Vaders naam in grote glazen letters

Vaders naam in grote glazen letters


De familie had de steen al bij hun steenhouwer besteld. En toen ze met de tekst bezig gingen liet de steenhouwer een foldertje van mij zien. Dit maakte hen nieuwsgierig naar het glas dus werd er ter plekke door de steenhouwer een afspraak gemaakt. 

Diezelfde middag kwamen de 3 mensen in een vrolijke stemming mijn atelier binnen gelopen. Ze maakten er een dagje uit van vertelden ze. Terwijl ik een kop thee voor hen maakte keken ze mijn atelier rond en vroegen ze van alles. Met name de technische kant van mijn werk vonden ze heel interessant en voor ik het in de gaten had lag een van de mannen onder mijn grootste oven om te kijken hoe het besturingssysteem werkte. Ik had dus 3 techneuten in huis. 

Ik heb die middag veel plezier met deze mannen gehad. Ik heb van alles verteld over de mogelijkheden en onmogelijkheden van glas en de verschillen tussen alle technieken. Ze hebben alle machines net niet losgemaakt om ze van binnen te bekijken – maar dat kwam omdat ze dat van mij niet mochten – en we hebben uitgebreid gefilosofeerd over korrelgrootte van zandstraal zand en oventemperaturen. 
En ze hadden er verstand van. Ze wisten welke vragen gesteld moesten worden en wanneer ik ergens niet een afdoende antwoord op kon geven omdat ik nu eenmaal geen chemicus ben overlegden ze net zo lang met elkaar tot het juiste antwoord gevonden was. 

Pas verder op in de middag kwam ik erachter dat ik een hoogleraar, een doctorandus en de directeur van een groot installatiebedrijf op bezoek had. De jongste vertelde dit lachend en zich verontschuldigend. “je mag blij zijn Bren dat onze vader er niet meer bij is, want die was professor civiele technieken. Die was pas erg. Waar denk je dat wij het vandaan hebben.” 

Ik heb die middag verschillende keren geprobeerd het onderwerp terug te brengen naar de reden van hun bezoek; de grafsteen van hun vader en de glazen letters.  

Uiteindelijk heb ik gewoon een aantal voorbeelden op tafel gelegd en daarna gewacht tot een van hen het zou oppakken. En dat gebeurde ook.

En nadat de broers alle details met elkaar hadden doorgesproken (daar hadden ze mij al niet meer bij nodig) stelde de oudste, de hoogleraar, met guitige ogen de grote vraag “Bren, we kunnen je dus mee helpen met het maken van de letters hé. Want je vertelde ergens vanmiddag dat je families mee laat werken aan het monument”. 

Ik zuchtte heel demonstratief en antwoorde “ja hoor. Maar denken jullie niet dat het te moeilijk is voor jullie”. En opnieuw veel plezier. 

Een paar weken later heb ik opnieuw een geweldige middag met deze 3 mannen gehad. Ze hebben iedere machine uit mogen proberen en ik heb zelden een familie het ene moment zo geconcentreerd zien werken en het volgende moment met elkaar ouwehoerend over de vloer zien zwaaien. 

De broers hebben de naam van hun vader zelf gemaakt. ik was enkel nodig voor de thee en de pleisters. 

En uiteindelijk hebben ze bij de steenhouwer hun middag nog een keer herhaald. Want ook daar hebben ze zelf de glazen letters op de steen verlijmd. 

Het was een familie met een geweldig verhaal. 
Tot slot

In mijn werk vertel ik een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als een verhaal u raakt, of de foto van een glasobject vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.
Een aantal van deze objecten staan in onze webshop. www.glazennest.nl

Het is ook mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

Meer informatie over mijn gedenkwerk per thema kunt u vinden op de pagina Informatie over mijn glaskunst
Op deze pagina staat een overzicht van alle informatie per thema in een PDF die u gratis bij mij kunt opvragen. Het opvragen van een PDF is geheel vrijblijvend.

Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.

Verzoek

In het Glazen Nest maak ik monumenten en gedenkobjecten met een eigen identiteit, een eigen persoonlijkheid. Ieder object dat wij maken is eenmalig en uniek. Het wordt speciaal voor de overledene gemaakt in samenspraak met de familie.

Op deze website deel ik mijn kennis met u. Ik geef veel informatie over alle mogelijkheden met glas voor gedenkobjecten en monumenten. Dit doe ik bewust omdat ik u wil informeren.
Met enige regelmaat zie ik mijn ontwerpen terug bij anderen, en daarom verzoek ik u het volgende:

 - Kopieer mijn ontwerpen niet.
 - Laat ze ook niet respectloos door een andere kunstenaar uitvoeren.
 - Kopieer ook geen werken die uitgevoerd zijn voor iemand anders.
 - Heb respect voor de andere families. Ik geef veel tijd en energie aan de ontwikkeling van mijn werk en puzzel met een familie op de vorm en de kleuren, net zo lang tot het verhaal dat zij willen vertellen klopt.

Laten wij samen uw eigen verhaal vertellen, een nieuw en persoonlijk voor u vormgegeven verhaal.


Visie

Ik wil een verhaal vertellen. Het verhaal van de overledene en zijn of haar familie. Het is iedere keer weer een nieuw verhaal, een uniek verhaal over een uniek mens, een unieke familie.

Het doel is die verhalen een vorm en een kleur te geven en daar zijn veel verschillende mogelijkheden voor. Zo ontstaat een tastbare plek waar herinneringen, hoop en dromen vorm hebben gekregen. Een plek, een object, waar je tegenaan kunt praten, dat je kunt verzorgen, waar je iets bij kunt achterlaten.

Een plek waar jij jezelf kunt zijn, omdat dit de plek is waar jij je dierbare herkent.

De leeftijd maakt eigenlijk niet het verschil voor het gevoel van je dierbare missen.

Ouders hadden dromen voor een te vroeg geboren baby. Hoop, verwachtingen.
En met het overlijden van het kindje is dat alles vervlogen.

Kinderen die ouders verliezen; wat maakt het uit hoe oud het kind is?
Of iemand nu 5 of 50 is, de overleden ouder is er niet meer en het kind kan zijn/haar verhaal niet meer rechtstreeks vertellen. Dromen voor de toekomst zijn vervlogen en de hoop is verdwenen.

De man of vrouw die de partner heeft verloren. Niet meer samen ouder worden; de overlevende wordt nu ouder en de geliefde nooit meer.
Niet meer samen koesteren, niet meer samen liefhebben.

Iemand die een broer of zus verliest. Afscheid nemen van degene die je jeugd heeft meegemaakt, die dingen van je weet die niemand anders weet. Het verlies van de persoon waar je als kind mee lachte en ruzie mee maakte. De persoon waar je je ouders mee deelt. Het overlijden van je broer of zus betekend ook afscheid nemen van een deel van je jeugd.