Kruis van glas in de grafmonument

Kruis van glas in de grafmonument


Een uitvaartondernemer had mij gevraagd om deel te nemen aan een informatiedag die zij zou organiseren. En ze had mij ook gevraagd om een kleine lezing te geven over mijn werk.  Ik vertel altijd graag over mijn werk dus heb ik hier tijd voor vrij gemaakt. 

Na de lezing ging ik weer terug naar mijn “standje” in de grote zaal want de ervaring heeft mij geleerd dat er altijd een paar mensen zijn die hun verhaal aan mij willen vertellen. En zo ook deze middag. 

Er kwam een mevrouw met haar dochter aan gelopen. Het bleek dat haar dochter bij mijn lezing had gezeten en mevrouw zelf bij een andere lezing. Dochter had moeder over mijn werk verteld en samen kwamen ze nu bij het glas kijken. De dochter vertelde dat haar oma, moeders moeder dus, enkele jaren ervoor was overleden en dat oma zo’n saaie steen had. Dat vond haar moeder ook maar ze had indertijd niet geweten dat andere stenen ook mogelijk was. De steenhouwer ter plaatse had haar verteld dat deze steen gebruikelijk was voor oude dames en zij had zich laten overhalen. Ze probeerde de steen altijd wat vrolijker te maken door er een mandje met bloemen en zo op te zetten maar bloemen verwelkten zo snel op de begraafplaats. En ze was niet van plan om er iedere dag naar toe te gaan om de bloemen water te geven. Haar vader was dementerend en zat in het verzorgingstehuis dus alles kwam op haar neer. Haar broers woonden verder weg en waren heel gemakkelijk. Die hadden het afgesloten en bezochten moeder misschien een x per jaar. 

De vrouw wilde heel graag de steen veranderen maar ze wist niet hoe. En ze had zelf niet voldoende geld voor een nieuw monument wat ze eigenlijk zo graag wilde. Die middag heb ik beide vrouwen uitgenodigd om mijn atelier te komen bezoeken en ik heb hen ook gevraagd om na te denken over een symbool wat volledig bij moeder en oma zou kunnen passen. 

Enkele weken later kwamen beide vrouwen naar Oldenzaal en die middag hebben we gepuzzeld en overlegd. Als symbool hadden ze een kruis gekozen. En toen ik hen enkele voorbeelden van een kruis liet zien waren ze unaniem. Het kruis voor oma was al gemaakt. Een kleurig kruis in warm geel en oranje. 

Een kruis dat ze heel eenvoudig samen met de partner van de dochter op de steen konden verlijmen. De moeder zag ook een graflamp van RVS in mijn atelier staan. Een mooie en degelijke lamp met papaverbloemen in het glas verwerkt. De graflampen die ik maak zijn heel degelijk van kwaliteit en daardoor best wel prijzig. De lamp zelf ging boven het budget dat moeder had. Ze heeft die middag echter foto’s van de lamp gemaakt en deze ’s avonds naar haar 2 broers gestuurd en hen zover gekregen dat deze de lamp hebben betaald.

Dit vertelde haar dochter mij de volgende dag gniffelend aan de telefoon. Ze zouden binnenkort de lamp dus ook op komen halen. 

Een paar weken later kreeg ik foto’s in mijn mailbox. Leuke foto’s over het verlijmen van het glas, de steen zoals hij was geworden en - de meest indrukwekkende voor mij - de foto van een oude man in een rolstoel voor de steen. Een verdrietige oude man die een goede dag had want hij realiseerde zich waar hij op dat moment was. Bij het graf van zijn vrouw. Tot slot

In mijn werk vertel ik een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als een verhaal u raakt, of de foto van een glasobject vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.
Een aantal van deze objecten staan in onze webshop. www.glazennest.nl

Het is ook mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

Meer informatie over mijn gedenkwerk per thema kunt u vinden op de pagina Informatie over mijn glaskunst
Op deze pagina staat een overzicht van alle informatie per thema in een PDF die u gratis bij mij kunt opvragen. Het opvragen van een PDF is geheel vrijblijvend.

Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.

Verzoek

In het Glazen Nest maak ik monumenten en gedenkobjecten met een eigen identiteit, een eigen persoonlijkheid. Ieder object dat wij maken is eenmalig en uniek. Het wordt speciaal voor de overledene gemaakt in samenspraak met de familie.

Op deze website deel ik mijn kennis met u. Ik geef veel informatie over alle mogelijkheden met glas voor gedenkobjecten en monumenten. Dit doe ik bewust omdat ik u wil informeren.
Met enige regelmaat zie ik mijn ontwerpen terug bij anderen, en daarom verzoek ik u het volgende:

 - Kopieer mijn ontwerpen niet.
 - Laat ze ook niet respectloos door een andere kunstenaar uitvoeren.
 - Kopieer ook geen werken die uitgevoerd zijn voor iemand anders.
 - Heb respect voor de andere families. Ik geef veel tijd en energie aan de ontwikkeling van mijn werk en puzzel met een familie op de vorm en de kleuren, net zo lang tot het verhaal dat zij willen vertellen klopt.

Laten wij samen uw eigen verhaal vertellen, een nieuw en persoonlijk voor u vormgegeven verhaal.

Visie

Ik wil een verhaal vertellen. Het verhaal van de overledene en zijn of haar familie. Het is iedere keer weer een nieuw verhaal, een uniek verhaal over een uniek mens, een unieke familie.

Het doel is die verhalen een vorm en een kleur te geven en daar zijn veel verschillende mogelijkheden voor. Zo ontstaat een tastbare plek waar herinneringen, hoop en dromen vorm hebben gekregen. Een plek, een object, waar je tegenaan kunt praten, dat je kunt verzorgen, waar je iets bij kunt achterlaten.

Een plek waar jij jezelf kunt zijn, omdat dit de plek is waar jij je dierbare herkent.

De leeftijd maakt eigenlijk niet het verschil voor het gevoel van je dierbare missen.

Ouders hadden dromen voor een te vroeg geboren baby. Hoop, verwachtingen.
En met het overlijden van het kindje is dat alles vervlogen.

Kinderen die ouders verliezen; wat maakt het uit hoe oud het kind is?
Of iemand nu 5 of 50 is, de overleden ouder is er niet meer en het kind kan zijn/haar verhaal niet meer rechtstreeks vertellen. Dromen voor de toekomst zijn vervlogen en de hoop is verdwenen.

De man of vrouw die de partner heeft verloren. Niet meer samen ouder worden; de overlevende wordt nu ouder en de geliefde nooit meer.
Niet meer samen koesteren, niet meer samen liefhebben.

Iemand die een broer of zus verliest. Afscheid nemen van degene die je jeugd heeft meegemaakt, die dingen van je weet die niemand anders weet. Het verlies van de persoon waar je als kind mee lachte en ruzie mee maakte. De persoon waar je je ouders mee deelt. Het overlijden van je broer of zus betekend ook afscheid nemen van een deel van je jeugd.