Blauwe bloem van glas als urn steen

Blauwe bloem van glas als urn steen

Mevrouw vertelde met zoveel liefde over haar overleden man en de twee volwassen kinderen vielen haar met regelmaat bij. Hij hield van bloemen. En van blauw. Alles tijdens de uitvaart was blauw geweest. Tenminste zover als ze hadden kunnen gaan. Zijn kist was blauw geweest en hij had met een blauw kostuum in de kist gelegen. 

Ze hadden op de rouwkaart gevraagd om blauw te dragen tijdens de uitvaart en daar hadden de meeste mensen naar geluisterd. 

“Helaas zijn er geen blauwe rozen” zei de dochter “maar dat hebben we opgelost met witte rozen en blauwe lelies en nog wat andere blauwige bloemen. Papa had immers altijd een wit overhemd aan dus dat konden we wel maken”.

Het urn monument moest dus ook blauw worden. Maar hoe?? Daar hadden ze geen enkel idee bij. En daarom had de steenhouwer uit hun woonplaats hen ook naar mij toegestuurd. 

Ik vroeg hen mij meer over hun vader en echtgenoot te vertellen en toen kwamen de verhalen. 

“Hij was gedreven, haast obsessief, in alles wat hij ondernam” vertelde zijn vrouw. 

“Ik denk dat dit te maken had met zijn basis, hij was een wiskundig genie weet je. Alles moest altijd kloppen en hij ging net zolang door tot het klopte.”

“Kijk naar onze tuin mam, hoe lang is hij daar niet mee aan het rekenen geweest” 

De dochter vertelde heel vrolijk hoe lang haar vader met de symmetrie van de tuin bezig was geweest. Alles was in vierkanten en cirkels verdeeld en op papier had alles uiteindelijk geklopt.

“En toen het voorjaar kwam ging hij met het aanplanten bezig en merkte hij dat de natuur zich niet aan zijn plan hield. In het vak waar hij blauwe lelies had bedacht hoorden de lelies niet te staan omdat ze daar niet voldoende zon kregen. En het vak van de blauwe viooltjes bleek achter de lathyrus te staan. En hij had geen rekening gehouden met het feit dat dit klimplanten waren die een muur nodig hadden.” De zoon deed ook mee met herinneringen ophalen.

Theorie en praktijk bleken soms lastig te zijn voor de man. 

“En herinneren jullie nog toen hij mij wilde leren skaten. Ik wilde graag net zo goed zijn als de grote jongens en van opa had ik een skatebord gekregen op mijn verjaardag. Papa heeft toen een volledige studie gemaakt van de techniek en ik kreeg steeds weer een verhandeling over luchtdruk, dynamiek, wrijving en alles wat speelde als je skate. Ik was 9 jaar en wilde alleen maar oefenen maar dat zag hij niet. Hij wilde mij op zijn manier helpen en zag niet dat ik niets van zijn verhandelingen begreep.”

“Maar uiteindelijk heeft hij je wel geholpen” zei moeder. En ze draaide zich naar mij toe en vertelde 

”Mijn man was verdrietig toen hij merkte dat Jasper er niets van begreep en het tot hem doordrong dat hij zijn zoon niet kon helpen. En zoals een hoogleraar wiskunde betaamt heeft hij zijn probleem toen tijdens een hoorcollege ingebracht om te kijken hoe de studenten ermee omgingen. Na afloop van het college heeft hij de twee studenten die het meeste van de praktijkkant hadden ingebracht gevraagd zijn zoon te leren skaten en dat hebben ze gedaan. Jullie zijn nog steeds in contact met elkaar”.

Een wiskundige die zijn eigen tekorten kon zien. Een bijzondere eigenschap. Ik deelde mijn gevoel met moeder en zij knikte. 

Ja, haar man was een bijzonder mens die voor haar gevoel altijd in twee werelden had geleefd. 

Na het ophalen van nog een aantal herinneringen hebben we de middag afgesloten met de afspraak dat ik eens heel goed over hun vraag na zou gaan denken en hebben we een nieuwe afspraak gemaakt.

In de weken na onze 1e ontmoeting merkte ik dat ik in iedere schets telkens weer terugkwam op de eenvoud. Alles moest recht en strak zijn. En de bloemen die moeder en kinderen wilde werd telkens weer naar één bloem teruggebracht. Meerdere bloemen gebruiken maakte dat de schets te vrouwelijk werd en dat paste gewoon niet bij het verhaal.

Bij hun volgende bezoek legde ik mijn dilemma aan het gezin voor en liet ik hen alle schetsen zien. Die middag zijn we al puzzelend samen op de vertaling gekomen die uiteindelijk ook is uitgevoerd. Een abstracte blauwe bloem op een blauwe glasplaat. En de bloem is niet heel. Er is maar een deel van genomen want de bloem staat voor het gezin en het gezin is niet meer compleet door het wegvallen van vader.

Enkele weken nadat het monument was geplaatst mailde moeder om mij de complimenten van de familie en vrienden over te brengen. Iedereen vond het helemaal perfect en herkende haar man. 

Het was goed. 

Zijn verhaal heeft een kleur en vorm gekregen. Tot slot

In mijn werk vertel ik telkens weer een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als dit verhaal u raakt, of de foto vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.

Een aantal van deze objecten staan in onze webshop: www.glazennest.nl

Het is mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

PDF informatie

Er zijn een groot aantal verschillende informatie Pdf’s over een thema beschikbaar. Op uw aanvraag sturen wij u deze graag toe. 

Wilt u weten welke thema’s er allemaal zijn: klik dan hier PDF


En als laatste:

Ieder object dat ik maak is voor een bijzonder iemand. Hun verhaal in glas, kleur en vorm omgezet. Op al mijn ontwerpen rust Beeldrecht. Ik verzoek u dus mijn ontwerpen niet zelf te kopiëren of door andere na te laten maken.

Wilt u meer weten over mijn visie en werkwijze – klik dan hier werkwijze 

Atelier Het Glazen Nest

Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal

T: 0541-533476

M: 06-19195562

E: brenda@glazeniers-glaskunst.nl

Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.
Tot slot

In deze blog beantwoord ik de meest gestelde vragen van de afgelopen 20 jaar. Iedere vraag mag u mij ook mondeling stellen. Kom gewoon een keer naar een Open Deur Dag die iedere laatste vrijdag en zaterdag van de maand is. 


En als uw vraag hier niet bij staat, stel hem mij dan gewoon. Bel of mail mij op 06-19195562 of Brenda@glazeniers-glaskunst.nl

Ik zal uw vraag dan beantwoorden en hem direct ook op deze pagina plaatsen zodat ook andere mensen hier wat aan hebben.