De vlinder familie

De vlinder familie


Mevrouw mailde mij voor een afspraak. Ze wilde graag iets voor haar en haar kinderen laten maken. Een week later, op een woensdagmiddag zaten zij en haar 2 jonge kinderen bij mij aan de koffietafel.
De kinderen vertelden over hun overleden vader en hoe lief hij altijd was geweest. Vader was gecremeerd en op het crematorium hadden zij gezien dat je de as ook ergens in kon stoppen. Maar alles wat mevrouw op het crematorium had gezien vond ze niet mooi. Het was te standaard, te gewoon. En dat paste niet bij haar man en vader van haar kinderen.
Op het internet had mevrouw mijn website gevonden en de vlinders spraken haar wel aan. Dit paste heel goed bij haar man en hun gezin. Eigenlijk wilde ze graag een grote vlinder voor haarzelf en 2 kleine voor haar kinderen.

Toen ik mevrouw vertelde hoe je de kleine vlinders ook fijn in de hand kunt houden kwamen de tranen. En haar kinderen werden heel enthousiast.
We hebben afgesproken dat de kinderen zelf eens iets zouden gaan tekenen. Ze hebben een paar basisvormen bij mij uitgezocht en zijn daarna thuis aan het werk gegaan.
En de grote vlinder voor mevrouw zou ik gaan ontwerpen.

In de dagen daarna ben ik gaan schetsen. Mevrouw had mij al aangegeven welke vlindervorm zij het mooiste vond dus dat uitgangspunt was er al.

Na enkele weken heb ik haar een 1e selectie van ontwerpen gemaild en al snel mailde ze mij foto’s van de tekeningen van haar kinderen.
We hebben weer snel een nieuwe afspraak gemaakt.Op een volgende woensdagmiddag zaten we weer samen aan tafel. Mevrouw had haar vlinderkeuze bepaald en ook het ontwerp van de kinderen stond vast. Het enige dat we nog hoefden te doen was naar de kleuren kijken en bepalen hoe groot de beesten zouden gaan worden.

En wat ook heel belangrijk was, de steenkeuze. Op welke stenen zouden de vlinders gaan komen.
Toen ik dit bespreekbaar maakte keek de oudste dochter een beetje scheef naar mij. Moeder moest glimlachten en ze knikte bemoedigend  naar haar dochter. Verlegen pakte het meisje haar rugzakje en haalde daar een steen uit. Of ik ook een opening in deze steen kon maken? Dit was namelijk de steen die ze het jaar daarvoor aan haar papa had gegeven voor Vaderdag. Op school hadden ze voor Vaderdag dat jaar allemaal een kei mogen zoeken in de plaatselijke steengroeve en deze was toen feestelijk aan haar vader gegeven. Papa was er toen zo blij mee geweest. Niemand wist op dat moment dat haar papa al zo ziek was en niet lang daarna was hij overleden. Een steen dus met een grote betekenis voor het kind.

Vanzelfsprekend kon er een kleine opening in de steen worden geboord dus het kind was er ingetogen blij mee. 
De jongste dochter was iets gemakkelijker in haar steenkeuze. Ze had al zitten rommelen in de manden met stenen die in mijn atelier staan en had er al 2 uitgehaald die ze mooi vond.

En ook moeder vond het grote stuk Carrera dat ik liet zien heel mooi. Voor haar vlinder zou de opening een stuk groter worden zodat er meer as in zou kunnen.

De kinderen wilden graag een middag samen met mij met het glas bezig gaan. Om echt veel te doen waren ze te jong maar samen hebben we aan de snijtafel gestaan en beide hebben ze met glaskorrels gestrooid.
Op deze manier hebben ze allebei het gevoel gekregen nog iets voor hun vader te kunnen maken.

En nadat ze weg waren heb ik in de dagen daarna de vlinders afgemaakt en  in de oven gelegd. Vlinders moeten altijd minimaal 2x in de oven en bij iedere ovengang is het spannend hoe ze gaan worden en of ze heel blijven.
De vlinders van dit gezin bleven heel. En ze werden heel mooi.

De laatste stap was het inboren van de 3 stenen en alles klaar leggen voor het afvullen van de as en het verlijmen van de vlinders.
Zoals altijd had ik dit goed met de familie doorgenomen. Iedereen wist dat de vlinders na het verlijmen nog een dag of 3 in mijn atelier moesten blijven zodat de lijm goed zou kunnen uitharden en dat we voordat we de as gingen inleggen heel goed naar de positie van iedere vlinder op de steen moesten kijken.
Ik heb hiervoor jaren geleden een uitleg met foto’s gemaakt zodat het verhaal heel duidelijk is.

Die middag kwamen moeder en kinderen weer naar mijn atelier. En dit keer hadden ze de strooibus met de as van vader bij zich. Toen ze binnen kwamen leek het wel alsof ze vader alle drie tegelijk vasthielden. Heel voorzichtig lopend als een eenheid.

Eerst hebben we de stenen van de kinderen afgevuld en de vlinder boven op de opening verlijmd. En toen zij rustig aan het tekenen waren hebben moeder en ik de grote steen afgevuld en de vlinder verlijmd.

Een paar dagen later heeft moeder de vlinders alleen opgehaald. We hebben veel koffie gedronken en ze heeft veel verteld. Ik heb alleen maar hoeven luisteren.

Een paar weken later stuurde ze mij een foto van de vlinders in de zon.

Het  verhaal verteld. 

Tot slot
In mijn werk vertel ik telkens weer een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als dit verhaal u raakt, of de foto vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.
Een aantal van deze objecten staan in onze webshop: www.glazennest.nl

Het is mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

PDF informatie
Er zijn een groot aantal verschillende informatie Pdf’s over een thema beschikbaar. Op uw aanvraag sturen wij u deze graag toe.
Wilt u weten welke thema’s er allemaal zijn: klik dan hier….

En als laatste:
Ieder object dat ik maak is voor een bijzonder iemand. Zijn of haar verhaal in glas, kleur en vorm omgezet. Op al mijn ontwerpen rust BEELDRECHT en AUTEURSRECHT. Ik verzoek u dus mijn ontwerpen niet zelf te kopiƫren of door andere na te laten maken.
Wilt u meer weten over mijn visie en werkwijze – klik dan hier…

Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
M: 06-19195562
E: brenda@glazeniers-glaskunst.nl
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.