glas in 2 delen

Glas in 2 delen 


Mevrouw mailde mij voor het maken van een afspraak. Haar moeder was overleden en ze merkte dat haar vader niet verder kon. Hij zat maar een beetje in zijn stoel niets te doen. Ze wilde hem helpen weer op gang te komen door met het grafmonument bezig te gaan. Ze hoopte dat als dit stuk was gedaan de man weer meer energie zou krijgen om zijn leven op te pakken.

We hebben een afspraak gemaakt en op een ochtend kwamen zij, haar zus en broer en hun vader naar mijn atelier om eens rond te kijken.

Tijdens het 1e bezoek vertelde de zus dat hun moeder altijd veel van glas had gehouden en dat zij het allemaal een goed idee vonden om dit in het monument te verwerken. Ze wisten alleen nog niet wat het dan moest worden. Niet iets echt duidelijks. Het mocht best kleurig zijn, ze hield veel van blauw, droeg altijd blauw en dan niet dat saaie blauw maar fel blauw en ze hadden in huis altijd veel geel gehad.
Ik nodigde de familie uit om eens rustig in mijn atelier rond te kijken wat hen aansprak. Ergens zag één van de kinderen een klein proefobject staan. Ze pakte het erbij en haar broers waren het met haar eens. Dit was het helemaal. Het paste bij vader en moeder.

Het was mij nu duidelijk waar de aandacht van de kinderen naar toe ging en we hebben afgesproken dat ik een aantal ontwerpen zou gaan maken met het kleine object als uitgangspunt.

Enkele weken later zat de hele familie weer aan tafel. ik had een aantal ontwerpen klaar liggen en ze hebben alles heel goed bekeken. Er werd uiteindelijk 1 ontwerp gekozen om als basis te dienen voor het gehele monument. Want over de invulling van de rest van de steen hadden we het nog niet gehad.
Uiteindelijk zou vader ook een plek krijgen in het monument dus dit moest er wel in meegenomen worden.

Ook de plaats van de tekst  en de tekst zelf was nog onbesproken. Hier hadden de kinderen ook nog niet over nagedacht. Bronzen letters vonden ze eigenlijk allemaal wel mooi dus dat mocht ik meenemen in de verdere uitwerking.


Ik heb veel over deze familie nagedacht en uiteindelijk kwam ik tot het ontwerp dat ook door de familie is omarmd. Het glasontwerp is door mij in 2 delen gezet, symbool voor de 2 mensen die de stabiele basis vormen voor dit gezin. De zuil in het midden staat symbool voor de kinderen. zij houden de ouders vast en de ouders hen. Ze zijn echter wel verschillend.

Het symbool voor het gezin is het liggende deel. Een dekplaat in 3 delen. Stabiel en breed en toch opnieuw ieder weer verschillend.

De steenhouwer uit de regio van de familie heeft het ontwerp in steen omgezet en toen alle delen klaar waren hebben wij bij deze steenhouwer in de werkplaats een “proefplaatsing” gehad.
De kinderen konden zelf de tekst van moeder op de plek leggen waar zij het mooi vonden en zoals we het die middag hebben doorgesproken is het ook uiteindelijk geplaatst.


Al die keren dat de kinderen in mijn atelier waren was vader altijd mee. De man zat dan rustig aan tafel een kopje koffie te drinken en het leek of alles aan hem voorbij ging. Ik merkte echter dat  hij zijn volwassen kinderen altijd heel goed in de gaten hield en ik weet zeker dat hij het wel zou hebben gezegd als hij het er niet mee eens zou zijn geweest. De man was het echter met zijn kinderen eens. En hij vond het goed dat de kinderen ook over zijn toekomstige plekje beslisten. Hij zou dan immers weer samen zijn met zijn vrouw. En wat hem betreft zou dat niet meer lang duren.

Met regelmaat in al die ontmoetingen zag ik dat de oude man zachtjes knikte.
Het verhaal is verteld en Ja, hij vond ook dat het klopte.

En als laatste
In mijn werk vertel ik telkens weer een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als dit verhaal u raakt, of de foto vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.
Een aantal van deze objecten staan in onze webshop: www.glazennest.nl

Het is mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

PDF informatie
Er zijn een groot aantal verschillende informatie Pdf’s over een thema beschikbaar. Op uw aanvraag sturen wij u deze graag toe.
Wilt u weten welke thema’s er allemaal zijn: klik dan hier….

En als laatste:
Ieder object dat ik maak is voor een bijzonder iemand. Zijn of haar verhaal in glas, kleur en vorm omgezet. Op al mijn ontwerpen rust BEELDRECHT en AUTEURSRECHT. Ik verzoek u dus mijn ontwerpen niet zelf te kopiëren of door andere na te laten maken.
Wilt u meer weten over mijn visie en werkwijze – klik dan hier…

Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
M: 06-19195562
E: brenda@glazeniers-glaskunst.nl
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.