Witte roos op dik doorzichtig glas

Witte roos op dik doorzichtig glas


De familie wilde graag een witte roos. Dit zou het belangrijkste element in de urnsteen worden. Moeder had altijd van rozen gehouden en het grootste plezier konden zij haar doen door witte rozen te kopen. Met name toen ze kleiner moest gaan wonen doordat ze niet meer alleen in het grote huis kon blijven. Ze ging toen naar een aanleunwoning zonder tuin. 

De kinderen die aan mijn koffietafel zaten vertelden met ontzag over de grote rozentuin die moeder in het huis van hun jeugd had gehad. “Het was alsof ze met de rozen kon praten” vertelde de oudste dochter. “Ze wist precies wanneer wie extra aandacht of voedsel nodig had en wanneer ze moest snoeien of juist opbinden. Geen van ons heeft haar groene vingers meegekregen. Heel jammer hoor”. 

Moeder was net als vader gecremeerd en ze zouden beide op de begraafplaats in een urngrafje komen. Vader was 5 jaar ervoor overleden en moeder had nooit afstand van zijn urn kunnen nemen. Vader had dus de hele tijd op het dressoir gestaan. Op dit moment stonden beide urnen bij de oudste zus in de boekenkast. “We willen ze niet scheiden en uitstrooien kunnen we niet. Dan zouden ze alsnog worden gescheiden. We hebben dus voor de begraafplaats gekozen want dan kan iedereen er gewoon naar toe als ze willen.” Vertelde een van de zonen. Het grafje was al uitgezocht.

Op de begraafplaats had de beheerder hen uitgelegd hoe het systeem daar werkt. Er zou een urn kelder worden geplaatst en daarbovenop moest een granieten plaat komen. en bovenop de granieten plaat hadden ze 45 cm hoogte om iets op te zetten. 

De kinderen rilden allemaal bij het idee dat er een grote plaat op het keldertje zou moeten komen. Dit wilden ze helemaal niet maar ze zaten vast aan de voorwaarden van de begraafplaats. Toen ik hen uitlegde dat we eventueel de namen van hun ouders in deze plaat zouden kunnen gaan zetten in plaats van in het glas keken ze elkaar aan. 

Een van de kinderen was al in de computer aan het stoeien geweest met teksten en ze waren tot de conclusie gekomen dat er niet veel ruimte in het glas zou zijn voor de roos. De teksten in de liggende plaat zou dus een optie zijn. De witte roos zou dan groter kunnen worden.

Ik heb na het 1e gesprek met de kinderen afgesproken dat ik eerst eens een paar ontwerpen voor de roos zou gaan maken en als dit ontwerp vaststond we verder zouden gaan kijken naar de afmetingen van alles. En ook het type glas waar de roos op zou worden bevestigd. 

In de weken erna heb ik een aantal rozen getekend en de familie heeft de voor hen mooiste en best passende uitgezocht. We hebben gepuzzeld met het glas voor de staande plaat en men heeft voor blank helder “float” glas gekozen. In de glasplaat is uiteindelijk naast de roos enkel een zinnetje gezet dat moeder altijd aan de kinderen meegaf als ze weggingen. 

De witte roos is op de glasplaat verlijmd. Op deze manier zweeft de roos in de verte. En dat de tekst minder goed leesbaar was vond men niet zo erg. En de namen van de ouders zijn uiteindelijk in de liggende steen gezet. Het geheel is een rustig en liefdevol plekje geworden. Tot slot

In mijn werk vertel ik een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als een verhaal u raakt, of de foto van een glasobject vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.
Een aantal van deze objecten staan in onze webshop. www.glazennest.nl

Het is ook mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

Meer informatie over mijn gedenkwerk per thema kunt u vinden op de pagina Informatie over mijn glaskunst
Op deze pagina staat een overzicht van alle informatie per thema in een PDF die u gratis bij mij kunt opvragen. Het opvragen van een PDF is geheel vrijblijvend.

Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.

Verzoek

In het Glazen Nest maak ik monumenten en gedenkobjecten met een eigen identiteit, een eigen persoonlijkheid. Ieder object dat wij maken is eenmalig en uniek. Het wordt speciaal voor de overledene gemaakt in samenspraak met de familie.

Op deze website deel ik mijn kennis met u. Ik geef veel informatie over alle mogelijkheden met glas voor gedenkobjecten en monumenten. Dit doe ik bewust omdat ik u wil informeren.
Met enige regelmaat zie ik mijn ontwerpen terug bij anderen, en daarom verzoek ik u het volgende:

 - Kopieer mijn ontwerpen niet.
 - Laat ze ook niet respectloos door een andere kunstenaar uitvoeren.
 - Kopieer ook geen werken die uitgevoerd zijn voor iemand anders.
 - Heb respect voor de andere families. Ik geef veel tijd en energie aan de ontwikkeling van mijn werk en puzzel met een familie op de vorm en de kleuren, net zo lang tot het verhaal dat zij willen vertellen klopt.

Laten wij samen uw eigen verhaal vertellen, een nieuw en persoonlijk voor u vormgegeven verhaal.

Visie

Ik wil een verhaal vertellen. Het verhaal van de overledene en zijn of haar familie. Het is iedere keer weer een nieuw verhaal, een uniek verhaal over een uniek mens, een unieke familie.

Het doel is die verhalen een vorm en een kleur te geven en daar zijn veel verschillende mogelijkheden voor. Zo ontstaat een tastbare plek waar herinneringen, hoop en dromen vorm hebben gekregen. Een plek, een object, waar je tegenaan kunt praten, dat je kunt verzorgen, waar je iets bij kunt achterlaten.

Een plek waar jij jezelf kunt zijn, omdat dit de plek is waar jij je dierbare herkent.

De leeftijd maakt eigenlijk niet het verschil voor het gevoel van je dierbare missen.

Ouders hadden dromen voor een te vroeg geboren baby. Hoop, verwachtingen.
En met het overlijden van het kindje is dat alles vervlogen.

Kinderen die ouders verliezen; wat maakt het uit hoe oud het kind is?
Of iemand nu 5 of 50 is, de overleden ouder is er niet meer en het kind kan zijn/haar verhaal niet meer rechtstreeks vertellen. Dromen voor de toekomst zijn vervlogen en de hoop is verdwenen.

De man of vrouw die de partner heeft verloren. Niet meer samen ouder worden; de overlevende wordt nu ouder en de geliefde nooit meer.
Niet meer samen koesteren, niet meer samen liefhebben.

Iemand die een broer of zus verliest. Afscheid nemen van degene die je jeugd heeft meegemaakt, die dingen van je weet die niemand anders weet. Het verlies van de persoon waar je als kind mee lachte en ruzie mee maakte. De persoon waar je je ouders mee deelt. Het overlijden van je broer of zus betekend ook afscheid nemen van een deel van je jeugd.