Roos van glas voor oma

Roos van glas voor oma


Meneer mailde mij voor informatie. Hij schreef dat hij een bloem op mijn website had gezien en hij wilde weten of ik dit soort bloemen ook in een glasplaat kom maken. Ik mailde meneer een PDF terug met allerlei voorbeelden van bloemen in een glasplaat die ik in de afgelopen 20 jaar gemaakt heb en de ochtend daarna belde hij voor een afspraak. Een week later op een zondagmiddag (dit was de enige middag dat zowel hij als zijn dochters konden) zagen wij elkaar in het atelier.

Meneer vertelde dat ze iets voor zijn moeder wilden laten maken. Zijn moeder en oma van zijn dochters was van geboorte Duits en na het overlijden van haar man was ze terug gegaan naar huis, naar de Heimat zoals ze zelf altijd ze. En daar was ze ook overleden en begraven.

De laatste jaren namen ze altijd rode rozen voor oma mee als ze op bezoek gingen. Mooie rode rozen omdat oma hier zo van hield. Op haar monument moest dus ook een rode roos komen. Een mooie strakke rode roos. 

Oma was dus in Duitsland begraven en ze wisten eigenlijk niet of hier glas wel mocht. En omdat ze de Duitse taal niet zo goed machtig waren (moeder had heel beslist altijd Nederlands met haar zoon en kleinkinderen gesproken) vroegen ze aan mij of ik hier ervaring mee had. Gelukkig voor de familie is de Duitse taal  mijn 2e taal dus contact leggen met een steenhouwer in de woonplaats van moeder was geen probleem.

Het enige dat de familie mij op dat moment kon vertellen was dat er op de begraafplaats alleen maar staande stenen geplaatst mochten worden.
Ik heb met meneer afgesproken dat ik een aantal schetsen zou gaan maken en hem en zijn dochters deze over een paar weken zou mailen. En ondertussen zou ik bij een steenhouwer de voorwaarden van de begraafplaats opvragen.In de weken  na het bezoek ben ik rozen gaan tekenen. Eerst in de aquarel techniek en daarna heb ik enkele aquarellen in de computer omgezet naar glas tekeningen.

Toen ikzelf tevreden was met het resultaat heb ik de schetsen naar meneer en de dochters gemaild. En daarna hoorde ik een hele tijd niets meer.
Nu heeft een familie soms meer tijd nodig om tot een keuze te komen maar dit keer duurde het wel heel erg lang.

Tot de ochtend dat meneer belde. Hij bood zijn verontschuldigingen aan voor het feit dat hij niets had laten horen. Het bleek dat zijn dochters een behoorlijke discussie hadden gekregen over de keuze van de roos. Het had hem heel veel tijd gekost om zijn dochters op één lijn te krijgen.

Hij hoopte oprecht dat ik het hem de volgende keer niet zo moeilijk zou gaan maken.


Er is een nieuwe afspraak met meneer en zijn dochters gemaakt en enkele weken later zaten de dames en vader weer aan mijn koffie tafel. Het bleek dat meneer niet had overdreven toen hij over de discussie tussen de dochters vertelde. Ze waren nog lang niet klaar met hun gesprek en aan mijn koffietafel gingen ze rustig weer verder.

Meneer werd er een beetje moedeloos van. Hij vertelde dat hij twijfelde of hij er wel goed aan had gedaan om ze bij het monument van oma te betrekken want ze hielden allebei voet bij stuk en waren niet genegen om tot elkaar te komen.
Ik kreeg van meneer toestemming om mij met de discussie te bemoeien en heb deze 2 dames aangepakt zoals ik mijn eigen volwassen dochter zou aanpakken. Duidelijk en direct. Ik heb hen het principe van “wie betaald, bepaald” uitgelegd en hen daarna gevraagd of zij het monument gingen betalen. De 2 jonge vrouwen werden daarop heel stil. Op mijn volgende vraag keken ze heel schuldbewust naar de vader. Ik vroeg hen namelijk of één van hen al aan vader had gevraagd wat hij het mooiste vond. En dit was dus duidelijk niet het geval.

Ik heb dit soort gesprekken/discussies wel vaker aan mijn koffietafel en de 1e keer dat mij dit overkwam raakte ik in paniek. Ondertussen echter ken ik alle facetten van zo’n familie discussie wel en breek ik er doorheen. Soms op een duidelijke toon en een volgende keer op een rustige toon. Het is maar net waar de familie om vraagt.

We zijn er die middag uitgekomen. Zowel uit het glasontwerp als uit het steenontwerp. De dochters werden heel rustig in hun discussie met elkaar. Vooral toen ik hen beloofd had dat ze een middag zouden mogen helpen met het uitzoeken van de kleuren en het snijden van het glas.
Dit vonden ze een geweldig idee en vanaf dat moment werden ze weer lief voor elkaar en voor vader.

Het is uiteindelijk een mooie eenvoudige steen geworden in 2 kleuren graniet. Een mooie aanvulling van de Duitse steenhouwer die het geheel geweldig vond. Uniek op zijn begraafplaats zoals hij zelf zei.

De familie was uiteindelijk ook zeer tevreden over het resultaat. Moeder en oma heeft een hele mooie eenvoudige rode roos gekregen.

Net zoals meneer zo graag wilde.

Het verhaal van dit gezin is verteld.Tot slot
In mijn werk vertel ik telkens weer een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als dit verhaal u raakt, of de foto vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.
Een aantal van deze objecten staan in onze webshop: www.glazennest.nl

Het is mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

PDF informatie
Er zijn een groot aantal verschillende informatie Pdf’s over een thema beschikbaar. Op uw aanvraag sturen wij u deze graag toe. 
Wilt u weten welke thema’s er allemaal zijn: klik dan hier….

En als laatste:
Ieder object dat ik maak is voor een bijzonder iemand. Zijn of haar verhaal in glas, kleur en vorm omgezet. Op al mijn ontwerpen rust BEELDRECHT en AUTEURSRECHT. Ik verzoek u dus mijn ontwerpen niet zelf te kopiëren of door andere na te laten maken.
Wilt u meer weten over mijn visie en werkwijze – klik dan hier…
 
Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
M: 06-19195562
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.