Gele ballon voor het graf van Jan

Gele ballon voor het graf van Jan

Het moest eenvoudig zijn. Het gehele monument moest echt eenvoudig zijn want ze waren niet de mensen voor veel kleur en bombarie. Dit vertelde mevrouw toen ze tijdens een open dag bij een steenhouwer aan mijn tafel gingen zitten.

Mevrouw vond het glas wel mooi dus dat moest het gaan worden maar niet dat hele drukke glas want dat paste niet bij hun zoon. Hun kind had EMB gehad en hij was door een longontsteking overleden. De verzorging had het vermoedelijk net iets te laat in de gaten gehad en dat was heel verdrietig. Ze hadden er echter allebei vrede mee want ze wisten dat hun zoon nu in een betere wereld was.

Het viel meneer op dat ik niet vragend keek bij de term EMB. Dat deden namelijk de meeste mensen als zijn vrouw het zo vertelde. “Een Ernstig Meervoudige Beperking” zei ik. “Helaas zijn u en uw vrouw niet de 1e ouders van een EMB kind waar ik mee mag werken” was mijn antwoord.

We hebben een dag afgesproken dat beide ouders naar mijn atelier zouden komen om verder over het monument te praten.

Enkele weken later kwamen de ouders naar mijn atelier en het bleek dat mevrouw al uitgebreid om mijn websites had gekeken. Ze had haar ideeën aangepast en was hier naar meneer toe heel duidelijk in. “weet je nog dat ze ballonnen hebben opgelaten bij de begrafenis” vroeg ze haar man. “hele mooie gele ballonnen in de vorm van een hart. En ik wil zo’n ballon op het graf”. Ik zag dat meneer een beetje verbijsterd was. Zijn vrouw was altijd zo ingetogen en behoudend geweest en nu wilde ze een gele ballon op de kleine begraafplaats in hun dorp. Wat zouden de mensen hiervan denken vroeg hij en haar reactie verbaasde meneer nog veel meer. “dat interesseert mij helemaal niets. Ze denken maar wat ze willen denken. Het is mijn zoon die daar ligt en niet die van hen”.
Heel duidelijk dus was haar reactie.

Ik vroeg moeder wat er in de afgelopen weken was veranderd. Want dat er iets was veranderd was heel duidelijk. Het was even stil en toen vertelde ze dat ze op een ochtend op mijn website aan het kijken was en de dominee binnen kwam voor een gesprek en een kop koffie. Hij had de website op haar computer gezien en was heel geïnteresseerd geweest. Samen hadden ze foto’s bekeken en teksten gelezen.
Ze hadden een heel goed gesprek gehad over persoonlijke keuzes en gevoel. En met name over voor je eigen gevoel durven uitkomen. De dominee had haar verzekert dat het goed was om voor je eigen gevoel uit te komen en dat de tijd voor haar was gekomen om te stoppen zich aan de anderen aan te passen. Ze hadden samen in de bijbel gelezen en ze had uit dit bezoek heel veel troost kunnen halen.

Moeder wilde dus de gele ballon op het monument van haar zoon. En vader vond het helemaal goed. Eigenlijk vond hij het geweldig dat zijn altijd zo ingetogen en angstige vrouw aan het veranderen was.

Het werd dus een glasplaat met een gele hartvormige ballon. En op de ballon kwam een kleine tekst te staan die voor de ouders alles vertelde.
En vader wilde graag dat de naam van zijn zoon heel groot op de glasplaat zou komen te staan. We hebben  hem in dezelfde gele kleur in grote glazen letters gemaakt.

De rest van het monument is rustig gebleven. Een eenvoudige dekplaat van zwarte graniet waar het glas mooi in kan reflecteren.

De ouders zijn zeer tevreden met het uiteindelijke resultaat en het dorp………..
Heeft heel wat om over te praten gehad.

Deze moeder is echter heel baanbrekend bezig geweest want ondertussen heb ik al met meer families uit ditzelfde dorp gewerkt. Die kleine begraafplaats begint vol bijzondere ontwerpen en glas te staan.


Tot slot
In mijn werk vertel ik telkens weer een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als dit verhaal u raakt, of de foto vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.
Een aantal van deze objecten staan in onze webshop: www.glazennest.nl

Het is mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

PDF informatie
Er zijn een groot aantal verschillende informatie Pdf’s over een thema beschikbaar. Op uw aanvraag sturen wij u deze graag toe.
Wilt u weten welke thema’s er allemaal zijn: klik dan hier….

En als laatste:
Ieder object dat ik maak is voor een bijzonder iemand. Zijn of haar verhaal in glas, kleur en vorm omgezet. Op al mijn ontwerpen rust BEELDRECHT en AUTEURSRECHT. Ik verzoek u dus mijn ontwerpen niet zelf te kopiëren of door andere na te laten maken.
Wilt u meer weten over mijn visie en werkwijze – klik dan hier…

Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
M: 06-19195562
E: brenda@glazeniers-glaskunst.nl
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.