlijke praktische vragen waar ik graag uitgebreid antwoord op geef.

Het was voor de heren een geruststelling dat ik geen kleine amateur was maar iemand met veel ervaring die ook weet wat ze wel en niet moet doen. Ik ga bijvoorbeeld niet in een steen boren. Dat laat ik altijd aan de vakman of vakvrouw over; de steenhouwer die het monument geplaatst heeft en weet wat de steen wel en niet kan hebben.

Vrouwen gaan vaker voor de harmonie van het geheel. Ik ben vaker met vrouwen aan het puzzelen over een kleur en de vorm van het glas dan mannen.
En soms is het omgekeerd. Dan wordt het rollenpatroon juist niet bevestigd en kunnen beide partners elkaar in alle opzichten vinden.

Bij deze familie waren de rolpatronen echter duidelijk en hebben de dames rondgekeken naar een object terwijl ik met de heren onder de glasovens lag te kijken. 

De twee zussen vonden een glasobject dat ik enkele weken daarvoor voor een expositie had gemaakt. Het stond in mijn atelier te wachten tot de RVS standaard klaar zou zijn. De zussen waren het met elkaar eens dat dit een mooi rustig object was dat hun gevoel over vader goed weergaf. Niet te kleurig, niet te bont. Het had een mooie niet helemaal ronde vorm wat heel goed harmonieerde bij de strakke rechthoeken van het bestaande monument.

De broers konden zich minder goed voorstellen hoe het glas op het monument uit zou komen dus heb ik met de familie afgesproken dat zij het glasobject mee zouden nemen en het samen op de begraafplaats zouden bekijken.

De oudste broer reageerde enigszins perplex bij mijn voorstel. “je geeft ons zo maar een kostbaar glasobject mee terwijl je ons helemaal niet kent. Moet je geen aanbetaling hebben of een borg zodat je zeker weet dat je het terug krijgt?”. Een zo typische mannen vraag dat ik hartelijk moest lachen.

Nee, geen borg of aanbetaling. Gewoon vertrouwen. Dat was toen mijn antwoord en is het nog steeds.

De familie heeft het ronde object meegenomen en 2 dagen later kreeg ik een telefoontje van de steenhouwer om te overleggen hoe ik vond dat het object het beste bevestigd kon gaan worden.
Het glas is in 2 RVS steunen gezet en verlijmd. En het geheel staat nu al weer jaren mooi te zijn.

En de zus die het geheel in werking heeft gezet stuurt me nog iets jaar een kerstkaartje als bedankje voor de goede zorgen.

Haar verhaal, en het verhaal van dit gezin, verteld in glas en kleur.Tot slot

In mijn werk vertel ik telkens weer een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als dit verhaal u raakt, of de foto vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.
Een aantal van deze objecten staan in onze webshop: www.glazennest.nl

Het is mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

PDF informatie
Er zijn een groot aantal verschillende informatie Pdf’s over een thema beschikbaar. Op uw aanvraag sturen wij u deze graag toe.
Wilt u weten welke thema’s er allemaal zijn: klik dan hier….

En als laatste:
Ieder object dat ik maak is voor een bijzonder iemand. Zijn of haar verhaal in glas, kleur en vorm omgezet. Op al mijn ontwerpen rust BEELDRECHT en AUTEURSRECHT. Ik verzoek u dus mijn ontwerpen niet zelf te kopiƫren of door andere na te laten maken.
Wilt u meer weten over mijn visie en werkwijze – klik dan hier…

Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
M: 06-19195562
E: brenda@glazeniers-glaskunst.nl
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.