Bloemen in de tuin als urn

Bloemen in de tuin als urn

Meneer kwam op een ochtend samen met zijn buurvrouw naar mijn atelier. Ik kende de buurvrouw omdat ik jaren geleden samen met haar een monument voor haar 1e echtgenoot had gemaakt. Ze had al aan de telefoon gezegd dat ze haar buurman mee zou nemen omdat ze zeker wist dat ik hem zou kunnen helpen.

Meneer vertelde dat hij zijn tuin aan het herinrichten was zodat zijn overleden vrouw hier een plekje in zou kunnen krijgen. Zijn vrouw was altijd in de tuin aan het werk geweest en hij vond het dus rechtvaardig  om haar een ereplaats in diezelfde tuin te geven. Hij was zelf niet zo van het tuinieren maar hij wist dat zijn vrouw het vreselijk zou vinden als hij haar domein zou verwaarlozen dus had hij contact gezocht met een goede hovenier en deze man was hem nu aan het leren hoe hij de tuin onder de knie zou kunnen krijgen. En de hovenier was ook samen met hem aan het bedenken hoe de tuin wat onderhoudsarmer zou kunnen worden gemaakt. één van de dingen waar ze nu mee bezig waren was een plek te maken voor de urn van zijn vrouw. Hij wist nog niet hoe dit een vorm zou moeten krijgen en hij had hier met zijn buurvrouw over gepraat. En deze had hem dus over mijn werk verteld. Hij had al op de website rondgekeken en het sprak hem wel aan. Dat aparte glas. Hij wist zeker dat zijn vrouw dit ook mooi zou hebben gevonden.

Al rondkijkend in mijn atelier viel zijn blik op een aantal kleine bloemen op een steen. Dit sprak hem wel aan. Een grote bloem als urn. Of ik dit soort bloemen ook in het groot kon maken?
Ik lief hem een urnsteen zien met een dergelijke grote bloem en hij was duidelijk gecharmeerd van het geheel. Maar een steen als basis sprak hem niet aan. Hij hield niet zo van zwarte steen. Of het ook een ander materiaal kon worden.

Toen ik hem foto’s van mijn RVS urnen liet zien was hij direct om. Dit vond hij mooi. Het zou een RVS urn worden met een bloem erop.
Wat hem betreft mocht ik ontwerpen gaan maken. We spraken af dat we over 4 weken weer bij elkaar zouden komen voor het vervolg. Ik zou dan een aantal bloem ontwerpen klaar hebben en hij zou meer weten over de plaats waar de zuil urn zou komen te staan.

Een volgende stap
2 dagen later belde meneer mij met de vraag of hij met zijn dochter langs mocht komen. Ze wilde graag mijn atelier zien en hij wilde nog iets met mij bespreken. De volgende ochtend kwamen ze, duidelijk vader en dochter. De dochter nam direct het voortouw. Gewend als ze was om vader aan de sturen deed ze het ook nu. Meneer had wel enige aanmoediging nodig want het onderwerp dat hij wilde bespreken was lastig voor hem.

Hij vertelde dat hij eigenlijk 3 bloem zuilen wilde laten maken. Eentje voor zijn vrouw, eentje voor hem voor in de toekomst en een voor zijn dochter. Ik keek zijn dochter vragend aan en zij zei heel duidelijk “nee, niet voor mij maar voor mijn zusje. Mijn zusje is overleden toen ze 6 jaar was en ze staat al heel lang in de muur op het crematorium. Het lijkt mij nu zo mooi om haar weer naar huis te halen en bij mama neer te zetten”.
Meneer slikte en beaamde dit. Hij was het ermee eens. Eigenlijk was hij zijn overleden kind al een beetje vergeten maar zijn vrouw en dochter hadden het nooit vergeten. Hij vond het moeilijk om hier over te praten dus deed zijn dochter dit.

De tuin was groot genoeg voor 3 urn zuilen dus dat was geen probleem. En na zijn dood zou zijn dochter en haar gezin in het grote huis gaan wonen dus dat was ook al geregeld. En dit keer beaamde de dochter het. Ze hadden de avond ervoor alles goed doorgesproken en de afspraak met de notaris was al gemaakt. Meneer wilde alles nu snel geregeld hebben.

Het zouden nu dus 3 urn zuilen worden met 3 bloemen. En blauw was de lievelingskleur van mevrouw dus dat moest het thema worden. Dit keer wist hij wel het antwoord op de vraag die ik hem eerder die week had gesteld.

Het zijn dus 3 urnen van RVS geworden. De grootste is nog niet gevuld want die is voor meneer. Hij wilde niet dat zijn vrouw en dochter alleen in de tuin stonden en op deze manier is hij nog altijd een beetje bij hen.

Ik heb op een ochtend de asbus van de jongste dochter opgehaald en deze in de nieuwe urn van RVS overgeheveld. En die middag heb ik samen met de oudste dochter de as van moeder in de nieuwe zuil gelegd. Meneer wilde hier niet bij zijn en dat respecteerde ik.

De bloemen zijn op de zuilen verlijmd na het afvullen en een week later heb ik de 3 zuilen naar meneer gebracht en hebben we ze samen met de man van de oudste dochter op de definitieve plek in de tuin vast gezet.
De tuin was mooi geworden. De hovenier had een klein bankje bij de stenen cirkel neergezet zodat meneer iedere dag nog even met zijn vrouw kon praten en bij haar een kopje thee kon drinken.

Meneer was zeer tevreden en de oudste dochter heeft mij later uitgebreid bedankt voor alle begeleiding die ik haar vader gegeven heb.

Het verhaal van meneer, mevrouw en hun dochters is verteld.Tot slot
In mijn werk vertel ik telkens weer een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als dit verhaal u raakt, of de foto vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.
Een aantal van deze objecten staan in onze webshop: www.glazennest.nl

Het is mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

PDF informatie
Er zijn een groot aantal verschillende informatie Pdf’s over een thema beschikbaar. Op uw aanvraag sturen wij u deze graag toe.
Wilt u weten welke thema’s er allemaal zijn: klik dan hier….

En als laatste:
Ieder object dat ik maak is voor een bijzonder iemand. Zijn of haar verhaal in glas, kleur en vorm omgezet. Op al mijn ontwerpen rust BEELDRECHT en AUTEURSRECHT. Ik verzoek u dus mijn ontwerpen niet zelf te kopiëren of door andere na te laten maken.
Wilt u meer weten over mijn visie en werkwijze – klik dan hier…

Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
M: 06-19195562
E: brenda@glazeniers-glaskunst.nl
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.