Abstract beeld in glaskunst

Abstract beeld in glaskunst

In een vakantieperiode gaan mijn Open-Deur-Dagen gewoon door. En soms komt er niemand en een volgende keer is het gewoon druk te noemen. Vaker komen er dan toeristen die gelezen hebben dan mijn atelier open is en nieuwsgierig zijn naar het atelier van de glaskunstenaar. En dit mag. Daarom noemen we het al jarenlang Open-Deur-Dagen. Het is dan voor iedereen open en niet alleen voor mensen die een verdriet te verwerken hebben.

Zo kwam enkele jaren geleden ook de familie binnen lopen wiens verhaal ik hier vertel. Ze waren een weekje in een huisje in de buurt en omdat het weer niet zo geweldig was zochten ze iedere dag iets om naar toe te gaan. Mevrouw had in een blaadje gelezen dat mijn atelier dat weekend open was en ze had mijn website ook goed bekeken.

Ze waren dus helemaal niet op zoek naar een gedenkobject. Ze waren op zoek naar iets moois voor in hun tuin. Tenminste, niet zozeer op zoek want de ervaring had hen geleerd dat als je hard zoekt je niets kunt vinden, maar ze hadden een plek in hun tuin waar iets moois best kon passen.

Al rondkijkend in mijn atelier viel hun oog op een wandobject. Tenminste, zo noem ik ze omdat deze glasobjecten op een bord aan de muur hangen. Mevrouw vroeg of dit object ook zelfstandig kon staan. Nu had ik kort ervoor een vergelijkbaar object voor een familie gemaakt en deze was in versteend hout gezet. Toen ik hen foto’s hiervan liet zien werden ze enthousiast. Of ik nog meer van dit versteend hout had en of ze het wandobject eens in combinatie met deze steen konden zien.

Ik heb een paar stukken versteend hout gepakt en 2 stukken zwarte graniet zodat de familie het verschil kon bekijken. We hebben het glas bij beide stenen gehouden en meneer heeft foto’s gemaakt want ik begreep toch wel dat zij niet de mensen waren voor een impuls aankoop. Ze moesten hier eens  heel goed over nadenken. En dat begreep ik inderdaad heel goed. ik heb verteld dat ze de week erop best nog een keer mochten komen om te kijken echter dat ze dan wel even een afspraak zouden moeten maken.

Een paar dagen later belde meneer met de vraag of ze die middag nog even mochten komen kijken naar het glas. En het echtpaar dat die middag binnen kwam leek een totaal andere familie te zijn dan de mensen van dat weekend. Beide mensen stonden nu in hun emotie en niet meer in hun verstand.
En dit keer hadden ze wel tijd voor een kop koffie en een rustig gesprek.

Mevrouw vertelde tijdens de koffie dat ze heel geƫmotioneerd waren geweest na hun 1e bezoek. Ze vertelde ook waarom ze al zo lang op zoek waren naar een tuinobject. Ze waren 7 jaren geleden naar hun huidige huis verhuist. Daarvoor hadden ze in Duitsland gewoond voor het werk van haar man. Ze hadden bijna 20 jaar in Duitsland gewoond. En ze had daar indertijd een tweeling gekregen die te vroeg was geboren en was overleden. De kinderen waren in een algemeen graf op de kinderbegraafplaats bijgezet en hadden enkel een klein naambordje gehad. Meer mocht er niet bij staan omdat ze nooit hadden geleefd. De regels in Duitsland waren indertijd zo strak. En toen ze uiteindelijk naar Nederland terug gingen had mevrouw het heel moeilijk gevonden om haar tweeling achter te laten. Enkel de afspraak met haar man dat ze een gedenkplek in de tuin zouden gaan inrichten had haar in het begin in dit huis overeind gehouden. De plek was al lang ingericht en ze zat regelmatig op het bankje maar verder stond er eigenlijk niets. In de beginjaren had ze heel hard gezocht maar nooit iets gevonden waar ze allebei een goed gevoel bij hadden. En dus had ze het zoeken maar opgegeven.
En toen kwamen ze bij toeval naar mijn atelier. En daar hing het object wat alles voor hen vertelde.

Dit waren haar kinderen, haar hoop, haar dromen, haar verlies. Dit object moest in hun tuin komen te staan.

Die middag heb ik samen met meneer afstandhouders in de granieten sokkels geboord en hebben we het plaatsen en het maken van een fundatie voor de objecten doorgenomen En later hebben we alles zorgvuldig ingepakt en in de auto gelegd.

Enkele weken later kreeg ik via de email foto’s van mevrouw toegestuurd. En in haar mail stonden maar 2 woordjes.
Dank je.

Meneer en mevrouw hebben hun overleden kinderen na ruim 25 jaar weer bij zich. Heel symbolisch bij zich maar voor deze mensen is de cirkel rond.


Tot slot
In mijn werk vertel ik telkens weer een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als dit verhaal u raakt, of de foto vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.
Een aantal van deze objecten staan in onze webshop: www.glazennest.nl

Het is mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

PDF informatie
Er zijn een groot aantal verschillende informatie Pdf’s over een thema beschikbaar. Op uw aanvraag sturen wij u deze graag toe.
Wilt u weten welke thema’s er allemaal zijn: klik dan hier….

En als laatste:
Ieder object dat ik maak is voor een bijzonder iemand. Zijn of haar verhaal in glas, kleur en vorm omgezet. Op al mijn ontwerpen rust BEELDRECHT en AUTEURSRECHT. Ik verzoek u dus mijn ontwerpen niet zelf te kopiƫren of door andere na te laten maken.
Wilt u meer weten over mijn visie en werkwijze – klik dan hier…

Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
M: 06-19195562
E: brenda@glazeniers-glaskunst.nl
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.