grafmonument met een glazen symbool



Vrijwel ieder mens heeft een symbool dat op de juiste wijze “het grote missen” verwoord.

De mogelijkheid om dit symbool daadwerkelijk in vorm en kleur uit te beelden en een plek te geven in het monument is voor veel mensen een grote stap in het verwerkingsproces.

Samen met u ga ik zoeken naar de juiste vorm en kleur.


Waterval van glaskunst

Mevrouw belde om een dag af te spreken waarop zij en haar gezin konden komen. Ze waren doorverwezen door de steenhouwer en deze had zeer warm over mijn werk gesproken. Haar broer was onlangs overleden en ze wilde graag een mooi en passend monument voor hem. Hij was meervoudig beperkt geweest en als kinderen al hadden ze een goed contact met elkaar gehad. Ook haar eigen kinderen hadden hun oom altijd kunnen “lezen” en hadden vaak met hem gestoeid en gespeeld. 

Wilt u verder lezen – klik dan hier



Een kleurig hart voor een bijzondere vrouw

 
Op een avond belde een uitvaartonderneemster mij met een vraag. Ze had die middag bij een oudere mevrouw koffie gedronken als afsluiting van de uitvaart van haar partner. Mevrouw en haar partner waren in de jaren 60 de eersten in hun dorp geweest die er voor uit waren gekomen dat ze van elkaar hielden, ook al waren ze beide een vrouw.

wilt u verder lezen – klik dan hier

Zonnebloem in glas

De familie wilde het eenvoudig hebben. Het moest allemaal heel natuurlijk zijn. Niet teveel poespas en niet teveel  steen. Vooral niet teveel steen.

En een zonnebloem zou erin moeten komen. Maar niet zo’n schreeuwende zonnebloem in harde kleuren maar alsof de zon/zonnebloem onder ging. Zoals de zon ‘s avonds onder gaat.
Het was even puzzelen samen met moeder en de kinderen. Uiteindelijk is het monument geworden wat zij graag wilden.






Een vrije vogel in paars en blauw glas 

Hun volwassen kind was een vrije vogel geweest. Ze was altijd op weg naar iets nieuws en liet zich aan niets en niemand binden. Ze had nooit binnen de lijntjes gekleurd en altijd overal de scherpe kantjes af gehaald.

Wilt u verder lezen - klik dan hier










Roos van glas voor Oma

Meneer mailde mij voor informatie. Hij schreef dat hij een bloem op mijn website had gezien en hij wilde weten of ik dit soort bloemen ook in een glasplaat kom maken

Wilt u verder lezen - klik dan hier








Kruis van glas op grafmonument
De steen was al besteld. De familie wilde er echter een kruis  bij op. Eerst hadden ze gekeken naar brons maar dat vonden ze niet mooi. En RVS was zo kil en koud. En een ander materiaal zou niet tegen het Nederlandse weer kunnen.
De steenhouwer wilde graag met de familie meedenken en gaf hun mijn website door om eens op te kijken. En het kleurige van alles sprak hen wel aan. Dus kwamen broer en zus op een ochtend in mijn atelier om eens te kijken  wat er allemaal mogelijk zou kunnen zijn voor het graf van hun overleden ouders.

Er is uiteindelijk een heel groot kleurig kruis uitgekomen dat door de steenhouwer op de liggende steen is verlijmd.



Een eenvoudig monument 



“Kan je ook simpel werken? Alles wat ik zie is zo druk en bont.” Ik zag de vrouw met een beetje paniek in haar ogen in het atelier staan. Ze was door een vriendin meegenomen om eens te kijken of glas iets voor haar en haar man was. 

wilt u verder lezen - klik dan hier







Zonnebloem als glazen grafsteen

De zonnebloem is een zeer herkenbare bloem. Voor mij als kunstenaar altijd weer een uitdaging om voor iedere familie de juiste zonnebloem te ontwerpen. En soms wordt mij gevraagd naar een abstractie van deze mooie bloem.

Deze familie wilde dit graag zo vertaald zien omdat zij aan wilden geven dat hun geliefde broer een zon was die altijd omhoog keek, maar ook een geheel eigen identiteit en persoonlijkheid was.


Grafkunst met rode roos

Mevrouw belde voor een afspraak. Haar moeder was overleden en zij en haar zussen wilden iets moois voor hun moeder laten maken. Ze wilden graag langskomen om de mogelijkheden te bekijken. Of het ook op een zaterdag kon?

Na wat zoeken in alle agenda’s werd er een zaterdag ochtend uitgekozen en de betreffende ochtend kwamen 3 lang volwassen vrouwen mijn atelier binnen gelopen.

wilt u verder lezen – klik dan hier



Blauw glas als naam plaat

De familie kwam zich oriënteren. Alleen even kijken wat er mogelijk was.

