Waaiende wind in glaskunst

Waaiende wind in glaskunst


"De wind, de wind. Hij blaast altijd". Dit zei haar man steeds voordat hij zuchtend op zijn fiets stapte. Ze moest hier tekens weer om lachen want toch stapte hij iedere week opnieuw op die fiets om zichzelf te gaan martelen.

Mevrouw vertelde dit verhaal aan de telefoon en ze vroeg of ik een waaiende wind kon maken in glas. Want als ik direct nee zei hoefde ze ook geen 4 uur in de trein te zitten om mijn atelier te bezoeken.

We hebben een afspraak gemaakt en een week later stond ik op het afgesproken tijdstip bij het station om haar op te halen.

Mevrouw had een grote tas bij zich waar allemaal herinneringen aan haar man in zaten. Veel foto’s, nog echte foto’s in een lijstje, van haar man op de Afsluitdijk, haar man in de polder, en haar favoriet, haar man op de fiets met de Noordzee op de achtergrond.  En het waren niet allemaal mooi weer foto’s. Actie foto’s waren het. Haar man was een zeer actief mens geweest.

Toen hij wist dat hij ziek was had hij met de hele fietsclub de Alpe d'uzes gedaan. Wat een geweldige week was dit voor haar geweest. Haar man was 2 keer naar boven gegaan en de rest van de club 4 keer. Het was echt onvoorstelbaar hoe iedereen had meegeleefd. En ze hadden een heel mooi bedrag opgehaald. Maar dat was de bonus geweest. Het feit dat iedereen mee was gegaan was het cadeau geweest.

En toen haar man was overleden had de uitvaartonderneemster de uitvaartfiets geregeld. En al zijn fietsvrienden hebben hem een stuk gefietst. Zijn laatste rit was zoals hij geleefd had. Fietsen in weer en wind. En ja, het was heel stormig geweest op de dag van zijn crematie dus passender kon niet.
Ondanks het verdriet en het grote missen kon ze met plezier aan die dag terug denken.

En nu was ze zover dat ze iets met de as van haar man wilde gaan doen. Het meeste zou worden uitgestrooid op die plekken waar hij zo graag fietste. Één van zijn fietsvrienden was heel creatief en had een soort strooibus gemaakt die ze aan een fiets vast konden maken. En heel langzaam zou de as dan uit de bus lopen wanneer ze aan het fietsen waren. Ze zouden die zomer alle routes gaan fietsen, inclusief de Alpe d'
uzes, en aan het einde van de zomer zou alles dan zijn uitgestrooid. Een geweldig idee vond ze dit. En tot die tijd zou haar man bij haar thuis blijven.

En zelf wilde ze dus graag een gedenkobject met een klein beetje as erin.
Of ik dus een waaiende wind kon maken als herinnering aan haar man.

We hebben die middag in mijn atelier alles doorgesproken. Mevrouw heeft samen met mij naar de verschillende stijlen en mogelijkheden gekeken. Met name de afmeting van het gedenkobject was heel belangrijk. De opmerking, het moet niet te klein zijn maar ook niet te groot, is een hele subjectieve. Dit is persoonlijke smaak en wat groot en klein is kan alleen de familie bepalen.
Aan de hand van een groot aantal voorbeelden heeft mevrouw dus aangegeven wat haar wel en niet aansprak en aan het einde van de middag heb ik haar weer naar de trein gebracht.

In de daaropvolgende weken ben ik gaan ontwerpen en mevrouw heeft uiteindelijk haar keuze gemaakt.
Een abstracte windvlaag die alleen herkenbaar is als men het verhaal kent.

Tot slot
In mijn werk vertel ik telkens weer een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als dit verhaal u raakt, of de foto vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.
Een aantal van deze objecten staan in onze webshop: www.glazennest.nl

Het is mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

PDF informatie
Er zijn een groot aantal verschillende informatie Pdf’s over een thema beschikbaar. Op uw aanvraag sturen wij u deze graag toe.
Wilt u weten welke thema’s er allemaal zijn: klik dan hier….

En als laatste:
Ieder object dat ik maak is voor een bijzonder iemand. Zijn of haar verhaal in glas, kleur en vorm omgezet. Op al mijn ontwerpen rust BEELDRECHT en AUTEURSRECHT. Ik verzoek u dus mijn ontwerpen niet zelf te kopiëren of door andere na te laten maken.
Wilt u meer weten over mijn visie en werkwijze – klik dan hier…

Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
M: 06-19195562
E: brenda@glazeniers-glaskunst.nl
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.