Kleurig kruis van glaskunst in de grafsteen

Kleurig kruis van glaskunst in de grafsteen

Ze waren best wel behoudend opgevoed en keurig in de kerk getrouwd. En ze woonden ook in een dorp dat behoudend was. Ze waren beide in dit dorp geboren en opgegroeid. Jeugdliefdes waren ze. Als 11 jarige jongen had hij al geweten dat zij de ware voor hem was.

Zijn geliefde had echter in Amsterdam gestudeerd dus ze had geleerd een eigen mening te vormen en haar eigen wil door te drijven. Hun huis was een huis van liefde geweest. Liefde voor de mens en ook voor het geloof. Ze waren trouw iedere week naar de kerk gegaan maar zijn vrouw had er ook geen problemen mee gehad om met de dominee en de ouderlingen in discussie te gaan als zij vond dat deze het principe naastenliefde niet goed uit oefenden.

Meneer wilde graag een monument voor zijn vrouw dat bij haar persoonlijkheid paste. Kleurig en ingetogen gelijk. Het kruis moest er in komen want God en zijn woorden waren heel belangrijk voor hen beide geweest.

Maar hoe dit vorm te geven? Meneer vond het moeilijk om tot een beslissing te komen. Eigenlijk wilde hij heel veel kleur voor zijn vrouw maar tja, het dorp en de mensen. Daar was hij ook wel een beetje bevreesd voor.

Meneer had dit hele verhaal ook met de steenhouwer uit zijn dorp doorgesproken en deze had hem geadviseerd om contact met mij op te nemen. De steenhouwer had gezegd dat als er één iemand hem zou kunnen helpen ik dat zou kunnen zijn.
De steenhouwer stelde veel vertrouwen in mij echter of ik dit waar zou kunnen maken was nog maar de vraag. Daar was ik naar meneer heel eerlijk in.

We zijn samen aan het tekenen gegaan, de echtgenoot en ik. We hebben naar stenen en steensoorten gekeken naar afmetingen en vormen van een kruis.
We hebben ook de steenhouwer gebeld met een aantal praktische vragen over de begraafplaats en hoe het glas het beste gelijmd zou kunnen gaan worden.

Gelukkig had meneer een aantal foto’s genomen van de begraafplaats en de plek waar zijn vrouw lag zodat we ook de omgeving mee zouden kunnen nemen in het geheel.  Ik heb met meneer afgesproken dat ik een aantal schetsen zou gaan maken. Schetsen van een steen met een kruis. En ook dat ik een aantal ontwerpen van een kruis zou gaan maken zodat hij naar de kleuren zou kunnen gaan kijken. Want het kruis mocht niet bont van kleur worden.

En ik heb meneer geadviseerd om eens met de vrouw van de dominee te gaan praten. Zijn echtgenote en de vrouw van de dominee hadden altijd een heel goed contact gehad dus ze kende de smaak van zijn echtgenote. En de invloed van de vrouw op de dominee was ook groot dus dit kon in zijn voordeel werken.

Uiteindelijk heeft meneer een eenvoudige steen gekozen waar de vorm van het kruis uit is gehaald. En deze ruimte is opgevuld met kleurig glas. Het Licht van de Heer die tot ons komt.

En de vrouw van de dominee vond  het helemaal geweldig.


Tot slot
In mijn werk vertel ik telkens weer een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als dit verhaal u raakt, of de foto vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.
Een aantal van deze objecten staan in onze webshop: www.glazennest.nl

Het is mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

PDF informatie
Er zijn een groot aantal verschillende informatie Pdf’s over een thema beschikbaar. Op uw aanvraag sturen wij u deze graag toe. 
Wilt u weten welke thema’s er allemaal zijn: klik dan hier….

En als laatste:
Ieder object dat ik maak is voor een bijzonder iemand. Zijn of haar verhaal in glas, kleur en vorm omgezet. Op al mijn ontwerpen rust BEELDRECHT en AUTEURSRECHT. Ik verzoek u dus mijn ontwerpen niet zelf te kopiëren of door andere na te laten maken.
Wilt u meer weten over mijn visie en werkwijze – klik dan hier…
 
Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
M: 06-19195562
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.