Mevrouw keek rond, zag een voorbeeld staan en het was duidelijk. “deze wordt het” zei ze. Alleen de afmeting is anders.

En zo is het graf dus uitgevoerd. Heel eenvoudig en rustig.




Blauwe ballon voor een groot kind

“ik denk wel dat ik weet wat ik wil” zei ze tijdens het 1e kopje koffie. “Mijn broer was helemaal gek van luchtballonnen en ging ook regelmatig mee naar boven. Mijn broer was 45 toen hij overleed en hij was niet helemaal…… nu ja u weet wel wat ik bedoel”.

We hebben samen naar de kleuren gekeken en de grote zus heeft meegeholpen met het maken van de grote ballon. En toen alles klaar was heeft ze zelf het touwtje van de ballon op het glas getekend.






Blauw hart op een bestaand monument

Op een ochtend ging mijn telefoon al vroeg en de meneer die mij belde vroeg of ik die ochtend tijd had voor hem en zijn vrouw. Ze wilden graag een vraag aan mij voorleggen. “eigenlijk weet mijn vrouw nog nergens van maar ik heb een idee en wil dit graag aan u voorleggen. En het gaat om haar dus ik moet haar wel meenemen. Het is echter een verrassing voor mijn vrouw”.

wilt u verder lezen – klik dan hier








Kleurig kruis van glaskunst 

Ze waren best wel behoudend opgevoed en keurig in de kerk getrouwd. En ze woonden ook in een dorp dat behoudend was. 

Wilt u verder lezen - klik dan hier







Rode roos in blauwe achtergrond

Het grafmonument stond al wat langer toen dochter mijn werk tegen kwam. Toen ze met de steen bezig waren wisten ze niet dat het ook anders dan het traditionele kon. En de steenhouwer had hen dit ook niet verteld.

Ze wilden zo graag nog wat toevoegen aan het monument. Het was een beetje saai allemaal. Iedereen was heel blij toen ik vertelde dat we best wat glas aan het geheel toe zouden kunnen voegen. Dat dit geen probleem zou zijn. Niet dat het gemakkelijk zou worden maar het was wel haalbaar.

En toen ze dit wisten ging de familie op zoek naar het mooiste symbool dat ze konden vinden. Een hele grote rode roos.


Zonnebloem als uniek graf beeld

“Een strakke eenvoudig vormgegeven zonnebloem. Kijkend naar de zon en de warmte en de zonnestralen terug gevend naar wij die achter zijn gebleven.” 
Meneer schreef mij dit in zijn email. Hij vroeg of ik dit begreep en of ik hier iets mee zou kunnen. Mijn antwoord was heel kort. Het was ja en wanneer zou hij naar het atelier kunnen komen voor meer toelichting. 

wilt u verder lezen – klik dan hier



Witte roos op de dekplaat

Ze wilde geen glas. Het moest allemaal heel gewoon worden. En toen het monument geplaatst was, was het goed voor haar.

Tot ze op een zondagmiddag in mijn atelier was en de witte roos zag die ik als proef voor een familie had gemaakt. Ze keek, stond stil  en zei: “deze wil ik op het graf van pa”.

En de week erna hebben we hem samen verlijmd.
En weer was het goed.
Blauwe vogel in het grafmonument

De steenhouwer belde en vertelde dat hij een bijzondere vraag voor mij had. De man had enkele weken  ervoor mijn atelier bezocht om een aantal zaken voor een familie door te spreken en er hij had toen een vogel zien staan. De vraag was dus of ik de vogel nog had staan en of hij, als dit zo was een familie langs mocht sturen om het object te bekijken.

Wilt u verder lezen – klik dan hier







Vaders naam in grote glazen letters

De familie had de steen al bij hun steenhouwer besteld. En toen ze met de tekst bezig gingen liet de steenhouwer een foldertje van mij zien. Dit maakte hen nieuwsgierig naar het glas dus werd er ter plekke door de steenhouwer een afspraak gemaakt. 

Diezelfde middag kwamen de 3 mensen in een vrolijke stemming mijn atelier binnen gelopen.
wilt u verder lezen – klik dan hier

Regenboog achter de wolken 


Een regenboog in transparant doorzichtig glas in duidelijke kleuren. De regenboog gaat door de 2 wolken heen.

Voor de familie symboliseert de regenboog het verder gaan van de overledene.

En de 3 wolkjes staan symbool voor de leden van het gezin.




Kruis van glas in de grafmonument


Een uitvaartondernemer had mij gevraagd om deel te nemen aan een informatiedag die zij zou organiseren. En ze had mij ook gevraagd om een kleine lezing te geven over mijn werk.  Ik vertel altijd graag over mijn werk dus heb ik hier tijd voor vrij gemaakt. 

