Piramide van glaskunst op een urnsteen

Piramide van glaskunst op een urnsteen

De familie kwam met een open blik naar mijn atelier. Vader, moeder en twee volwassen kinderen. Hun broer en oom was zonder partner en kinderen overleden en ze wilden hem eer aan doen. Met name de zoon had een hele goede band met zijn oom gehad en wilde hem bedanken voor alles wat oom voor hem betekend en had gedaan.
Dit was hun uitgangspunt toen ze naar mijn atelier kwamen en verder hadden ze geen enkel idee. Oom was op eigen wens gecremeerd en wat hem betreft hadden ze zijn as uit mogen strooien. De familie wilde echter graag een plek hebben om naar toe te gaan dus hadden ze besloten om oom op de begraafplaats van zijn woonplaats bij te zetten.

Oom was zijn hele leven onderwijzer van groep 8 geweest en zeer actief in het vrijwilligerswerk. Op zijn uitvaart was de grootste zaal in het crematorium niet groot genoeg geweest voor alle bezoek. Ze hadden zoveel mooie brieven en kaarten gekregen en alle bloemen die er waren geweest… teveel om te benoemen. Ze hadden nooit echt geweten hoe geliefd hij was bij iedereen met wie hij had samengewerkt. Hij had zoveel voor de mensen in zijn woonplaats betekend dat ze deze mensen de gelegenheid wilden geven om nog eens op bezoek te gaan. Ze wisten uit eigen ervaring hoeveel troost dit kan geven.

Oom zou dus een urngraf gaan krijgen. Een eenvoudig graf maar wel bij hem passend. Bij de steenhouwer hadden ze een ontwerp gezien dat hen wel aansprak. Klassiek en strak wat bij oom paste. Er mocht echter wel iets meer kleur in gaan komen dus was zoon op het internet gaan zoeken wat zou kunnen passen. En zo waren ze dus bij mij gekomen.

De familie had echt geen enkel idee wat op het urngraf zou kunnen passen. Oom had teveel hobby’s gehad dus een duidelijk symbool konden ze niet aanwijzen. En een vlinder of een bloem of zo paste al helemaal niet bij hem.

Ik liet de familie dus rustig in mijn atelier rondkijken en het oog van de dochter viel op een rode piramide. Ze pakte de piramide op en bracht hem naar de koffietafel om de anderen te laten zien. Ze vroegen naar de betekenis van de piramide is en ik antwoorde dat de meningen hierover verschillen. Voor mij persoonlijk is de oud Egyptische verklaring de mooiste. In het oude Egypte was de piramide de trap naar de hemel voor de farao. De piramide was een huis van rust en bezinning voor de farao zijn weg naar de hemel begon.
Met name de wiskundige correctheid waarmee de piramide is gebouwd vind ik verbijsterend en dit probeer ik bij iedere piramide die ik maak dan ook weer te geven.

Mijn verklaring sprak de familie aan. De symboliek van de piramide vonden ze wel bij oom passen. Met name de piramide in het doorzichtige glas sprak hen aan. Onder in de piramide van doorzichtig glas leg ik namelijk altijd een stuk dik spiegelglas. Op deze manier wordt het daglicht aan alle kanten weerkaatst en teruggegeven waardoor er een heel fraai kleurenpalet ontstaat.

Het zou dus een piramide gaan worden. En bij voorkeur in blauwe kleuren want dit was zijn favoriete kleur geweest. We hebben die dag afgesproken dat ik een aantal ontwerpen zou gaan maken en hen deze zou mailen. En zij zouden ondertussen de steen bestellen zodat ook dat stuk in werking zou gaan. Ik zou contact zoeken met de betreffende steenhouwer om details met hem door te spreken. En zo zijn we uit elkaar gegaan.

Enkele weken later kreeg ik het antwoord op de ontwerpen die ik had gestuurd en kon ik aan de uitvoering van de piramide beginnen. Een piramide van glas is een lastig object omdat hij feitelijk uit 5 delen glas bestaat die ieder afzonderlijk gemaakt worden. Ieder deel moet echter wel kloppen want het ontwerp van deel naar deel goed doorlopen en de piramide moet uiteindelijk ook helemaal correct zijn in de maatvoering. Ik wil geen piramide maken die uiteindelijk 25 x 27 cm is. Hij moet dan 25 x 25 cm zijn.

Ik heb mij in de afgelopen 20 jaar verdiept in het bouwen van een glazen piramide en weet nu redelijk goed waar ik allemaal rekening mee moet houden. Het snijden en samenstellen van het glas luistert heel goed maar de uiteindelijke afwerking, het polijsten en het verlijmen van ieder deel luistert nog veel meer. Het maken van een piramide is voor mij telkens weer een geweldige uitdaging echter ook zeer tijdrovend en daardoor een kostbaar object.

Maar goed, de blauwe piramide voor deze bijzondere man is dus gemaakt en op een zaterdagmiddag, toen oom in zijn urn kelder was bijgezet, heb ik samen met de zoon de piramide bij oom op de steen vast gemaakt. Zoon wilde dit heel graag zelf doen. Hij vertelde tijdens het plaatsen dat zijn oom hem als 1e op zijn studentenkamer had bezocht en een mooie ingelijste poster had meegenomen als cadeau om zijn zelfstandigheid te vieren. Hij had hem uit eten meegenomen en hem ingeleid in het studentenleven. Het was een geweldige middag en avond geweest en hij wilde dit nu terug doen.
Oom had indertijd zijn eigen boormachine meegenomen om de poster op te hangen dus de zoon vind het niet meer dan eerlijk dat hij nu hetzelfde terug deed.

En zo is het dus gebeurt. Zoon verlijmde de piramide en het enige dat ik hoefde te doen was aanwijzingen geven.

Hij kon zijn verhaal met oom afsluiten.Tot slot
In mijn werk vertel ik telkens weer een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als dit verhaal u raakt, of de foto vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.
Een aantal van deze objecten staan in onze webshop: www.glazennest.nl

Het is mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

PDF informatie
Er zijn een groot aantal verschillende informatie Pdf’s over een thema beschikbaar. Op uw aanvraag sturen wij u deze graag toe.
Wilt u weten welke thema’s er allemaal zijn: klik dan hier….

En als laatste:
Ieder object dat ik maak is voor een bijzonder iemand. Zijn of haar verhaal in glas, kleur en vorm omgezet. Op al mijn ontwerpen rust BEELDRECHT en AUTEURSRECHT. Ik verzoek u dus mijn ontwerpen niet zelf te kopiƫren of door andere na te laten maken.
Wilt u meer weten over mijn visie en werkwijze – klik dan hier…

Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
M: 06-19195562
E: brenda@glazeniers-glaskunst.nl
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.