Na de lezing ging ik weer terug naar mijn “standje” in de grote zaal want de ervaring heeft mij geleerd dat er altijd een paar mensen zijn die hun verhaal aan mij willen vertellen. En zo ook deze middag. 
wilt u verder lezen – klik dan hier




Koi karper in glas

De familie was vrienden van een kennis van mij en via deze kennis kreeg ik de vraag of ik ook een Koi karper in glas kon maken. Een vraag die mij tot dat moment nog nooit was gesteld en waar ik wel even over na moest denken. 

Een week later, op een zondagmiddag, dus heel informeel, kwam de kennis met de vrouw van zijn overleden vriend.

wilt u verder lezen – klik dan hier





Regenboog in grafmonument

De familie wiens verhaal ik hier vertel was ogenschijnlijk heel duidelijk en zakelijk in alles. Ze wilden een regenboog voor echtgenoot en vader. 
De zoon die telefonisch de afspraak met mij maakte was hier heel gedecideerd in. Het moest een strakke eenvoudige regenboog worden. En meer niet.

wilt u verder lezen – klik dan hier






Tot slot

In mijn werk vertel ik een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als een verhaal u raakt, of de foto van een glasobject vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.
Een aantal van deze objecten staan in onze webshop. www.glazennest.nl

Het is ook mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

Meer informatie over mijn gedenkwerk per thema kunt u vinden op de pagina Informatie over mijn glaskunst
Op deze pagina staat een overzicht van alle informatie per thema in een PDF die u gratis bij mij kunt opvragen. Het opvragen van een PDF is geheel vrijblijvend.

Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
E: brenda@glazeniers-glaskunst.nl
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.

Verzoek


In het Glazen Nest maak ik monumenten en gedenkobjecten met een eigen identiteit, een eigen persoonlijkheid. Ieder object dat wij maken is eenmalig en uniek. Het wordt speciaal voor de overledene gemaakt in samenspraak met de familie.

Op deze website deel ik mijn kennis met u. Ik geef veel informatie over alle mogelijkheden met glas voor gedenkobjecten en monumenten. Dit doe ik bewust omdat ik u wil informeren.
Met enige regelmaat zie ik mijn ontwerpen terug bij anderen, en daarom verzoek ik u het volgende:

- Kopieer mijn ontwerpen niet.
- Laat ze ook niet respectloos door een andere kunstenaar uitvoeren.
- Kopieer ook geen werken die uitgevoerd zijn voor iemand anders.
- Heb respect voor de andere families. Ik geef veel tijd en energie aan de ontwikkeling van mijn werk en puzzel met een familie op de vorm en de kleuren, net zo lang tot het verhaal dat zij willen vertellen klopt.

Laten wij samen uw eigen verhaal vertellen, een nieuw en persoonlijk voor u vormgegeven verhaal.

Visie

Ik wil een verhaal vertellen. Het verhaal van de overledene en zijn of haar familie. Het is iedere keer weer een nieuw verhaal, een uniek verhaal over een uniek mens, een unieke familie.

Het doel is die verhalen een vorm en een kleur te geven en daar zijn veel verschillende mogelijkheden voor. Zo ontstaat een tastbare plek waar herinneringen, hoop en dromen vorm hebben gekregen. Een plek, een object, waar je tegenaan kunt praten, dat je kunt verzorgen, waar je iets bij kunt achterlaten.

Een plek waar jij jezelf kunt zijn, omdat dit de plek is waar jij je dierbare herkent.

De leeftijd maakt eigenlijk niet het verschil voor het gevoel van je dierbare missen.
Ouders hadden dromen voor een te vroeg geboren baby. Hoop, verwachtingen.
En met het overlijden van het kindje is dat alles vervlogen.

Kinderen die ouders verliezen; wat maakt het uit hoe oud het kind is?
Of iemand nu 5 of 50 is, de overleden ouder is er niet meer en het kind kan zijn/haar verhaal niet meer rechtstreeks vertellen. Dromen voor de toekomst zijn vervlogen en de hoop is verdwenen.

De man of vrouw die de partner heeft verloren. Niet meer samen ouder worden; de overlevende wordt nu ouder en de geliefde nooit meer.
Niet meer samen koesteren, niet meer samen liefhebben.

Iemand die een broer of zus verliest. Afscheid nemen van degene die je jeugd heeft meegemaakt, die dingen van je weet die niemand anders weet. Het verlies van de persoon waar je als kind mee lachte en ruzie mee maakte. De persoon waar je je ouders mee deelt. Het overlijden van je broer of zus betekend ook afscheid nemen van een deel van je jeugd.